Skocz do zawartości

Jakie Dokumenty Po Wylosowaniu Zielonej Karty

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Napisano

Witam,

Ja podłączając się do tematu mam również pytanie.

Otóż, w listopadzie również składałam razem z chłopakiem wnioski o gc.

Jednak możliwość, że oby dwoje wylosujemy jest znikoma.

Planujemy ślub ale daty jeszcze nie przewidzieliśmy.

Pytanie brzmi czy jeśli ja albo on wylosujemy zieloną karte i weźmiemy ślub np w styczniu 2013 to czy będziemy mogli wylecieć tam razem?

Chodzi o to, że we wniosku żadne z nas nie podawało współmałżonka etc. i jeśli w maju się okaże ze któres z nas wylosowało to oczywiste jest że chcielibyśmy wylecieć razem. Jeśli wiec jedno z nas będzie ją miało to czy to automatycznie po ślubie 'przechodzi' na współmałżonka czy jak?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano

Angie a zapoznalas sie z tematem o dv 2013 w dziale zielona karta,tam masz takie cos wyjasnione ..coz robic aby razem leciec

tak w wielkim skrocie to nic sie samo nie dzieje i sam slub malo daje-nalezy urzad przed rozmowa powiadomic ze jestescie juz malzenstwem-wysyla sie formularze-akt slubu w innym przypadku 1 z Was otrzyma zaproszenie na rozmowe i 1 zostanie wiza..

Napisano

Okej znalazłam, dziękuję bardzo :)

A jeśli (żeby to moze szybciej zalatwić i beż żadnych komplikacji) zakładajac ze ja wylosuję zieloną karte (również mam wize) a mój chłopak nie to o jaką wize najlepiejby było żeby się starał w takim wypadku? bo ciagle miałam nadzieje, że o narzeczeńską ale właśnie czytałam i okazało się, że nie..

Napisano

wiec pozostaje czekac na 1 maja i zobaczyc raz,,czy zostaliscie wylosowani oraz jaki macie numer

aby nie wyszlo tak ze macie rozmowe juz na samym poczatku pazdziernika

chyba ze rozmowa bedzie po Waszym slubie..

zostaje slub oraz wyslanie papiery do centrum wizowego ..

• 1 miesiąc później...
Napisano

Cytat ze strony ambasady:

"Osoby wylosowane w programie DV-2012 powinny wypełnić formularze zgodnie z uzyskanymi instrukcjami i w miarę możliwości przesłać je niezwłocznie do Centrum Konsularnego Kentucky. Kolejność zgłoszeń może decydować o terminie rozmowy z konsulem."

Teraz pytanie, czy jeżeli szybciej odeślę dokumenty to prawdopodobieństwo zaproszenia na rozmowę się zwiększa czy i tak decyduje o tym numer przyznany 1 maja? Pytam ponieważ aktualnie mieszkam w UK, a dokumenty przyjdą do Polski więc jak dowiem się, że dotarły polecę je wypełnić ale da mi to z 2 tygodnie opóźnienia.

Napisano

2 tygodnie to nic ;)

ale juz 2 czy 3 miesiace moga robic duzaaa roznice jak masz maly numer a rozmowy sa juz od 1 padziernika

bo wazny jest numer plus jak odeslesz papiery do Kentucky

a wlasnie list ma przyjsc z Centrum wizowego Kentukcy USA a nie z jakiegos innego centrum-Panstwa .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...