minimalist300 Napisano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Zastanawia mnie jak wygląda zakup nowego auta w USA (posiadacza zielonej karty lub obywatela) np: http://www.subaru.com/vehicles/impreza-wrx/index.html nowy subaru wrx za $35000). Rozumiem, że do podanych cen należy doliczyć podatki i prawdopodobnie inne koszty. Czy może ktoś kosztorys dla wybranego stanu?
kzielu Napisano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Normalnie - idziesz i kupujesz. Musisz pokazac ubezpieczenie, placisz za title, license + podatek stanowy zalezny od stanu. Dodatkowo rzadko kiedy placisz cene ktora widzisz w internecie - jak samochod jest na placu, spokojnie $1k z ceny zejdzie. Ja swoj kupilem $1.5k ponizej list price w dodatku z 0% financing. Cen podobnej wysokosci w porownaniu do Europy jest wiecej - samochody tu sa generalnie tanie. Kluczowa sprawa dla imigrantow - bez sensownego credit score nie dostanie sie zadnego financingu a juz szczegolnie z niskim APR. Albo gotowka, albo jakis grat za grosze...
TomaszNL Napisano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2013 Tak jak poprzednik napisał - filozofii w tym nie ma. Tak samo jak w Polsce - idziesz, negocjujesz, kupujesz. Konkurencja jest spora, można przebierać w ofertach. Kluczowa sprawa dla imigrantow - bez sensownego credit score nie dostanie sie zadnego financingu a juz szczegolnie z niskim APR. Albo gotowka, albo jakis grat za grosze... Ja ostatnio to przerabiałem. W banku miał Pani powiedziała, że bez historii zatrudnienia z ostatnich dwóch lat (legalna praca w USA się liczy tylko), na car loan szans nie ma. Co innego u dealerów. Oni mają umowy podpisane z różnymi bankami i instytucjami parabankowymi, które oferują kredyty dla różnych klientów. Dealer ma jeden cel - sprzedać auto. Nie ważne komu. Szansa na financing zatem jest ale jest jedno "ALE", a mianowicie: down payment. Jeśli masz powiedzmy 50% wartości auta w gotówce, wyjedziesz z salonu samochodem. Oczywiście jeśli dopiero do Stanów przyleciałeś, nie masz pracy etc to szans na financing raczej nie ma.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.