Rea Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 W czerwcu chcę się starać o wizę turystyczną do USA. Teraz od 4 miesięcy mieszkam i pracuję w UK i tutaj mam do Was pytanie: czy o wizę mogę starać się w Warszawie? Jakich pytań mam się spodziewać u konsula?Chciałabym pojechać na 2-3 tygodnie pozwiedzać USA. Z góry dziękuje za wszelkie porady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tapeta999 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Możesz się starać w Warszawie a raczej wskazane żebyś starała się w Warszawie bo 4 msc w UK to trochę krótko. Pytania typu: na jak długo, czy masz rodzinę w USA, gdzie pracujesz i co robisz. I tu może być mały problem bo dopiero co przeprowadziłaś się do UK i krótko pracujesz 4 msc... nie wiadomo jak to Konsul odbierze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gucio Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Starac sie o wize mozesz albo w Polsce albo w UK. W sumie to raczej chyba bez zbaczenia, bo w formularzu sa pytania odnosnie miejsca zamieszkania jak i pracy wiec jak bedziesz sie starac o wice w Ambasadzie USA w Polsce to bedzie widac ze mieszkasz w UK. Czyli w sumie jak ci jest bardziej wygodne. Moj kumpel 3 tygodnie temu dostal wize turystyczna w ambasadze usa w londynie i rozmowa trawala moze 2-3 minuty. Konsul popatrzyla na formularz i spytala go 2 pytania : Po co chce jechac do usa, i ile pracuje w naszej fimie (pracujemy w bardzo dobrze znanej na swiecie firmie). Po tym powiedziala ze przyznaje mu 10 letnia wize. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rea Posted May 9, 2012 Author Report Share Posted May 9, 2012 Chcę jechać na 2-3 tygodnie,rodziny w USA nie mam i zostać tam też nie planuje. Chcę jechać tylko w celach turystycznych. Może jak będę miała zaplanowane szczegóły wycieczki co i gdzie będę chciała zwiedzać to mi dadzą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Gucio a jak dlugo ten ktos pracuje w firmie ? Mozesz miec zaplanowac wycieczke ale co z tego bedzie to zobaczysz po rozmowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tapeta999 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 raczej musisz mieć zaplanowaną wycieczkę z miejscem gdzie się zatrzymasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tapeta999 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Gucio a jak dlugo ten ktos pracuje w firmie ? Mozesz miec zaplanowac wycieczke ale co z tego bedzie to zobaczysz po rozmowie. No wlaśnie bo przeprowadzka do UK 4 msc temu i praca od 4 msc to jak narazie żadne silne związki z krajem w którym mieszkasz. Dla przykladu ja mieszkam i pracuję w IE od ponad 7 lat i rok temu kiedy bylem po wizę Konsul pytal o miejsce zamieszkania i o pracę. A po wizę bylem w Warszawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gucio Posted May 10, 2012 Report Share Posted May 10, 2012 Kumpel pracuje 2 lata a mieszka tu juz ponad 4 lata. Ja wiem ze to ma znaczenie, ale i tak bedzie wynikalo z danych wpisanych w formularz gdzie Rea pracuje i mieszka, tak wiec moim zdaniem nie ma znaczenia gdzie sie bedzie ubiegac o wize. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.