patrykgiel Napisano 19 Października 2012 Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Witam. Ostatnio spotkałem się ze stwierdzeniem, że Polska matura nic nie daje w USA. Jako że kończę szkołę w przyszłym roku będąc z zawodu Architektem Krajobrazu bez zdanej matury. Mam pytanie czy mogę się starać o wizę studencką do USA bez polskiej matury ?? Czy na tej wize mogę zamieszkać i pracować na okres studiowania? Czy wiza studencka pomogła by w otrzymaniu GC ?? Pozdrawiam Patryk
Joanna30 Napisano 19 Października 2012 Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Wiza studencka nie służy do pracowania, a do studiowania. Aby ją otrzymać, należy opłacić szkołę i dostać od niej odpowiedni dokument. Poczytaj o tym na stronie ambasady. Wiza studencka nie jest wizą imigracyjną, więc ma się nijak do otrzymania zielonej karty. W czerwcu pytałeś, jak otrzymać zieloną kartę i otrzymałeś odpowiedzi. Od tamtej pory nic się nie zmieniło.
sly6 Napisano 19 Października 2012 Zgłoś Napisano 19 Października 2012 o wize studencka mozesz sie starac ale jak masz kase na nauke w USA i pokazesz ze wrocisz z USA na czas.
krowa12 Napisano 20 Października 2012 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Matura jest potrzebna. Ale nie rozumiem tego, ze "polska nic nie daje". Nie ma znaczenia czy to polska czy chinska. Odpowiednikiem matury w Usa jest to ich cale diploma of general education. Bez tego na studia sie nie dostaniesz. Tak samo jak u nas w PL przeciez. Jesli nie masz matury i chcesz wyjechac do Usa na wizie studenckiej to tylko na kurs jezykowy a nie studia...Niby mozna pracowac ale to sa grosze wiec sie raczej za to nie utrzymasz.
makdonald Napisano 20 Października 2012 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Ostatnio spotkałem się ze stwierdzeniem, że Polska matura nic nie daje w USA. mnie duzo dala bo dzieki posiadaniu przetlumaczonego na angielski swiadectwa maturalnego moglem zataic fakt ukonczenia w polsce studiow i dzieki temu dostalem pierwsza prace - oddzial oprawy (bindery) w drukarni za cale $5 na godzine...
patrykgiel Napisano 21 Października 2012 Autor Zgłoś Napisano 21 Października 2012 A dostanę wizę studencką, bez matury, jeżeli chce pojechać na kurs językowy ?? I ile mniej więcej taki kurs kosztuje w Miami, Miami Beach lub okolicach ?
sly6 Napisano 21 Października 2012 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 tak dostaniesz taka wize studencka jak jedziesz na kurs jezykowy a co mowi wujek google o cenach?
pyśka Napisano 21 Października 2012 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Jaki rodzaj kursu jezykowego (mowienie, esl itp), na jak dlugo, jaka szkola? Nie ogarniasz tematu i chcesz, zeby ktos za Ciebie wykonal cala prace. A przypadkiem po szkolce policealnej nie ma sie jakiegos tytulu technika czy cus takiego? Bo jak to szumnie nazwales - architekt krajobrazu - kojarzy sie z czlowiekiem po studiach wyzszych, a nie rocznym czymstam.
sly6 Napisano 21 Października 2012 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 pyska mozna zrobic architekta krajobrazu ale po szkole policealnej i sa takie 1 roczne
pyśka Napisano 21 Października 2012 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Tjaaa. Wlasnie o tym wspominam, bo pracowalam kiedys z dziewczyna, ktora byla technikiem administracji po dwuletniej szkole policealnej, a jak sie okazalo jej wyksztalcnie i umiejetnosci w praktyce niewiele mialo wspolnego z administracja, chociaz ona uwazala sie za wielkiego specjaliste.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.