nevesu Napisano 22 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2011 Witam szanowne, zgromadzone grono forumowiczów i forumowiczek. Zwracam się do was z trochę dziwną prośbą, ale mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi poradzić. Mam znajomego, mieszkającego już 11 lat w Stanach (dokładnie Stockton, CA). Niestety, jak część osób, wyjechał on i nie ma możliwości powrotu (tzn, wyjechać z USA może, ale już go potem nie wpuszczą). Więc siedzi tam już ponad 10 lat, dobry chłop, ciężko pracuje zarabiając na rodzinę i nie narzeka jak wszyscy. Ostatnio bardzo mi pomógł i moja prośba o pomoc w zakupie Kindle skończyła się na tym, że mi go kupił i wysłał co wprawiło mnie w nie małe zakłopotanie. Chciałbym się jakoś odwdzięczyć i myślałem, żeby kupić jakąś Polską książkę dla jego synka, tylko ostatnio mi się wygadał, że od 11 lat chodzi za nim, zwykła, prosta, polska kiełbasa. No i tak się teraz zastanawiam, czy jest jakiś sposób, żeby ją wysłać ? Mój kindle szedł 9 dni, ale jakbym wysłał paczkę kurierem to koszta by raczej spadły. Próbował kiedyś, ktoś tak zrobić ? Jest jakiś patent by ta kiełbasa przeszła kontrolę ? A także jakiś pomysł, żeby w międzyczasie się nie zepsuła ? pozdrawiam serdecznie
sly6 Napisano 22 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2011 nevesu od bardzo dawna sa wedliny pakowane prozniowo i takie cos wysyla -chyba ze sie dopatrza to ta kielbasa nie dojdzie.. jedni takie cos wysylaja i nic sie nie dzieje a innym nic nie dochodzi.
dareknow0 Napisano 22 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2011 wyślij normalną paczkę lotniczą ( nie jest tania) .Ryzykujesz tym ,że nie dojdzie bo żywności do USA wwozić nie wolno. Ja zawsze coś dobrego zabieram z Polski i do tej pory nie miałem nigdy problemu ( bo nikt do bagażu nie zaglądał ). Rozumiem tego Twojego kumpla ,na szczęście w NY polskich wędlin nie brakuje.
wojt20 Napisano 22 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2011 co do "zepsucia się", zależy od rodzaju kiełbasy. jeśli będzie to kiełbasa sucha, jak krakowska, sucha, salami to możesz ją nawet i miesiąc przewozić, i się nie zepsuje. (mała zawartość wody) dlatego np. takie kiełbasy zabiera się na kemping.
makdonald Napisano 22 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2011 czy w polsce produkuja jeszcze taka prawdziwa kielbase jalowcowa ? kiedy bylem na wiosne w lublinie nikt nie wiedzial o czym mowie ( chyba mysleli, ze cos przeklinam po amerykansku)...hehehe
nevesu Napisano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 22 Listopada 2011 No właśnie tutaj jest problem. On jest kierowcą ciężarówki więc kupno czegokolwiek w Chicago czy NY nie jest dla niego w sumie problemem. Bardziej raczej mu chodzi o taką prawdziwą, wiejską kiełbasę jak np. mój dziadek robi Tylko, że wtedy już tak łatwo nie wyślę. No nic, jakoś "niechcący" postaram się go dopytać o co dokładnie chodzi, jak mowa o takiej prawdziwej kiełbasie, to kupię książkę dla synka, jak o po prostu taką krakowską, dobrze zapakuje i wyślę. Dzięki za pomoc, pozdrawiam !
sly6 Napisano 22 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2011 mozesz wziasc taka kielbase i zapakowac prozniowo makdonald trzeba bylo ze mna sie skontaktowac to bym Ci zalatwil taka kielbase a tak masz takie cos http://leclercdrive.lublin.pl/products/kielbasa-jalowcowa-300g-vac
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.