duberman1985 Posted February 4, 2013 Report Posted February 4, 2013 Witam, moja sytuacja wygląda następująco... właśnie wrocilem do polski po niewykorzystanej wizie K1, planuje powrot w jak najszybszym czasie do Californii na wizie F1. Jestem nowy w temacie tej wizy, w zwiazku z tym pytania... Jakie rodzaje szkol mogę wybrać bedac tylko po polskiej maturze, oraz dwuletnim studium? Chcialbym sie zapisać do zwyklego Community College , ale nie na kurs językowy, a bardziej na kierunek fakultatywny. Jaka jest wartosc dyplomu z takiego typu collage'u jak jest traktowany przy szukaniu pracy w Europie jak i w stanach? Chciałbym tez spytać czy jest ktoś w stanie przybliżyć mi po krótce cala procedurę? Domyślam sie, że pewnie juz gdzieś taki temat na forum jest, ale chcial bym wiedzieć ile trwa cala procedura, czy jestem w stanie uporać się z tym w okresie 2 miesięcy? Poniewaz mam mozliwosc wyjechania na Bahamy na okres 3 miesięcy, czy będę tam mogl dokończyć proces (przeczekac i bezpośrednio wjechać do USA?) Ma ktoś może pojęcie o collage'ach w San Francisco? Który daje najlepsze kwalifikacje i jest dostępny jeśli chodzi o cenę? Czy to, że nie wykorzystalem K1 jak należy, czyli nie wzięliśmy ślubu (wrocilem przed uplywem I-94) moze wplynac na odrzucenie wniosku o wize studencka, czy to sie raczej nie zdarza? Z góry dziekuje za pomoc.
sly6 Posted February 4, 2013 Report Posted February 4, 2013 Byly przypadki ze ktos wrocil na czas z k-1 i dostal kolejna k-1 lub tez wize turystyczna wazne ze nie zlamales prawa.. Co do waznosci tego w Europie to zalezy co chcesz dalej robic ,to nie tak ze pokazujesz dyplom z USA i jestes rozchwytywany Mozesz zakonczyc to w 2 miesiace,zalezy jak szybko dostanesz I-20 a potem wypelnisz ds 160,robisz oplate i idziesz na rozmowe jak dostaniesz wize w paszporcie to mozesz leciec na Bahamy a potem poleciec do USA i wleciec jako student
KaeR Posted February 5, 2013 Report Posted February 5, 2013 Comunity college ma taką rangę jak mniej więcej szkoła policealna. Wiele ludzi transferuje się po uzyskaniu associate degree na 4-letni uniwersytet. CC delikatnie mówiąc nie cieszą się zbytnim autorytetem ale dla wielu ludzi jest to przepustka do lepszej szkoły (CC często mają umowę z uniwersytetem lub uniwersytetami na ułatwiony transfer, np. NOVA z GMU) jak również są tańsze niż uniwersytety (w przypadku bycia in-state). W Europie z Associate nie zaszalejesz bo jak bym to określił poziomem technikum lub szkoły policealnej, ale dokładnych odpowiedników jest poza kilkoma krajami brak. W Stanach ludzie w wielu przypadkach robi associate (np. nursing) i idzie do pracy a w między czasie robi bachelor degree. Odnośnie procedury to będzie zgodna z procedurą danej szkoły. Wymagają pewnie TOEFL ale to można załatwić szybko. Studium raczej nie ma wpływu na wybór szkoły i nie powinno być problemu z polską maturą. Wymagany będzie jednak jakiś dowód na posiadanie odpowiednich środków na opłacenie szkoły i przeżycie. Te kwoty są jakoś określone w I-20 (wpisuje szkoła) - czesne (przypuszczam, że out-of-state czyli pewnie z 3 razy więcej niż rezydenci stanu) + $10000 (koszty życia) + ok $1000-1400 za ubezpieczenie (obowiązkowe) na rok.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.