Peter87 Napisano 21 Października 2012 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Witam wszystkich serdecznie! Czytam forum od jakiegoś czasu. Postanowiłem się zarejestrować i zadać kilka pytań, bo moja sytuacja jest dość skomplikowana i w razie czego chcę się na wszystko przygotować. Od trzech lat biorę udział w programach typu Work and Travel z wizą J-1 przyznawaną na okres 3-5 miesięcy. Aplikuję w tej chwili o zieloną kartę. Jednak latem 2013 roku znów mam zamiar wyjechać z wizą J-1 na 2-3 miesiące. Mój wyjazd mam zaplanowany na początek czerwca. Załóżmy, że 2 maja (wiem, że wyniki są 1 maja, ale czasu amerykańskiego, a 2 maja są moje urodziny więc po północy mam zamiar sprawdzić- takie moje "widzi mi się" ) sprawdzam i jest! Wylosowali mnie. Zgodnie z tym, co tu piszecie jak najszybciej muszę rozpocząć "papierkową robotę" żeby się załapać na rozmowę z konsulem. Znając mnie po tygodniu wszystkie papiery będę miał ogarnięte- akurat tu bywam wręcz nadgorliwy Dalej, piszecie, że po 4-6 tygodniach jest rozmowa z konsulem. ALE... miedzy ok 5 czerwca- ok 10 sierpnia jestem w USA (tu podaje możliwie najpóźniejszy wyjazd i możliwie najwcześniejszy powrót). Czyli wychodzi na to, że... no właśnie na co? Pytanie 1: czy mam jakikolwiek wpływ na termin rozmowy z konsulem? Czy po otrzymaniu informacji, że dostali dokumenty, wszystko jest ok i zapraszają na rozmowę tego i tego dnia, mam możliwość poproszenia o przesunięcie tego terminu z uzasadnionego powodu? Pytanie 2: Czytałem, że nie muszę być w Polsce by aplikować. Czytałem też, ze mogę być nawet w USA by aplikować. Czy rozmowa z konsulem musi więc odbyć się konsulacie/ambasadzie przypisanym do mojego miejsca zamieszkania. Czyli w moim przypadku, jako wrocławianina, w Krakowie? Czy mogę taką rozmowę odbyć gdzieś w USA? A jeśli nie w USA (no bo przecież USA nie ma swoich konsulatów w USA O.o ) to np. w Ottawie, Toronto, Montrealu, czy innym kanadyjskim mieście, gdzie zdecydowanie jest bliżej z Connecticut niż do Krakowa Pytanie 3: Właściwie już na doczepkę, by nie zakładać nowego tematu... Mam już licencjat, jednak robię drugi kierunek i obronę przewidzianą mam w czerwcu-lipcu 2014. Czytałem, że mając GC, wyjechać muszę w okresie października 2013 do końca września 2014, jednak nie później niż 180 dni po rozmowie z konsulem, która ma być im wcześniej, tym lepiej. Czyli w praniu wychodzi, że przy wylosowaniu i szybkim załatwieniu formalności w Polsce mogę zostać najwyżej do zimowej sesji. Czy widzi ktoś choć cień szansy bym zdołał ogarnąć wszystko inaczej niż super zaoczny semestr i przyjazd do Polski na kilka dni by ogarnąć sesję i obronę (tak, moja uczelnia by na takie coś przystała- powiedzmy, ze mam tam pewne fory ). Z góry dziękuję na odpowiedzi.
sly6 Napisano 21 Października 2012 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 W Krakowie nie masz zadnej rozmowy o GC od tego zacznijmy, Kolejna sprawa to mozesz wszystko przesuwac jak rozmowe i miejsce ale to jest loteria wizowa i zadna wiza nie czeka na Ciebie ..zobacz moze jaki masz numer i wtedy podejmiesz jakas decyzje co do rozmowy czy to w USA czy tez w Kanadzie czy w Polsce Rozmowe mozesz miec na terenie USA w oddziale imigracyjnym w danym miejscu,w forumlarzu musisz to zaznaczyc Co do Kanady to musisz tam wjechac aby miec taka rozmowe .. Pamietaj tez ze badania beda drozsze w USA , w Kanadzie ale chyba to wiesz. I teraz jesli nie bedziesz na terenie USA w danym czasie to moze wpisz ze masz miec rozmowe w Polsce i juz co do obrony to mozesz poleciec do USA,odebrac GC i numer SSN i wrocic ,.
sonora Napisano 21 Października 2012 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Dalej, piszecie, że po 4-6 tygodniach jest rozmowa z konsulem. ALE... miedzy ok 5 czerwca- ok 10 sierpnia jestem w USA (tu podaje możliwie najpóźniejszy wyjazd i możliwie najwcześniejszy powrót). Czyli wychodzi na to, że... no właśnie na co? rozmowy o wize dla wylosowanych w dv-2014 rozpoczna sie w pazdzierniku 2013 (a informacja o dokladnym terminie rozmowy bedzie udostepniona na 4-6 tyg. przed nia)
Peter87 Napisano 21 Października 2012 Autor Zgłoś Napisano 21 Października 2012 rozmowy o wize dla wylosowanych w dv-2014 rozpoczna sie w pazdzierniku 2013 (a informacja o dokladnym terminie rozmowy bedzie udostepniona na 4-6 tyg. przed nia) Na 100% ? Bo to by właściwie rozwiązało wszystkie moje potencjalne problemy! W Krakowie nie masz zadnej rozmowy o GC od tego zacznijmy, Kolejna sprawa to mozesz wszystko przesuwac jak rozmowe i miejsce ale to jest loteria wizowa i zadna wiza nie czeka na Ciebie ..zobacz moze jaki masz numer i wtedy podejmiesz jakas decyzje co do rozmowy czy to w USA czy tez w Kanadzie czy w Polsce Rozmowe mozesz miec na terenie USA w oddziale imigracyjnym w danym miejscu,w forumlarzu musisz to zaznaczyc Co do Kanady to musisz tam wjechac aby miec taka rozmowe .. Pamietaj tez ze badania beda drozsze w USA , w Kanadzie ale chyba to wiesz. I teraz jesli nie bedziesz na terenie USA w danym czasie to moze wpisz ze masz miec rozmowe w Polsce i juz co do obrony to mozesz poleciec do USA,odebrac GC i numer SSN i wrocic ,. Właściwie od czego zależy ten numer? Bo to jest rzecz tu, której nie łapię... Losują powiedzmy 100 000 osób, i jeśli mam numer np. 1987 to co to dla mnie oznacza? Nie w Krakowie, więc jeśli w Polsce to tylko ambasada w Warszawie? Wjazd do Kanady nie jest dla mnie problemem- mam wizę wielokrotnego wjazdu do USA + biometryczny paszport. Koszty badań są większe, ale w maju jeszcze jestem w Polsce, więc w razie czego badania robię jeszcze w maju No ale jeżeli pierwsze rozmowy odbywają się w październiku to nie powinno być żadnego problemu Dzięki wielkie za odpowiedzi!
mikun Napisano 21 Października 2012 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 tak rozmowy zaczynają się zawsze od października na nowy rok fiskalny także jak zostaniesz wylosowany (na 98% nie zostaniesz) to wtedy jak wyslesz dokumenty to rozmowę najwcześniej możesz miec w październiku.... Natomiast te numery które przydzielają wylosowanym mówia o kolejności wezwań na rozmowe... W visa bulletin co miesiąc są publikowane tzw cut offs na kolejny miesiąc i wtedy rozmowy mają ludzie z tymi własnie numerami teraz o ile się nie myle cutt off dla europy na grudzień to jest coś około 9000 tzn ze jak masz nr wyższy np 15000 to czekasz dalej i nie zostaniesz wezwany na rozmowę...jeżeli masz nr np 25000 to możesz się szykowac na rozmowę np na czerwiec 2014 roku... Także w twoim przypadku jeżeli zostaniesz wylosowany będzie istotne aby wysłac dokumenty szybko a nie po powrocie z USA i tylko tyle ...chyba że miałbyś bardzo niski numer wtedy musiałbyś się spieszyć z powrotem żeby zrobić badania tutaj i się przygotować ale ja bym nie radził ci sie martwić na zapas szczególnie że szanse sa minimalne...jak myślisz poważnie o emigracji to lepiej na tym w&t tam zaciąż z jakąś amerykanka i będzie wtedy z górki
Peter87 Napisano 21 Października 2012 Autor Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Minimalne, bo minimalne, ale są. Powiesz, że jestem naiwny, ale ja jakoś w glębii serca wierzę, że się uda. A takie martwienie się na zapas paradoksalnie pomaga Dalej do końca nie kumam o co chodzi z tymi numerami, ale... Nie muszę, bo to co wiedzieć muszę już wiem- czyli w maju jak najszybciej papiery wysłać. Po wylosowaniu oczywiście Dzięki za odpowiedzi!!!
sly6 Napisano 22 Października 2012 Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Rozmowy sa w Polsce tylko w Warszawie bylo pare razy o tym pisane na forum.. a wiesz ze badania ze nie sa wieczne wiec zrobisz je w maju a np zaproszenie dostaniesz w grudniu np majac niski numer i moga byc juz nie wazne takie badania jak widzisz mozesz wydac kase bez potrzeby zadnej.
Peter87 Napisano 22 Października 2012 Autor Zgłoś Napisano 22 Października 2012 No własnie też tak o tym myślałem, wiec jakby co, to jeszcze wrzesień jest Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
mikun Napisano 22 Października 2012 Zgłoś Napisano 22 Października 2012 z tymi numerami to nie ma co kumać, jak wygrasz masz przydzielony numer i pozniej masz rozkład ze w pazdzierniku ida osoby na rozmowy z numerami do 5000 na przykłąd w listopadzoe ci ktorzy maja numer mniejszy od 10000 itd...wiec jak masz numer daleki to na podstawie wczesniejszych lat mozesz sobie wyliczyc kiedy mniej wiecej bedziesz wezwany o ile bedziesz wezwany
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.