bigwiśnia Napisano 24 Marca 2013 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Witam serdecznie, W czerwcu wylatuje do stanów na 1.5 roku razem z mamą i tatą. Lat mam 18 a lecę z powodu 'wyjazdu służbowego' Ojca (wize, niestety nie wiem jaką dostaje każdy członek czyli będe tam legalnie). Mieszkał będę w Washingotn D.C i mam kilka pytań dotyczących życia w tym mieście. 1. Będę tam musiał zrobić klase maturalna i chciałbym napisać polska mature. Jest na miejscu jakaś polska szkoła, która umożliwia dokończenie nauczania i napisanie matury? Moze to być szkoła zaoczna, wieczorowa. Po prostu szkoła która umożliwi mi zdanie matury, która jest dla mnie bardzo ważna. Jeśli nie w washingtonie to gdzie 'w okolicy (200mil) znajde taką placówkę? Jakie są inne możliwości zdania matury będąc w USA? 2. Mam polskie prawo jazdy i doczytałem w internecie, że na czas trwania wizy można się na nim poruszać ale jak to wygląda w tym stanie? A może lepiej wyrobić miedzynarodowe? 3. Od ilu lat można palić papierosy? Alkohol od 21 a jak z tytoniem? Jakie są ceny?
KaeR Napisano 24 Marca 2013 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Witam serdecznie, W czerwcu wylatuje do stanów na 1.5 roku razem z mamą i tatą. Lat mam 18 a lecę z powodu 'wyjazdu służbowego' Ojca (wize, niestety nie wiem jaką dostaje każdy członek czyli będe tam legalnie). Mieszkał będę w Washingotn D.C i mam kilka pytań dotyczących życia w tym mieście. 1. Będę tam musiał zrobić klase maturalna i chciałbym napisać polska mature. Jest na miejscu jakaś polska szkoła, która umożliwia dokończenie nauczania i napisanie matury? Moze to być szkoła zaoczna, wieczorowa. Po prostu szkoła która umożliwi mi zdanie matury, która jest dla mnie bardzo ważna. Jeśli nie w washingtonie to gdzie 'w okolicy (200mil) znajde taką placówkę? Jakie są inne możliwości zdania matury będąc w USA? 2. Mam polskie prawo jazdy i doczytałem w internecie, że na czas trwania wizy można się na nim poruszać ale jak to wygląda w tym stanie? A może lepiej wyrobić miedzynarodowe? 3. Od ilu lat można palić papierosy? Alkohol od 21 a jak z tytoniem? Jakie są ceny? Ad 1) Na podstawie doświadczeń znajomych, możesz zrobić klasę maturalną w USA i będzie to uznane przy zapisach na studia w Polsce, jeśli dostaniesz high school diploma, co nie zawsze może mieć miejsce. Można zrobić maturę amerykańską zaocznie w takim przypaku, żeby mieć ukończone liceum w Polsce. O pełnowymarowych szkołach polskich w USA nie słyszałem. Jest http://szkolapolska-dc.org/ ale to nie wygląda na regularna szkołę dającą cokolwiek. Ad 2) Jesteś pewny, że będziecie mieszkać w samym DC? Z uwagi na rozmiary DC możecie trafić do VA albo MD. W VA na przykład możesz się poruszać do pół roku bez prawa jazdy stanowego. Na stronach DMV danego stanu możesz zobaczyć jakie są przepisy odnośnie prawa jazdy. Ad 3) w DC 18 lat. Ceny $5 w górę.
bigwiśnia Napisano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Dzieki za odpowiedz. Jestem pewien, ze w DC Bede w takim razie czytal. Jestem swiadom, ze nie ma pelnowymiarowej szkoly natomiast nie chce konczyc amerykanskiej ze wzgledu na mature ktora chcialbym napisac po polsku i noe miec zadnych problemow z dostaniem sie na studia. Co do prawa jazdy to jest tak, ze po jednym stanie bede jezdzil legalnie a jak wjade do innego to tak jakbym jezdzil nielegalnie (wszystko zalezy od okresu)?
KaeR Napisano 24 Marca 2013 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Dzieki za odpowiedz. Jestem pewien, ze w DC Bede w takim razie czytal. Jestem swiadom, ze nie ma pelnowymiarowej szkoly natomiast nie chce konczyc amerykanskiej ze wzgledu na mature ktora chcialbym napisac po polsku i noe miec zadnych problemow z dostaniem sie na studia. Co do prawa jazdy to jest tak, ze po jednym stanie bede jezdzil legalnie a jak wjade do innego to tak jakbym jezdzil nielegalnie (wszystko zalezy od okresu)? No to chyba nie masz możliwości zrealizowania swoich planów odnośnie polskiej matury będąc w USA.
sly6 Napisano 25 Marca 2013 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 a co pisze w googlach,troche poszukaj o szkolach i maturach w USA ...moze ktos Ci znajdzie takie informacje bo sa takie szkoly ze mozesz zdawac polska mature w takiej polskiej szkole. co do prawa jazdy to moze bedziesz sie kwalifikowac na te http://dmv.dc.gov/service/driver-license warto miec takie prawo jazdy
bigwiśnia Napisano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 To co mi w takim razie doradzacie? Z tego co sie dowiadywalem to na filologi angielskiej nie akceptuja amerykanskiej 'matury'. Bylem juz raz w stanach w arizonie 1.5 roku i chodzilem do normalnej szkoly, po powrocie mialem problemu i stracilem jeden rok bo nie zaliczylem fizyki i chemii, ktorej prawie w stanach nie mialem. Teraz znowu mam szanse jechac i nie kazdy ma taka okazje wiec chce skorzyatac ale nie chce stracic kolejnego roku przed studiami bo po powrocie zaliczajac w usa 3 klase bede musial czekac rok na mature.. jakie mam mozliwosci? Moze znacie z wlasnych doswiadczen? Pisalem do tej szkoky ale odpowiedzi na maila poki co nie mam. Jedyne co doczytalem to to, ze kest to szkola ktora uzupelnia braki w materiale zroznicowane rozna podstawa miedzy polska a amerykanska szkola, wustawiaja swiadectwo natomiast nie mozna chyba u noch pisac matury. Ktos moze probowal matury eksternistycznej? Nauka na wlasna reke i zaliczanie semestrow 'pracami' pisanymi w domu. Moze udaloby sie jakos korespondencyjnie a na sam egzamin maturalny wrocic do polski?
KaeR Napisano 25 Marca 2013 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Jak Ci sly6 napisał poszukaj w internecie, bo są tam opisy ludzi co kończyli szkołę w USA. Wynika z tego, że zanim "użyjesz" amerykańskiej matury w Polsce, musisz ją "zalegalizować". Są polskie szkoły doszkalające i weekendowe, ale nie pełnowymiarowe, no chyba, że sly6 rzuci jakiś adres. A jeśli masz wątpliwości, to w kuratorium czy innej podobnej instutucji powinni Ci powiedzieć jakie masz możliwości.
bigwiśnia Napisano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Sorki, że was tak męczę ale w googlach na prawde nie ma tak dużo jak mogloby się wydawać. Szkoła weekendowa byłaby ok tylko pod warunkiem, ze nie trzeba chodzic do highschool'u amerykańskiego ponieważ chodzić do szkoły 7 dni w tygodniu to chyba nawet najwiekszy twardziel by odpuścił. Słyszał kto o takim czymś w Washingotnie albo okolicach? Dodatkowo z tego co czytam ciągle w internecie Highschool diploma jest faktycznie gdzieniegdzie respektowany (głównie na prywatnych uczelniach a co za tym idzie słono platnych) ale nie zawsze szkoła chce dopuścić obcokrajowca do egzaminu.. GED tymbardziej marna szansa bo to już w ogóle nie jest dla nikogo w Polsce niczym ważnym.. Wysłałem kilka maili ale ciężko to widze póki co. P.S egzaminy na prawo jazdy w USA są trudne? Dużo przepisów się różni? (przypomne, że PL prawko mam) Jak wygląda jazda jak mam 18 lat (w trakcie pobytu juz 19), musze jeździć z osoba powyzej 21 roku życia czy nie?
KaeR Napisano 25 Marca 2013 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Dziwne, bo ostatnio poznałem Polkę, która studiuje na moim uniwersytecie i ostatnią klasę robiła w USA z SAT, po czym poszła na UW (zarządzanie chyba) (po roku wyjechała na studia do USA, ale to nieistotne dla Twojego przypadku). Czyli da się. Pomyśl, a co by było z dziećmi dyplomatów i ludzi służbowo przebywającymi w USA. Robić liceum dla np. 3 osób? Znam wielu obcokrajowców i nie słyszałem, żeby ich dzieci chodziły do szkoły chińskiej, japońskiej czy indyjskiej. Jeśli masz prawo jazdy z innego kraju, to może Ci skrócić procedury. Ja w VA zrobiłem prawo jazdy w jeden dzień, bo miałem prawko z Polski. Normalnie musisz zrobić lerners permit i dopiero potem praktyczny. Przepisy oczywiście różnią się trochę i znaki, ale kilka godzin nauki i już. Używanie telefonu, kto i jak może jeździć w zależności od wieku różni się od stanu do stanu. Możesz zrobić próbny test w internecie, żeby zobaczyć.
bigwiśnia Napisano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Dzisiaj rozmawiałem z pania w sekretariacie 'Instytutu lingwistycznego' na UW specjalnie dzwoniąc na 'dział ds. studentów' i pytałem się czy taki egzamin jest respektowany i niestety usłyszałem od tej pani, że nie. Albo faktycznie wiedziała o czym mówi albo była bardzo przekonująca w tym co mówila. Śmieszna sytuacja na filologie angielska nie akceptuja highschool diploma ani GED ani SAT. Chory kraj. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.