Skocz do zawartości

Karalność Utrudnia Dostanie Wizy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dlateg napisalem "JA" - bo to jest moja ocena sytuacji.

I interpretacja przepisow.

Zadalem sobie trud wpisania bzur w ten elektroniczny DS-160 i dobrnalem do tego straszliwie krzywdzacego pytania:

Have you ever been arrested or convicted for any offense or crime, even though subject of a pardon, amnesty, or other similar action?

Czy kiedykolwiek zostales aresztowany lub skazany za jakiekolwiek wykroczenie lub przestepstwo, nawet jesli zastosowano ulaskawienie, amnestie lub inne podobne dzialania ?

kiedykolwiek - w dowolnym blizej nieokreslonym momencie.

Przed wykonaniem jakiegokolwiek ruchu nalezy poprosic ambasade o wykladnie/tlumaczenie/interpretacje wyrazenia: arrested or convicted, bo to jest klucz..

Kto to zrobi na ochotnika? ;)

Napisano

Wziąłem ostatnio żaświadczenie z sądu, czy jestem karany. Dostałem je, jestem czysty, nie mam nic wpisane. Sprawa zakończyła si e dwa lata temu. Co teraz mogę wpisać w DS-160?

Mimo, że nigdy przenigdy nie byłeś karany (warunkowe umorzenie ma taki skutek) to raczej na pytanie z formularza powinieneś odpowiedziec twierdzaco, poniewaz oni nie pytaja sie, czy byles karany. Oni pytaja sie "Czy kiedykolwiek zostales aresztowany lub skazany". A co to tak naprawde znaczy i o co im chodzi moze Ci odpowiedziec tylko w konsulat, ambasada lub ewentualnie jakis prawnik znajacy sie zarowno na prawie naszym i ichnim.

Dowiedz sie u źródła i nam powiedz, a będziemy wielbić Twoje stopy :D

Byłem karany, czy też nie?

Nigdy nie byles karany. Postepowanie warunkowo umorzono.

Nie figuruję w końcu w krajowym rejestrze karnym.

Nie figurujesz, bo okres proby sie zakonczyl

Napisano

Fakt, pytanie jest sformulowane jednoznacznie.

Tyle, ze ja swoj punkt widzenia juz wylozylem wczesniej - nie figurujesz w rejestrze - nie jestes karany.

Wiec chyba odpowiedz zalezy od sumienia danej osoby - wg jakiego prawa rozpatrujemy to pytanie. ;)

Napisano

wedle polskiego prawa masz racje

wedle amerykanskiego jest inaczej ..

A pytanie jest jak pamietam od roku 2000 takie same .tutaj nic sie nie zmienilo,jedynie zasady umawiania ,formularze

tutaj nie chodzi tez o sumienie a to co moze wyjsc ,,ile to razy na forum ktos napisal ze jakbym wiedzial-wiedziala to bym cos innego wybrala

nalezy dac ludziom informacje pelna i wtedy niech podejmuja decyzje ..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...