KaeR Napisano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 No właśnie. Właściciele i obsługa jest polskiego pochodzenia, a nie sensu strictre Polakami. To samo jest w polskich restauracjach. Są polscy klienci, którzy niewiele i tak po angielsku mówią, to jest i polska obsługa. Najpierw musisz sobie sprawdzić czy jest brak farmaceutów w USA lub masz jakieś super kwalifikacje. Inaczej przez LC możesz nie przejść.
CA90036 Napisano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 ale jeżeli sprzedają tam tylko OTC, to po co zatrudniają famacetów, skoro mogą nimi handlować technicy? Tym bardziej nie rozumiem po co by była konieczna nostryfikacja, w końcu tytuł pharm d jest po to, aby móc sprzedawać Amerykańskie leki na receptę
KaeR Napisano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 Skąd wiesz, że sprzedają tylko OTC? Może na stronie tylko OTC można pokazać. W Polsce nie wolno w żadnym zakresie leków eksponować.
CA90036 Napisano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 tego nie wiem. Ale jeżeli sprzedają polskie leki z importu, to nie widzę sensu w nostryfikacji. Co innego, jeżeli sprzedają Amerykańskie.
KaeR Napisano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 To kto tu jest studentem farmacji? ;> Musisz rozróżnić leki od OTC. Suplementy diety to jak pieczywo czy kiełbasa. Przecież leki czy suplementy diety sprzedawane w Polsce nie są często w niej produkowane tylko po dopuszczeniu importowane...
CA90036 Napisano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 wiem o tym mówiąc o imporcie miałam na myśli leki po prostu dopuszczone w Polsce do obrotu. Nie ważne, i tak pewnie się nie da bez nostryfikacji.
KaeR Napisano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 Ja mam wątpliwości czy w USA funkcjonuje pojęcie nostryfikacji, ale np. jest to: Foreign Pharmacy Graduate Examination Committee (FPGEC) provides information on the required process for obtaining an evaluation of non-U.S. qualifications in pharmacy. FPGEC is operated by NABP and accepted by state boards of pharmacy.
CA90036 Napisano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 zwał jak zwał, trzeba zdać kilka egzaminów, odwalić staż i dopiero można mówić o jakiś teoretycznych szansach ale z tego, co czytałam na zagranicznych forach o ludziach, którzy chcą być farmaceutami w USA po "zagranicznych" studiach to w tej chwili znalezienie pracy graniczy z cudem. W ogóle żeby znaleźć aptekę na internship to cud. Niestety.
kibicsoccera Napisano 17 Marca 2014 Zgłoś Napisano 17 Marca 2014 Ale co tu wiedziec ? Sam pomysl ze one sa polskie jest idiotyczny, myslisz ze chinskie knajpy podlegaja chinskim przehahapisom ? haha. Świetna odpowiedz.
MII Napisano 17 Marca 2014 Zgłoś Napisano 17 Marca 2014 przepraszam że troszkę zmienię temat ... ale czy ktoś pracuje w zawodzie po studiach inżynierskich ( polskich) ? wiem że nie ma czegoś takiego jak nostryfikacja tylko jakoś inaczej to się nazywa (ewaluacja ?) w każdym razie polega na tym że godziny na studiach i egzaminy z polskiej uczelni są przeliczane na kredyty (?) amerykańskie . Wiem też że po studiach u nas jest się mgr. inż natomiast to odpowiada tam jedynie stopniowi bachelor ( mniej więcej bo program nauczania itd mają na trochę wyższym poziomie ) zdaję sobie sprawę, że nie zrobię w stanach certyfikowanego inżyniera , ale czy komuś się udało pracować w zawodzie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.