Madril Napisano 23 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 Witam, w lipcu wybieram się na wycieczkę do Kanady i USA. Wizy jeszcze nie mam, ale chciałbym się dowiedzieć jak to jest z wielokrotnym przekraczaniem granicy Kanady z USA. Chcę lecieć do Toronto, następnego dnia udać się do Buffalo, NY i stamtąd do NYC, Filadelfii i Waszyngtonu. Po około tygodniu wrócić do Buffalo, wynająć samochód, pojechać spowrotem do Toronto, po czym znów do Buffalo, po jednym lub 2 dniach do Detroit (ale przez Kanadę, więc podwójne przekraczanie granicy), skąd następnego dnia do Indianapolis i kolejnego do Buffalo oddać auto i wrócić autobusem do Toronto na samolot powrotny. Z tego, co na razie wyczytałem, to przy pierwszym przekraczaniu granicy Kanada-USA, będę musiał wypełnić I-94. Jeśli dostanę stempel na jednorazowy wjazd, to rozumiem, że przy każdym przekraczaniu granicy oddaję I-94 i biorę nowy. W przypadku wielekrotnego biorę raz i oddaję przy ostatnim opuszczaniu USA? Czy na wizie B-2 nie ma problemów z takim skakaniem (spowodowane rozrzutem koncertów, na które chcę jechać) przez granicę w tak krótkim okresie czasu (jak ktoś wie, to może też od razu napisać czy w przypadku strony kanadyjskiej też nie robią z tym problemów)? Ogólnie wycieczka tak, czy siak się odbędzie, najwyżej tylko po Kanadzie, choć zdecydowanie lepszą opcją wydaje mi się Kanada + USA, a właściwie USA + Kanada. Początek i koniec w Kanadzie dlatego, że gdy już będzie wiadomo czy ja i moja dziewczyna mamy wizy do USA (wymiana paszportów na nowe, wizy obie najwcześniej w okoliach początku kwietnia) mogą podrożeć na tyle, że wyjdzie to zdecydowanie za drogo, bo loty w wakacje najtańsze nie są, a pozostaje nam wtedy zwiedzanie okolic Quebec, Montrealui Toronto.
sly6 Napisano 23 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 nalezy zaczac od strony Ambasady USA Osoby, które w czasie pobytu w USA wyjeżdżają na krótkie wycieczki (nie dłużej niż 30 dni) do Kanady, Meksyku lub na Wyspy Karaibskie, powinny zatrzymać formularz I-94 lub I-94(W). Formularz powinien być zwrócony jedynie podczas powrotu ze Stanów Zjednoczonych do domu. http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/rejestracja-wyjazdu-z-usa---formularz-i-94/rejestracja-wyjazdu-z-usa-po-powrocie-do-kraju.html i teraz jesli oddasz ten druk na granicy to musisz miec na wizie napisane w entres litere M jako wiza wielokrotnego przekroczenia granicy,jesli nie bedziesz miec M to na tej wizie nie wrocisz.. czy tak jezdza ludzie?oczywiscie ale czy Cie wpuscic to juz zalezy od danego urzednika na granicy.
Madril Napisano 23 Lutego 2012 Autor Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 i teraz jesli oddasz ten druk na granicy to musisz miec na wizie napisane w entres litere M jako wiza wielokrotnego przekroczenia granicy,jesli nie bedziesz miec M to na tej wizie nie wrocisz..czy tak jezdza ludzie?oczywiscie ale czy Cie wpuscic to juz zalezy od danego urzednika na granicy. Czyli teoretycznie jeśli nawet dostanę wizje 1-razową, to do Kanady mogę sobie jechać nie oddając I-94 i potem wrócić, przynajmniej nie ma przepisu tego zabraniającego, tak? Od urzędnika zależy wszystko, mogę polecieć i zaraz wrócić, choć szkoda by było. Na razie biletów do Toronto i tak nie będę jednak kupował, poczekam na ewentualną wizę, monitorując ceny biletów, i jak nie będą jakoś mocno wzrastać, to będę się skłanial w kierunku WAW-JFK, a potem ORD-WAW, wtedy też tych przekroczeń granicy będzie mniej.
gal Napisano 23 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 Nie jezeli dostaniesz wize jednorazowego przekroczenia granicy to jak sama nazwa mowi jeden raz ja przekraczasz wjazd i wyjazd
Madril Napisano 23 Lutego 2012 Autor Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 OK, z posta sly6 wynikało, że to M ma znaczenie dopiero po oddaniu I-94. Z tego, co zauważyłem większość i tak dostaje M na 10lat, więc nie sądzę, żeby tutaj problem wystąpił. Szczególnie, że na rozmowie w ambasadzie mówi się o planie pobytu.
sly6 Napisano 24 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2012 Madril i tak masz powiedziec ,,,bo mozesz otrzymac wize wazna na 1 rok bez litery M i wystarczy ze urzednik zabierze CI I-94 i bedzie klopot wiec lepiej powiedz o planach bo nie oddajac I-94 mozesz tak sobie jezdzic napisz takie tez pytanie do Ambasady USA.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.