mi0706 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Poradzcie mi proszę W przeciągu 6mcy zamierzam odwiedzić US jedynie turystycznie, pełna emigracja dopiero >6mcy. Dostałam propozycję, aby lecieć w odwiedziny do Toronto, a stamtąd megabusem podejchać do pobliskiego Buffalo na granicy z US (i zatrzymać się tam np na 2 dni). Jak myślicie, czy taki spoósb na aktywację wizy jest bardziej ryzykowny, niż gdybym jak większość ludzi po prostu np poleciała do NY i przeszła kontrolę na lotnisku? Nie chcę aby na tym 'przejściu granicznym' pomyśleli że coś kombinuję :/ Teoretycznie jest to wykonalne! Ale wiedz, że podobnie jak przy innych wizach również przy imigracyjnej mogą Cię zawrócić. Poruszyłem ten temat wcześniej, ale mało kto się do tego odniósł. Próbowałem znaleźć coś na ten temat na forach zagranicznych i powiem, że bardzo wiele ludzi taki robi jak ty piszesz. Ja również planuję podobny układ. Mam wizę z terminem ważności do lipca i jadę na dwa tygodnie w maju/czerwcu. Głównie w celach rozpoznania sytuacji jaka tam panuje. Chce tak zrobić zanim zpienięże majątek i przeniosę się do US. Właściwy wyjazd planuję na początku przyszłego roku. Może tylko pojedź, np. Do Bostonu bo Buffalo to miasto widmo! Też możesz to zrobić za 1USD megabusem
adamecki78 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Teoretycznie jest to wykonalne! Ale wiedz, że podobnie jak przy innych wizach również przy imigracyjnej mogą Cię zawrócić. Poruszyłem ten temat wcześniej, ale mało kto się do tego odniósł. Próbowałem znaleźć coś na ten temat na forach zagranicznych i powiem, że bardzo wiele ludzi taki robi jak ty piszesz. Ja również planuję podobny układ. Mam wizę z terminem ważności do lipca i jadę na dwa tygodnie w maju/czerwcu. Głównie w celach rozpoznania sytuacji jaka tam panuje. Chce tak zrobić zanim zpienięże majątek i przeniosę się do US. Właściwy wyjazd planuję na początku przyszłego roku. Może tylko pojedź, np. Do Bostonu bo Buffalo to miasto widmo! Też możesz to zrobić za 1USD megabusem Cześć Ja właśnie też w tym temacie. Mam rozmowe 4 kwietna - ciągle mam wątpliwości czy na tę rozmowę jechać czy też dać sobie spokój (wiem że to nie zbyt popularne stwierdzenie na tym forum - zabieram szansę innym ludziom itd). Chodzi o to że jest coraz mniej czasu i decyzją musi być podjęta na dniach. Żona, która jest głównym aplikantem swoją decyzję już podjęła (nie jedziemy). Ja niestety nie mogę tak łatwo pozbyć się myśli o amerykańskim śnie tym bardziej że kiedyś bylismy w USA i nieżle sobie radziliśmy. Dzisiaj mamy dwoje dzieci i nieżle sobie radzimy w kraju dlatego podjęcie decyzji o wyjeżdzie nie jest łatwe. Moje pytania: 1. czy istnieje ryzyko że po rozmowie konsul odmówi nam udzielenia wizy w zwiazku z tym że przekroczyliśmy w przeszłości nasze wizy J1 (pobyt w stanach 2,5 roku, wszystko było opisane w formularzy DS230 + social security numbers na których w tym czasie pracowaliśmy) - szkoda byłoby łatwo stracić 4 x 330 USD na wstępie 2. czy mozliwy jest wyjazd do USA w ciągu tych 6 misięcy tylko na tydzień (wakacje) i powrót do kraju, do pracy - tak żeby poukładać swoje sprawy (dać sobie kolejny rok na przemyślenie tematów) 3. czy w przypadku przedstawionym powyżej plastikowa zielona karta doszłaby mimo wszystko pod adres w USA (jeżeli tak to poprosiłbym znjomych o przesłanie tych kart drogą pocztową itp) Dzięki za informację.
mi0706 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Cześć Ja właśnie też w tym temacie. Mam rozmowe 4 kwietna - ciągle mam wątpliwości czy na tę rozmowę jechać czy też dać sobie spokój (wiem że to nie zbyt popularne stwierdzenie na tym forum - zabieram szansę innym ludziom itd). Chodzi o to że jest coraz mniej czasu i decyzją musi być podjęta na dniach. Żona, która jest głównym aplikantem swoją decyzję już podjęła (nie jedziemy). Ja niestety nie mogę tak łatwo pozbyć się myśli o amerykańskim śnie tym bardziej że kiedyś bylismy w USA i nieżle sobie radziliśmy. Dzisiaj mamy dwoje dzieci i nieżle sobie radzimy w kraju dlatego podjęcie decyzji o wyjeżdzie nie jest łatwe. Moje pytania: 1. czy istnieje ryzyko że po rozmowie konsul odmówi nam udzielenia wizy w zwiazku z tym że przekroczyliśmy w przeszłości nasze wizy J1 (pobyt w stanach 2,5 roku, wszystko było opisane w formularzy DS230 + social security numbers na których w tym czasie pracowaliśmy) - szkoda byłoby łatwo stracić 4 x 330 USD na wstępie 2. czy mozliwy jest wyjazd do USA w ciągu tych 6 misięcy tylko na tydzień (wakacje) i powrót do kraju, do pracy - tak żeby poukładać swoje sprawy (dać sobie kolejny rok na przemyślenie tematów) 3. czy w przypadku przedstawionym powyżej plastikowa zielona karta doszłaby mimo wszystko pod adres w USA (jeżeli tak to poprosiłbym znjomych o przesłanie tych kart drogą pocztową itp) Dzięki za informację. 1. to zależy kiedy to było, bo za przekroczenie wizy ponad 1 rok jest ban - 10 lat ( 13/ ALIENS UNLAWFULLY PRESENT.- [/url](i) In general.-Any alien (other than an alien lawfully admitted for permanent residence) who- (I) was unlawfully present in the United States for a period of more than 180 days but less than 1 year, voluntarily departed the United States (whether or not pursuant to section ) prior to the commencement of proceedings under section or section , and again seeks admission within 3 years of the date of such alien's departure or removal, or (II) has been unlawfully present in the United States for one year or more, and who again seeks admission within 10 years of the date of such alien's departure or removal from the United States,is inadmissible. 2. teoretycznie jest możliwy 3. A jakie to pytanie? Ale przede wszystkim, wszystko to będzie nieistotne dopóki twoja żona nie zmieni zdania!
adamecki78 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 1. to zależy kiedy to było, bo za przekroczenie wizy ponad 1 rok jest ban - 10 lat ( 13/ALIENS UNLAWFULLY PRESENT.- was unlawfully present in the United States for a period of more than 180 days but less than 1 year, voluntarily departed the United States (whether or not pursuant to section 244(e)) prior to the commencement of proceedings under section 235( (1)or section 240, and again seeks admission within 3 years of the date of such alien's departure or removal, or (II) has been unlawfully present in the United States for one year or more, and who again seeks admission within 10 years of the date of such alien's departure or removal from the United States,is inadmissible. 2. teoretycznie jest możliwy 3. A jakie to pytanie? Ale przede wszystkim, wszystko to będzie nieistotne dopóki twoja żona nie zmieni zdania! Dzięki za odpowiedź: 1. wiza przekroczona ponad 1 rok - powrót do kraju w czercu 2003 - prawie 10 lat temu (słabo) 3. czy znajomi mogą odebrać taka plastikową zieloną kartę podczas mojej nieobecości w USA i czy mogą to swobodnie wysłać?
mi0706 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Dzięki za odpowiedź: 1. wiza przekroczona ponad 1 rok - powrót do kraju w czercu 2003 - prawie 10 lat temu (słabo) 3. czy znajomi mogą odebrać taka plastikową zieloną kartę podczas mojej nieobecości w USA i czy mogą to swobodnie wysłać? oczywiście, że mogą odebrać. jak się zdecydujecie na rozmowę to radzę spróbować przesunąć termin rozmowy tak by było jakoś po czerwcu, tylko że jest też możliwość, że już nie będzie wiz. Teraz to marne szanse. Ja też miałem przekroczoną wizę, ale od tego czasu minęło 14 lat i wizę dostałem. Acha, no i sprawdź czy nie masz w USA jakiś zaległości podatkowych. Ostatnio chciałem odnowić moje stare prawo jazdy i się okazało, że najpierw muszę zapłacić zaległy Excise Tax za samochód, hehe. Mają rekordy sprzed 14 lat!!!
Justi_87 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Ale, co juz wielokrotnie bylo powtarzane na forum, wizy j1 nie da sie przesiedziec wiec nie macie zadnego bana. Bylatutaj uzytkowniczka, ktora byla w takiej samej sutuacji i wize dostala. Jest spora roznica w zostaniu dluzej na wizie turystycznej, gdy i94 wskazuje do kiedy mozna zostac w usa a co innego gdy zostanie sie na j1, gdy i94 zawiera d/s. Takze jesli zostaliscie dluzej na j1 to nie macie bana, niezaleznie od tego, czy byliscie rok, czy dwa lata.
mi0706 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Ale, co juz wielokrotnie bylo powtarzane na forum, wizy j1 nie da sie przesiedziec wiec nie macie zadnego bana. Bylatutaj uzytkowniczka, ktora byla w takiej samej sutuacji i wize dostala. Jest spora roznica w zostaniu dluzej na wizie turystycznej, gdy i94 wskazuje do kiedy mozna zostac w usa a co innego gdy zostanie sie na j1, gdy i94 zawiera d/s. Takze jesli zostaliscie dluzej na j1 to nie macie bana, niezaleznie od tego, czy byliscie rok, czy dwa lata. a to ciekawe, tego nie wiedziałem, ale czyż J1 nie jest wizą tak jak inna i ma określony czas, w którym jest ważna?
Justi_87 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Gdy wlatuje sie na j1 twoj i94 zawiera d/s (duration of status) a nie date, do ktorej mozna siedziec w usa. To oznacza, ze po uplywie waznosci wizy jest sie out of status ale nie kumuluje sie unlawful presence na potrzeby 3/10 letniego bana. However, for the F-1 or J-1 or I-1 nonimmigrants, there are no specific expiration dates on their I-94. It just states "Duration of Status" or "D/S." When there is no specific expiration date, who should determine the expiration of status for these nonimmigrants? For these nonimmigrants, they are immigration officials or consular officials or immigration judges. To put it other way, unless one of these government officials determines that these nonimmigrants violated the status. Accordingly, even if they are unable to apply for the change of status within the U.S. for the violations, they can still apply for such visa based on the employer's petition approval no matter how long they stayed beyond the violation of the status unless it is determined such by one of these officials and one keeps staying for six months or one year beyond the date of such determination by the official. In other words, they are not subject to the 3-year bar or 10-year bar unless they keep remaining in the U.S. for six months or one year or longer beyond the date of such decision. How do the government officials detect and determine their violation of nonimmigrant status? In most cases, it is the act of the nonimmigrant themselves - submitting any applications after failing maintenance of nonimmigrant status with or without the knowledge of this second consequence. Since most likely, their applications will be denied by the government officials for violation of status, the 3-year or 10-year bar clock to count six months or one year will start ticking. a tutaj konkretnie z przepisami: INS and DOS developed a unified interpretation of a key triggering event for purposes of both INA § 222(g) and § 212(a)(9)(: an alien is considered to have stayed in the United States "beyond the period of stay authorized by the Attorney General" [iNA § 222(g)(1)] or "after the expiration of the period of stay authorized by the Attorney General" [i.N.A. § 212(a)(9)(http://1.2.3.12/bmi/...ult/cool.png(ii)] only under the following circumstances: 1. The alien has remained in the United States after the expiration date recorded on Form I-94, without having applied for an extension or change of status; or 2. An immigration judge finds that a status violation has occurred; or 3. INS (DHS) determines in the course of adjudicating an application for an immigration benefit that there has been status violation, and the request for the benefit is denied * For those with a "D/S" I-94, only items 2 and 3 trigger the provision, since there is no expiration date on the I-94. Duration of Status (D/S) cases F, G, J, A, and I nonimmigrants are usually admitted to the United States for a period known as "duration of status," indicated by the notation "D/S" on their Form I-94, rather than a specific expiration date. For those with a "D/S" I-94, there is no I-94 date to stay beyond. A stay beyond the date listed on Form I-20 ID or Form DS-2019 (and any applicable grace period), although considered a violation of status, is not considered to be an overstay for purposes of § 222(g) if the alien was admitted for D/S on his or her I-94. A nonimmigrant admitted for D/S will be considered an overstay under § 222(g) only if: 1. An immigration judge finds in the course of removal proceedings that the individual has violated status, resulting in the termination of the alien's period of authorized stay; or 2. USCIS (and now presumably DHS) determines in the course of adjudicating an application for an immigration benefit that there has been a status violation, which results in the termination of the alien's period of authorized stay. In addition to D/S cases, other categories are treated in particular ways for § 222(g) purposes. USCIS considered the following individuals not to be subject to § 222(g) penalties: ? Those who apply for visas in the following categories: A-1, A-2, C-2, C-3, G-1, G-2, G-3, G-4, and NATO 1 through NATO-6; ? Those who have been granted Temporary Protected Status (TPS) before the expiration of their authorized stay; and ? Those who violate status in any other way other than staying beyond the period authorized, unless the status violation was determined in proceedings before an Immigration Judge or by INS (DHS) in the course of an application for an immigration benefit. Link do dzieczyny, ktora byla w takiej sytuacji: http://forum.usa.info.pl/topic/20524-zielona-karta-a-wniosek-ds-230/
mikun Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Ale trzeba wziaść pod uwagę, że zielona karta nie równa zielonej karcie inaczej będą traktowac kogos kto przesiedział wizę i np GC nalezy mu sie ze sponsorowania rodzinnego lub z tytułu sponsorowania przez pracodawce i ten ktos juz siedzi długo na H1B w USA lub np małżeństwa a inaczej z loterii...kazda sytuacja jest inna...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.