Skocz do zawartości

Życie W Kanadzie...

Jacob87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Masz racje, chodzilo mi o DV-2014.

IEC? A nie przypadkime International Youth Mobility? IYM?

Czy IEC jest dla 'doroslych'? International Experience Canada?

W kazdym razie, mi chodzi aby znalesc tam prace na 1 rok przy skorzystaniu z tego programu.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Armani12 a prace "zaklepaną" masz przez znajomości, rodzine czy udało Ci się znaleść jakiejś strony?

Też chciałbym wyjechac w natępnym roku o ile dobrze wszystko pójdzie z wizą.

Mam nadzieje, że odpisze kotś jeszcze jeśli chodzi o życie w Kanadzie bo na temat wiz i IEC są oddzielne tematy. A mnie konkretnie interesuje radzenie sobie w innym kraju. Jak oprócz pracy, załatwia się codzienne obowiązki?

Napisano

Armani takie kiedys sie nazywal a teraz jest IEC :)

a IEC jest od 18 lat do 35 :)

pewnie chodzi o takie cos jak praca wajacyjna :) ze bez oferty pracy

jak umiesz jezyk a do tego odpowiednie papiery to nie widze problemu

chyba ze z wynajeciem mieszkania..bo prawo jazdy jak numer SIN to nie problem zalatwic

Napisano

Armani12 a prace "zaklepaną" masz przez znajomości, rodzine czy udało Ci się znaleść jakiejś strony?

Też chciałbym wyjechac w natępnym roku o ile dobrze wszystko pójdzie z wizą.

Mam nadzieje, że odpisze kotś jeszcze jeśli chodzi o życie w Kanadzie bo na temat wiz i IEC są oddzielne tematy. A mnie konkretnie interesuje radzenie sobie w innym kraju. Jak oprócz pracy, załatwia się codzienne obowiązki?

Ani jedno ani drugie. Skorzystal bym z pomocy biura i tego programu. Innymi slowy wygladalo by to jak Work&Travel ale ze w Kanadzie i na rok.

Armani takie kiedys sie nazywal a teraz jest IEC :)

a IEC jest od 18 lat do 35 :)

pewnie chodzi o takie cos jak praca wajacyjna :) ze bez oferty pracy

jak umiesz jezyk a do tego odpowiednie papiery to nie widze problemu

chyba ze z wynajeciem mieszkania..bo prawo jazdy jak numer SIN to nie problem zalatwic

Mi dokladnie chodzi o to aby wyjachac tam juz z oferta pracy i jakims wstepnym mieszkaniem. Ale do tego mam jeszcze mase czasu wiec nic specialnego nie robie aby sie przygotowac - procz uaktualnionego CV po ENG. ;)

Napisano

ale wiecie ze tutaj mozna samemu sie starac o taki wyjazd

to nie work i travel ;)

I teraz jesli ktos sie czuje na silach to mozna znalesc samemu prace,zalatwic sprawy w urzedzie itd

To nie trudnego jesli ktos chce :)

ale wybor oczywiscie nalezy do Was

Co do zycia to zalezy na kogo sie popadnie,w jakiej jest sie Prowincji..oraz jak sie zna jezyk angielski.czy tez francuski jesli chodzi o Quebec

Bo ceny tez zalezy od danej Prowincji.jak i tez zarobki .

Napisano

ale wybor oczywiscie nalezy do Was

Co do zycia to zalezy na kogo sie popadnie,w jakiej jest sie Prowincji..oraz jak sie zna jezyk angielski.czy tez francuski jesli chodzi o Quebec

Bo ceny tez zalezy od danej Prowincji.jak i tez zarobki .

no właśnie po to założyłem ten temat by ktoś kto już był/jest podzielił się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi prowincji, jakości życia, sposobu załatwiania codziennych spraw... by łatwiej było podjąć decyzje gdzie się konkretnie udać ;)

Napisano

a to nie takie latwe pisac .

moja znajoma byla w Kanadzie,bylo jej dobrze a nawet wspaniale ale ja jadac w to samo miejsce mialem juz ...hm przemilcze

I teraz tak wypadlo ze dobrze trafila :) wiec jej wypowiedzi sa inne niz moje i teraz jak jest w danym miejscu?

I teraz tak ,sa Prowincje ze szybciej dostaniesz pobyt ale znow za duzo tam sie nie dzieje ,np to nie Toronto czy tez Montreal..

Napisano

sly6 a mógłbyś opisać co nie co o tym Twoim wyjeździe do Kanady... pojechałeś tam do pracy przez IEC czy tak dla zwiedzania, na długo?

Jeśli o mnie chodzi jestem typem człowieka, że woli jak się mniej dzieje i jest spokojny żywot... dlatego może dzikie rejony Kanady będą dla mnie wybawieniem, nie dla mnie LA (USA) ;) jeszcze nie...

Napisano

Za duzo sie na sluchalem ,za duzo uwierzylem ,no i zycie pokazalo cos innego niz bylo mowione

,oczywiscie moze byc milo i przyjmnie ale wcale nie musi,jak napisalem zalezy na kogo sie trafi

kiedys tez duzo pomagalem-robilem jak i dzisiaj ale to nie znaczy prawie nic ze ktos dla Ciebie taki bedzie-czy to obcy-rodzina czy tez znajomy..

I teraz chcesz cos zyskac to czytaj duzo stron rzadowych,duzo forow ,a nie kieruj sie 1 wpisem,1 wypowiedza itd i pamietaj ze prawo sie zmienia i zmienilo .sa tacy ze mysla ze nadal jest jak w latach 90-tych ;)

Jesli chcesz zyc w dzikich rejonach to troche tego jest w Kanadzie :) nawet jadac do Ontario mozesz byc w takich rejonach

I teraz wybierz taka Prowincje gdzie bedzie praca,gdzie bedzie mozna dostac szybko legalny pobyt ,strony masz o tym podane,potem sie przeniesiesz

ceny masz juz podane i np w Albercie bedzie taniej a znow w Onatrio-Quebec drozej.

a gdzie szukac pracy to np taka strona

http://www.canadaint...TempWork_pl.pdf

• 2 tygodnie później...
Napisano

naszło mnie jeszcze takie pytanko... jadę na IEC do Kanady i powiedzmy po 3-4 miesiącach chciałbym pojechać odwiedzić znajomych w USA ( tak na 3 tyg ) to jak z przekroczeniem granicy Can>USA by było w takim wypadku... mam oczywiście wizę turystyczną

jeszcze jakby ktoś był dziś na tym spotkaniu w Ambasadzie Kanadyjskiej niech opowie jak było i co ogólnie można się tam dowiedzieć... bo mnie niestety pracodawca nie wypuści bym mógł sam się dowiedzieć :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...