Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Pojechalam do urzedu, pobralam numerek do kolejki, wypelnilam aplikacje, pani w okienku wklepala wszystko do komputera zapytala czy wszystkie dane sa prawdziwe i dala mi potwierdzenie zlozenia aplikacji bez numeru SSN. Po kilku dniach numer przyszedl poczta w formie takiej papierowej karty. Zalezalo mi aby miec szybko SSN bo wymagaja go przy robieniu prawka. Przy skladaniu aplikacji o prace tez czesto trzeba go wpisywac. Czytalam wczesniej na forum jak ktos pisal, ze na SSN trzeba czekac 2 tyg jak sie nie doczeka to do urzedu ale na moim przykladzie widac, ze mozna to zalatwic w 5 dni. A jesli chodzi o rodzine to faktycznie mam wielkie szczescie. Rodzina jak i ich znajomi sa bardzo ale to bardzo pomocni :)

Napisano

To ja Azja poprosze o relacje z robienia amerykanskiego prawka, bo w tej kwestii jeszcze sie w ogole nie orientowalam... co trzeba wykupic? Ile kosztuje? Polskie prawko sie do tego jakos przydalo? Jakies wskazowki?

Gratuluje dotychczasowych osiagniec, trzymam kciuki za cala reszte :)

Napisano

Wydaje mi sie, ze wyrabianie prawa jazdy rozni sie w zaleznosci od stanu. W illinois potrzebujesz ssn + jakies dwa "dokumenty" potwierdzajace adres zamieszkania. Zdajesz test pisemny, czekasz na swoja kolej i smigasz na ten praktyczny (swoim autem). Jak zdasz (oblanie graniczy z cudem) dostajesz karteczke od egzaminatora, wracasz do budynku, robia ci zdjecia i za 15 min odbierasz prawko i dowod. Jest jeszcze jakas oplata (niewielka) ale juz teraz nie pamietam kwoty.

Napisano

Z tego co napisała Justi_87, to proces zależy od stanu. W moim przestali subsydiować prawa jazdy opłata skoczyła do góry. Moim zdaniem testy nie są trudne, ale są pytania odnośnie o to w jakim wieku co można i z kim można jeździć. Pytania zależą od stanu, bo w jednym można rozmawiać przez telefon a w innym nie itd. Możesz w internecie zobaczyć próbne testy. Ja tak się przygotowywałem oprócz broszury, którą można pobrać ze strony DMV danego stanu.

Napisano

u mnie wygladalo to tak: dzien wczesniej poswiecilam ze 2h na przeczytanie broszurki z przepisami- moim zdaniem najwazniejsze jest aby nauczyc sie znakow. W dzien egzaminu pojezdzilam 15 min autem znajomej, zeby sie przestawic na automat. Trzeba miec ze soba SSN oraz 2 dokumenty potwierdzajace miejsce zamieszkania (musza to byc urzedowe pisma lub rachunki) jesli ma sie tylko jeden dokument - ja mialam tylko koperte z SSN to drugim dowodem moze byc potwierdzenie od kogos znajomego (byla ze mna znajoma, ktora potwiedzila przy urzedniczce, ze tam mieszkam) samochod oczywiscie trzeba sobie samemu zorganizowac i miec dowod, ze samochod jest ubezpieczony. Test byl bardzo banalny. Zdalam go na 100%. Po zdaniu testow dostaje sie karte z potwierdzeniem wsiada sie do auta i podjezdza w okreslone miejsce. Pan egzaminator wsiada i jazda 10-15 min. Najwazniejsze aby zatrzymywac sie na stopach oraz nie przekraczac predkosci. Po wszystkim spowrotem do biura, zdjecie i po 5 minutach prawko w reku. Oplata za wszystko to 30$ . Wczesniej tez robia szybkie badanie wzroku. Oczywiscie w kazdym stanie moze byc inaczej ja jestem w Illinois. Polskie prawko sie nie przydalo. Nie trzeba bylo sie wczesniej zapisywac, wszystko sie robi z marszu. Bylam bardzo pozytywanie zaskoczona cala organizacja i oczywiscie kosztami :)

Napisano

Witam czy na potwierdzeniu TNT mieliście takie coś jak:

Trip purpose: Poland nvc scheduled appointment

Bo ja przez pomyłkę wziąłem opcje wyznacz spotkanie zamiast wybór adresu.

Czy w zakładce szczegóły dotyczące rodziny powinna się pojawić jakaś informacja po wpisaniu mojej rodziny??

Napisano

stuff1000 ja też miałam na trip purpose ten sam tekst. A wciskałam wybór adresu. W zakładce dotyczącej rodziny nie miałam żadnej informacji. Dzisiaj odebrałam paszporty z wizą i innymi dokumentami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...