jolka Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 witam wszystkich na tym forum przyjechalam do USA na wizie turystycznej i zmienilam ja na status studenta F1 . Uczylam sie jezyka na poczatku a obecnie koncze 2 letni college.Powiedziano mi ,ze moge sie starac o roczna praktyke tzw. occupational training(OPT) zaraz po skonczeniu collegu. Moje pytanie jest czy odbywajac taka praktyke moj status sie zmienia ,czy moglabym poleciec do Polski w trakcie.? Co dalej po skonczeniu tego roku na praktyce , na jaka wize moglabym zamienic moj status aby moc podrozowac i odwiedzic rodzine? Moze ktos mial podobny problem i moze sie podzielic swoim doswiadczeniem w tej kwestii. dziekuje i pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Sam sie nie zmienia taki status i musisz miec odpowiedni status-wize do tego aby odbyc praktyke To samo aby moc podrozowac musisz miec wize a nie status na statusie polecisz do Polski ale nie wrocisz juz na nim do USA,musisz isc po wize do Ambasady USA masz troche mozliwosci jak wiza J-1 czy tez wiza pracownicza . Link to comment Share on other sites More sharing options...
c4r0 Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Jeśli masz status zmieniony z turystycznego a nie masz w paszporcie wizy F-1, to przy wyjeździe z USA będziesz musiała standardowo umówić się na wizytę w ambasadzie i otrzymać wizę F-1 do paszportu, aby zostać ponownie wpuszczoną do USA. Jakie jest ryzyko odmowy wizy w Twoim przypadku - nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 tego sie nie wie do konca jakie jest ryzyko jedni dostaja wizy a inny odchodza z niczym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.