Skocz do zawartości

Ubieganie Się O Wize B 2 A Konkretne Przestępstwo ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To było przestepstwo także spowodowałem wypadek ale nikomu na całe szczęście nic sie nie stało mam zawiasy 6 miesięcy na 2 lata... Teraz już naprawde nie wiem jak mam postąpić mam straszny mętlik w głowie ...

• Odpowiedzi 24
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

ok, ja znam taką sytuacje z pierwszej ręki. Osoba z rodziny z wyrokiem za jazdę pod wpływem alkoholu ubiegała się o wizę turystyczną raptem 3 tygodnie temu. Wyrok w zawieszeniu do 2013 r. Konsul dość mocno przepytywał te osobe, między innymi o rodzinę czy ktoś już był w stanach, czy mają wizy i jakiego typu, gdzie pracuje, po co chce jechac do stanów, kiedy ostatni raz widzial osobe ktora chce odwiedzic itp. Pytal sie rowniez, czy byl karany a jak sie przyznal (oczywiscie we wniosku tez napisal, ze byl) to wtedy konsul powiedzial ze musi doniesc dodatkowe dokumenty. Dal mu kartke z informacjami jakie dokumenty - zaswiadczenie o niekaralnosci, wyrok przetlumaczony na angielski oraz opinie lekarską o stanie zdrowia (lekarz podany przez konsula). Wszystkie dodatkowe czynnosci kosztowaly go ponad 500 zl. Po dostarczeniu dokumentów ambasada zadzwonila, zeby przeslal paszport. Wize dostal, jeszcze nie wiemy na jak dlugo.

Osobiscie wydaje mi sie, ze wyrok nie ma duzego znaczenia przy decyzji konsula. Jesli sie generalnie kwalifikujesz to dostaniesz mimo wyroku. Klamstwo to chyba najmniej rozsadna rzecz, biorac pod uwage, ze twoj wniosek pozostanie w ich komputerze juz na zawsze. A w zyciu wiadomo roznie sie uklada.

pozdrawiam,

Napisano

Osobiscie wydaje mi sie, ze wyrok nie ma duzego znaczenia przy decyzji konsula.

Ma konkretny wyrok dla Konsula znaczenie a nawet mozna dostac zakaz wjazdu,ale tutaj nalezy poczytac troche stron rzadowych i forow aby sie dowiedziec jak z tym jest,za co mozna takie cos dostac.

Czasami bywa tak ze ktos ma taki sam wyrok i jedni dostana wize a inni juz nie,bo zalezy od rozmowy,Konsula .

ale zawsze nalezy patrzec w przyszlosc a nie na to co ma sie teraz .

Napisano

sly6, ja sie odniosłam do tematu wątku czyli do wyroku za jazdę pod wpływem alkoholu. Na temat innych wyroków się nie wypowiadam. A napisałam tak bo dostałam szczegółową relację z rozmowy z konsulem i konsul podszedł do wyroku bardzo na luzie. Najpierw zadawał pytania podstawowe, a jak stwierdził że się kwalifikuje to dopełnił po prostu formalności jakie taka osoba musi spełnić, czyli donieść dodatkowe dokumenty. Być może nie każdy kto ma taki wyrok wizę dostanie, tylko pytanie jak bardzo decyzja odmowna zależy od wyroku?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...