versatile Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Witam, mam 17 lat (w październiku skończę 18) i dwukrotnie starałam się już o wizę, za każdym jednak razem otrzymywałam odpowiedź odmowną. Pierwszy raz byłam w Konsulacie w Warszawie w 2009, stawałam wtedy do okienka razem z mamą. Od razu zaznaczę, że moja rodzona siostra wyjechała do USA 7 lat temu na wizie turystycznej i już tam została. Wtedy trzy lata temu we wniosku napisałyśmy (a raczej mama napisała) że nie posiadamy w Stanach żadnej rodziny (choć była tam już moja siostra). W 2011 roku pojechałam do Ambasady kolejny raz znów z mamą, chciałyśmy pojechać na ślub mojej siostry (we wnioskach już napisałyśmy o pobycie siostry), do okienek stawałyśmy oddzielnie, jednak żadna z nas wizy nie otrzymała. Pan Konsul stwierdził, że istnieje prawdopodobieństwo, że zostanę w USA na stałe. Jak myślicie, czy jest sens kolejny raz składać wniosek wizowy? (siostra jest już po ślubie z polakiem posiadającym obywatelstwo, niedawno dostała amerykańskie ID). Chciałabym pojechać na dwa miesiące wakacji, po prostu pozwiedzać i zobaczyć się z długoniewidzianą siostrą. Jakie jest wasze zdanie? A czy istniałaby szansa, że w przyszłości dostanę wizę studencką? Rozważam studia w Stanach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bloodpa1nt Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Jasne, że są szanse. Ja dostałem za drugim, więc za trzecim też dają. Ba, pewnie są i tacy co za 5-6 dostali pierwszy raz. Sprawa jest jednak trochę bardziej skomplikowana bo skłamałyście raz konsulowi, że nie ma rodziny w USA a była już Twoja siostra - mógł takie kłamstewko odnotować. Kłamanie konsulowi w istotnych kwestiach nie ma sensu bo on i tak ma dostęp do tych informacji, które go interesują a Ciebie pyta po to aby sprawdzić Twoją prawdomówność. Jakie studia? Chcesz sobie pojechać i studiować czy program wymiany studenckiej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 jak juz moj przedmowca napisal ze studiowanie a wymiana studencka to sa dwa rozne programy i o jaki chodzi aby studiowac nalezy miec kase na to a TY masz,sponsora? Co do odmow to tak wlasnie jest czasami ze ktos zostaje,legalizuje pobyt i kolejne osoby moga juz wizy nie otrzymac-bo moga tak zrobic jak osoba do ktorej leca,tutaj nie ma nic dziwnego-wiele razy w zyciu codziennym sie o tym przekonalem i Ty chyba tak samo?I teraz trafisz na Konsul innego to powie ze masz wize a inny powie ze NIE. Co do wizy studenckiej to nadal to jest wiza nie imigracyjna a wiec mozesz tam zostac nielegalnie,mozesz legalizowac pobyt przez malzenstwo .. I teraz jak bedzie z wiza turystyczna,studencka to zobaczysz po rozmowie.Moze dostaniesz a moze nie. ps Twoja siostra ma ID czy moze juz grenn card tzn staly pobyt,dobrze sie spytaj o ta sprawe bo ID a GC to sa dwa inne dokumenty . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.