sly6 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 ps Azja to moze opiszesz jak bylo z numerem SSN,dali Ci moze na kartce-zapisalas go moze sobie czy czekalas na numer ?
Azja666 Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Pojechalam do urzedu, pobralam numerek do kolejki, wypelnilam aplikacje, pani w okienku wklepala wszystko do komputera zapytala czy wszystkie dane sa prawdziwe i dala mi potwierdzenie zlozenia aplikacji bez numeru SSN. Po kilku dniach numer przyszedl poczta w formie takiej papierowej karty. Zalezalo mi aby miec szybko SSN bo wymagaja go przy robieniu prawka. Przy skladaniu aplikacji o prace tez czesto trzeba go wpisywac. Czytalam wczesniej na forum jak ktos pisal, ze na SSN trzeba czekac 2 tyg jak sie nie doczeka to do urzedu ale na moim przykladzie widac, ze mozna to zalatwic w 5 dni. A jesli chodzi o rodzine to faktycznie mam wielkie szczescie. Rodzina jak i ich znajomi sa bardzo ale to bardzo pomocni
terrorystka Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 To ja Azja poprosze o relacje z robienia amerykanskiego prawka, bo w tej kwestii jeszcze sie w ogole nie orientowalam... co trzeba wykupic? Ile kosztuje? Polskie prawko sie do tego jakos przydalo? Jakies wskazowki? Gratuluje dotychczasowych osiagniec, trzymam kciuki za cala reszte
Justi_87 Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Wydaje mi sie, ze wyrabianie prawa jazdy rozni sie w zaleznosci od stanu. W illinois potrzebujesz ssn + jakies dwa "dokumenty" potwierdzajace adres zamieszkania. Zdajesz test pisemny, czekasz na swoja kolej i smigasz na ten praktyczny (swoim autem). Jak zdasz (oblanie graniczy z cudem) dostajesz karteczke od egzaminatora, wracasz do budynku, robia ci zdjecia i za 15 min odbierasz prawko i dowod. Jest jeszcze jakas oplata (niewielka) ale juz teraz nie pamietam kwoty.
Marekire Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 A jak długo trzeba czekać na egzamin? Trzeba sie jakoś rejestrować czy to jest od ręki? I jeszcze jedno, czy egzamin pisemny jest trudny ? i jak długo trzeba wkuwać
KaeR Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Z tego co napisała Justi_87, to proces zależy od stanu. W moim przestali subsydiować prawa jazdy opłata skoczyła do góry. Moim zdaniem testy nie są trudne, ale są pytania odnośnie o to w jakim wieku co można i z kim można jeździć. Pytania zależą od stanu, bo w jednym można rozmawiać przez telefon a w innym nie itd. Możesz w internecie zobaczyć próbne testy. Ja tak się przygotowywałem oprócz broszury, którą można pobrać ze strony DMV danego stanu.
Azja666 Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 u mnie wygladalo to tak: dzien wczesniej poswiecilam ze 2h na przeczytanie broszurki z przepisami- moim zdaniem najwazniejsze jest aby nauczyc sie znakow. W dzien egzaminu pojezdzilam 15 min autem znajomej, zeby sie przestawic na automat. Trzeba miec ze soba SSN oraz 2 dokumenty potwierdzajace miejsce zamieszkania (musza to byc urzedowe pisma lub rachunki) jesli ma sie tylko jeden dokument - ja mialam tylko koperte z SSN to drugim dowodem moze byc potwierdzenie od kogos znajomego (byla ze mna znajoma, ktora potwiedzila przy urzedniczce, ze tam mieszkam) samochod oczywiscie trzeba sobie samemu zorganizowac i miec dowod, ze samochod jest ubezpieczony. Test byl bardzo banalny. Zdalam go na 100%. Po zdaniu testow dostaje sie karte z potwierdzeniem wsiada sie do auta i podjezdza w okreslone miejsce. Pan egzaminator wsiada i jazda 10-15 min. Najwazniejsze aby zatrzymywac sie na stopach oraz nie przekraczac predkosci. Po wszystkim spowrotem do biura, zdjecie i po 5 minutach prawko w reku. Oplata za wszystko to 30$ . Wczesniej tez robia szybkie badanie wzroku. Oczywiscie w kazdym stanie moze byc inaczej ja jestem w Illinois. Polskie prawko sie nie przydalo. Nie trzeba bylo sie wczesniej zapisywac, wszystko sie robi z marszu. Bylam bardzo pozytywanie zaskoczona cala organizacja i oczywiscie kosztami
stuff1000 Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam czy na potwierdzeniu TNT mieliście takie coś jak: Trip purpose: Poland nvc scheduled appointment Bo ja przez pomyłkę wziąłem opcje wyznacz spotkanie zamiast wybór adresu. Czy w zakładce szczegóły dotyczące rodziny powinna się pojawić jakaś informacja po wpisaniu mojej rodziny??
Marekire Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Dzięki Azja za obszerne info, lepiej nie porównywać robienia prawka w US do polskiej biurokracji...
Virka Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 stuff1000 ja też miałam na trip purpose ten sam tekst. A wciskałam wybór adresu. W zakładce dotyczącej rodziny nie miałam żadnej informacji. Dzisiaj odebrałam paszporty z wizą i innymi dokumentami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.