korek55 Napisano 3 Marca 2013 Zgłoś Napisano 3 Marca 2013 Witam, temat był zapewne poruszany kilkakrotnie jednak nie znalazłem nic konkretnego. Mam 22 lata, jestem osoba bezrobotną (Pracującą na czarno) rok temu skończyłem szkołę nie zdawałem matury. Wraz z dziewczyną chcielibyśmy polecieć na wakacje, dziewczyna w tym roku pisze maturę, potem zamierza pójść na studia. Mam Ciotkę (siostra Taty) w USA jest tam na stałe od kilkunastu lat (legalnie) Dziadek i kuzynka posiadają zielona kartę(dziadek posiada emeryturę amerykańską) Babcia ma zieloną kartę.Druga kuzynka raz na dwa lata wylatuję do Ciotki na wakacje Dziewczyna ma od dwóch lat siostrę w Stanach chcielibyśmy się zatrzymać u niej, siostra ma przedłużenie pobytu, zawdzięcza to dzięki adwokatowi i pracuję tam legalnie. Chcielibyśmy się starać o wizę, prosiłbym o wypowiedzenie się kogoś, kto zna się w tym temacie. Przed konsulem powiedzieć, że jesteśmy parą i lecimy na wakacje, czy, że lecimy osobno, ja do Ciotki, a dziewczyna do siostry? z góry dziękuję,
sly6 Napisano 3 Marca 2013 Zgłoś Napisano 3 Marca 2013 korek a jakie ma przedluzenie pobytu tzn jaki ma status w USA ze legalnie pracuje ? czy powiesz ze lecisz z dziewczyna czy tez bez dziewczyny to mozesz wizy nie otrzymac masz jakies plany z nauka,matura ?bo to bedzie wazne .
KaeR Napisano 3 Marca 2013 Zgłoś Napisano 3 Marca 2013 Skoro i tak razem nie idziecie do ambasady razem, to nie musicie mówić, że jesteście parą. Jeśli jej i Twoja rodzina nie mieszkają w tej samej okolicy to jedno z Was musiałoby się tłumaczyć dlaczego przyleciało do miasta X skoro rodzina mieszka w Y. Już pomijam, że Twoje szanse na dostanie wizy mogą być ograniczone z powodu braku pracy, rodzina w USA itd.
dareknow0 Napisano 3 Marca 2013 Zgłoś Napisano 3 Marca 2013 Brak silnego związku z krajem. Ubiegać się o wizę trzeba ale szanse moim zdaniem 50X50 . Obecnie 90% Polaków wizy dostaje . Ale w tym przypadku nie wygląda to tak różowo.
sly6 Napisano 4 Marca 2013 Zgłoś Napisano 4 Marca 2013 co innego isc po wize zaraz po maturze,szkole a co innego po wize po 1 roku i to bez pracy ,a do tego bez zadnych planow ..
korek55 Napisano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2013 Ma ktoś jakiś pomysł jak mi pomóc? Rzeczywiście łatwiej będzie pojechać osobno do Swoich rodzin a potem się spotkać. Zamierzam zdawać maturę w tym roku czy to coś pomoże jak to powiem? Ewentualnie próba podjęcia jakiejkolwiek pracy na umowie lub nauki?
KaeR Napisano 4 Marca 2013 Zgłoś Napisano 4 Marca 2013 Praca czy nauka pomaga ale nie każda praca (być szefem firmy to jedno, zmywak to co innego) i nie każda szkoła. Niezależnie co zrobisz teraz, przebieg Twojej kariery do tej pory może zapalić światełko. Jak napisał Darek ubiegać się trzeba.
korek55 Napisano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2013 Czy np. kwota około 5 tyś zł na moim koncie bankowym ratuje mnie jakoś. Chodzi o to, że uzbierałem na wakacje w stanach Jest coś co może mi pomóc? Dawno nie widziałem ciotki(była 2 lata temu w kraju)tym nie można się wspomóc?
KaeR Napisano 4 Marca 2013 Zgłoś Napisano 4 Marca 2013 Tak gdybając, a jak padnie pytanie, jak uzbierałeś jak nie pracujesz? Pracujesz na czarno w Polsce, to zdolny jesteś do pracy na czarno w USA według konsula (wciąż gdybając).
korek55 Napisano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2013 Czekam aktualnie na umowę o pracę, czy jak ją dostane myślę w przeciągu 2-3 miesięcy, może to pomóc?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.