Skocz do zawartości

Czy Moja Zielona Karta Wygasła W Stanach?

chesteroo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Oto mój przypadek.2,5 roku temu wyjechałam z rodzicami do USA na łączenie rodzin przy czym odebrałam tam SS i Zieloną Kartę ważną do 2019r.Tydzien po tym wyjechałam z USA z powrotem do Polski i tu wziełam ślub cywilny i zmieniłam nazwisko.I tak mineło 2,5 roku a ja chcem wrócić do rodziców.I teraz pytanie..czy mogę przekroczyć granicę przez Kanadę do USA z Zieloną Kartą i SS? czy ta karta jest tam nadal ważna chociaż u nas w Polsce kwalifikuje się pod przywrócenie statutu stałego rezydenta.Ale jeśli będę już na terytorium Stanów czy nie będzie z tym problemów.WAŻNE- około miesiąca temu na adres w USA przysłali mi informację o nadaniu ID w związku z ukończeniem przeze mnie 21 lat.

Proszę o fachowe opinie.

Napisano

Zielona karta nie wygasla tylko twoj status stalego rezydenta.

dobrze tylko czy nie jest przypadkiem tak że skoro mi przysyłają wniosek do nadania ID, to te nadanie powtórne statusu rezydenta jest tylko pieprz.. biurokracją i wydarciem kasy.Skoro mi tam wysyłają wnioski znaczy że wg nich tam jestem.Więc jeśli wjadę do US przez Kanadę to tak jakbym se pojechała na wycieczkę z rodzicami do Kanady i wracam.Po cholerę mi wysyłają te wnioski skoro rzekomo utraciłam status rezydenta??

Napisano

Jakbym se pojechala na wycieczke z rodzicami to se wroce bez rodzicow z granicy...

BO STATUS TRZEBA ODNOWIC!

Dobrze zapoznaj sie z dokumentacja ktora dostalas na adrers w USA dokladnie co to jest.

"If you remain outside of the United States for more than 2 years, any reentry permit granted before your departure from the United States will have expired. In this case, it is advisable to consider applying for a returning resident visa (SB-1) at the nearest U.S. Embassy or Consulate. An SB-1 applicant will be required to establish eligibility for an immigrant visa and will need a medical exam. There is an exception to this process for the spouse or child of either a member of the U.S. Armed Forces or civilian employee of the U.S. Government stationed abroad on official orders. For more information on obtaining a returning resident visa, see the Department of State’s webpage on returning resident visas at www.travel.state.gov. This information is listed under its Visa section for immigrants."

Napisano

Czyli mam rozumieć że NIC nie wchodzi w grę oprócz starania o wizę SB-1? Jeśli przekroczę granicę Kanady i mnie np zatrzymają to mają w swoich ,,ściągach" - o to ta która straciła status rezydenta.Chociaż będe miała przy sobie green card i SSN?. Ciężko jest dostać wizę SB-1 w moim wypadku bo nie mam prawie żadnych argumentów na pobyt poza stanami..A rozwodzę sie z mężem mam 21 lat i zostanę sama jak palec.. :unsure: Albo czekać 7 lat a rozpatrzenie petycji rodzinnej ( w tej chwili rozpatruja 2005r)..ciekawie mój scenariusz się pisze....

Napisano

ID ale jakie?stanowe?

a skad ma stan wiedziec ze jestes po za USA?

wedle przepisow Twoja karta do 2019 jest wazna ale status juz nie bardzo

Teraz zalezy na jakiego urzednika trafisz,jeden powie ze mozesz wjechac a inny powie ze masz skierowana sprawe do Sadu a wtedy od sedziego zalezy co bedzie dalej,teraz czasy sa takie ze sie bardziej takim osobom przygladaja

i nie radze klamac na granicy ze sie bylo w Kanadzie.

co do fachowych opinii to nikt nie da Ci w 100% pewnosci co bedzie na granicy :)

Napisano

Jakbym se pojechala na wycieczke z rodzicami to se wroce bez rodzicow z granicy...

BO STATUS TRZEBA ODNOWIC!

Dobrze zapoznaj sie z dokumentacja ktora dostalas na adrers w USA dokladnie co to jest.

pewnie prawo jazdy " dla doroslych" :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...