c4r0 Napisano 9 Marca 2013 Zgłoś Napisano 9 Marca 2013 To jak zapakują chyba nie ma znaczenia. Jedyne miejsce, gdzie mogą nie przepuścić z butelką to kontrola bezpieczeństwa. W Krakowie cokolwiek kupisz za bramkami możesz wziąć do samolotu, ale problemem jest w tym przypadku przesiadka. Jeśli w czasie przesiadki nie będziesz musiał przechodzić ponownie kontroli to będzie OK, ale jeśli będziesz to z butelkami nie przejdziesz.
agatenka Napisano 9 Marca 2013 Zgłoś Napisano 9 Marca 2013 Nie koniecznie, ostatnio kupowałam alkohol na bezcłowym w Phl,w sklepie zapakowali mi go w zaplombowane foliowe reklamówki. W Londynie musiałam przechodzić przez kontrole, ale tylko zapytali się gdzie kupiłam i sprawdzili czy reklamówka jest szczelnie zamknięta. Puścili bez żadnego problemu.
mpbc Napisano 9 Marca 2013 Zgłoś Napisano 9 Marca 2013 Nie koniecznie, ostatnio kupowałam alkohol na bezcłowym w Phl,w sklepie zapakowali mi go w zaplombowane foliowe reklamówki. W Londynie musiałam przechodzić przez kontrole, ale tylko zapytali się gdzie kupiłam i sprawdzili czy reklamówka jest szczelnie zamknięta. Puścili bez żadnego problemu. A mnie w Amsterdamie nie przepuścili ((( butelka była w tej specjalnej torbie z doczepionym paragonem..... a i tak nie przepuścili..... ((
misfer Napisano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 10 Marca 2013 No to już teraz nie wiem gdzie mam kupić.... a co myślicie kupić i włożyć do torby dużej co idzie pod pokład?? przecież na deklaracji nie ma nic o alkoholu tylko i jedzeniu tak samo nie ma nic o słodyczach czy mogę je wrzucić do torby??
c4r0 Napisano 11 Marca 2013 Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 Jeśli bierzesz bagaż to pewnie, że włóż do dużej walizki... Zapakuj tylko tak, żeby się nie potłukło.
misfer Napisano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 14 Marca 2013 c4r0 wkręcasz mnie?? Czy alkohol w dużej torbie może być przewożony?? nie ma zakazu na alkohol? coś mi tutaj nie gra hehe
KaeR Napisano 14 Marca 2013 Zgłoś Napisano 14 Marca 2013 Może być i po przylocie do USA musi być tam przełożony z bagażu podręcznego, jeśli kontynuujesz podróż w USA.
c4r0 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 c4r0 wkręcasz mnie?? Czy alkohol w dużej torbie może być przewożony?? nie ma zakazu na alkohol? Oczywiście, że nie ma zakazu. Jest tylko limit, ale sam nie wiem jaki. Coś w rodzaju litra lub półtora litra wódki albo 20 litrów piwa chyba. Sam zawsze do USA wiozę polską wódkę, przeważnie 2x 0.7l a z USA parę razy wiozłem po kilka butelek piwa. Przeważnie nikt nic nie pyta ale kiedyś mnie pytali na cle czy mam alkohol. Powiedziałem że tak. -Ile? -Dwie butelki wódki na prezenty. -Ok, dziękuję do widzenia.
KaeR Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 "There is no federal limit on the amount of alcohol a traveler may import into the U.S. for personal use, however, large quantities might raise the suspicion that the importation is for commercial purposes, and a CBP officer could require the importer to obtain an TTB import license (which is required for all commercial importations) before releasing it. A general rule of thumb is that 1 case of alcohol is a personal use quantity - although travelers are still subject to state restrictions which may allow less."
misfer Napisano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 No i wszystko już jest jasne. Dzięki za info KaeR
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.