Skocz do zawartości

Ślub Z Obywatelem Usa

pabloce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Już się pogubiłem, bo słyszałem różne wersje...

Jeśli chcę się pobrać z obywatelem USA (rodowitym urodzonym w USA) to muszę ubiegać się o wizę narzeczeńską, zeby wziąć ślub w USA (bez zostawania tam na stałe) ? Czy jest jakiś "prostszy sposób" ?

Jestem w związku już 2 lata (osoba przebywa w Polsce od 3 lat) . W USA nigdy nie byłem. (miałem jedną odmowę wizy turystycznej)

Napisano

a jakie to wersje slyszales?

narazie prawo USA nie przewiduje wiz narzeczenskich dla osob tej samej plci..

Pozostaje Ci wiza turystyczna ,czekac na ruch bezwizowy lub tez zmiane przepisow.

Napisano

Dzięki za odpowiedź, ale napisałem niepoprawnie politycznie i nazwałem kobietę "obywatelem" ;)

A wersje, która słyszałem to:

a) muszę normalnie przejść cały proces wizowy

B) słyszałem o polaku, który ożenił się w Stanach na wizie innej niż narzeczeńskiej (chyba turystycznej( i musiał, tylko zabiegać o jakieś papiery stanowe...

Napisano

Jesli ten Polak nie myslal o pobycie stalym to tak mogl zrobic

Ty musisz pokazac na rozmowie o wize ze lecisz na wizie turystycznej tylko wziasc slub i wracasz do Polski .

Napisano

Jeśli oboje mieszkacie w Polsce, to możecie pobrać się tutaj, wcale nie musicie wyjeżdżać do USA.

Zwłaszcza, że nie macie zamiaru tam wyjeżdżać - jeśli dobrze zrozumiałam Twój post.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Myślę i zastanawiam się... Jakby to było, gdyby chłopak Amerykanin przyjechał do Polski wziąć ślub? Czy potem moglibyśmy wyjechać razem do Stanów i ominąć trochę papierkowej roboty i kilka miesięcy czekania?

Napisano

ela a wiesz co musisz zrobic aby takie slub doszedl do skutku?moze od tego zacznij bo samo chce nie wystarczy,,w kazdym USC Ci powiedza oraz poczytaj na forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...