jul_fg Napisano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Otrzymałam niedawno 3-miesięczną wizę G2 na staż w organizacji międzynarodowej (posiadam już wizę turystyczną). Wszystko wskazuje na to, że dostałam też staż w placówce dyplomatycznej (który miałby rozpocząć się po zakończeniu poprzedniego) i będę ubiegać się o wizę dyplomatyczną A2. Mam dwa pytania, czy mogą być trudności z otrzymaniem wizy dyplomatycznej i czy istnieje możliwość, żebym zmieniła swój status będąc na miejscu, w USA? Bardzo zależy mi na odbyciu obydwu staży. Nie wiem za bardzo co robić, bo Pani w okienku informacyjnym w Ambasadzie, nastraszyła mnie że to mało prawdopodobne. Będę wdzięczna za wszelkie porady, co zrobić w takiej sytuacji. Ewentualnie, jeżeli nie dostanę wizy dyplomatycznej, czy istnieje możliwość zmiany statusu na wizę turystyczną? Miesiąc po zakończeniu pierwszego stażu mam uroczystość rodzinną w Stanach i bardzo chciałabym zostać chociaż na ten czas.
sly6 Napisano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 majac wize turystyczna po co chcesz zmieniac na status turystyczny> wyjedziesz do Kanady,Meksyku na 1 dzien i wjedziesz na teren USA pokazujac paszport z wiza turystyczna i tak wlecisz na teren USA
jul_fg Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Dziękuję za odpowiedź A jeżeli dostanę wizę A2 to mogę zrobić tak samo? Wyjechać po zakończeniu G2 na chwilę do Kanady/Meksyku i wjechać ponownie do USA na A2 na rozpoczęcie drugiego stażu?
jkb Napisano 1 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 Pewien nie jestem, ale wydaje mi się, że można tak zrobić. Jeżeli wjeżdżasz na A2, to CBP Field manual mówi: Presentation of an A-2 visa is prima facie evidence that the alien is entitled to that status. Inadmissible only under section 212(a)(3)(A), (, or ©. See section 102 of the Act. więc jeżeli nie jesteś terrorystką, nie masz zamiaru szpiegować, etc. to z tego co widzę nie mają prawa Cię zawrócić z granicy. Pozdrawiam
jul_fg Napisano 2 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 2 Lutego 2013 Bardzo dziękuję za odpowiedź Mam nadzieję, że fakt wzięcia przeze mnie udziału w loterii wizowej nie będzie miał znaczenia przy rozmowie na lotnisku. Wiem, że rozpatruję już jakieś najgorsze scenariusze.. Zastanawiam się też, czy tłumaczyć całą sytuację oficerowi na lotnisku i mówić o zamiarach wyjazdu do Kanady i ponownego wjazdu na innej wizie?
jkb Napisano 2 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2013 Jak wjeżdżasz na A2, nie ma potrzeby. Jak na B2, jak najbardziej
sly6 Napisano 3 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 a masz paszport biometryczny?aby wjechac na teren Kanady bez wizy? w drodze powrotnej bedziesz mowic po co wjezdzasz na teren USA
jul_fg Napisano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 Paszport został wydany na początku czerwca 2009, czyli jest biometryczny ale tylko z wizerunkiem twarzy. Mam nadzieję, że taki też spełnia wymogi? Będę wjeżdżać na G2 (tu chyba takie same procedury jak A2) i (jeżeli dostanę wizę) wracać z Kanady na A2. W najgorszym wypadku wjazd na G2 i powrót na B2.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.