Skocz do zawartości

Praca W Kalifornii

Misuzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiza H2B wydaje sie byc odpowiednia. Wymagania wszystkie spelniam.. Tylko jak dlugo znowusz trwa ten proces..

Zapomnij - po pierwsze musisz miec pracodawce, po drugie jest bardzo niewielu takich ktorzy sie bawia w H-2B.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

A jeszcze nie dostałam odpowiedzi pytania czy z turystycznej mogę zmienic na pracowniczą, jesli tam wyjade i znajde pracę?

Nie moge znaleźc informacji na ten temat..

Napisano

Teoretycznie tak, w praktyce nie masz na to zadnych szans. Po pierwsze jakikolwiek overstay wyklucza sie z tej mozliwosci a wjezdzajac do US na turystycznej musisz okreslic po co i na jak dlugo. Jezeli powiesz ze zeby szukac pracy, to wrocisz nastepny samolotem, ewentualnie po kilku dniach ktore spedzisz w wiezieniu. Po drugie bycie na miejscu nie zmienia nic w kwestii dostepnosci wiz - proces jest dlugotrwaly (wiec moze Ci skonczyc okres przebywania na turystycznej ktory Ci dadza na granicy), malo ktory pracodawca bedzie chcial z Toba rozmawiac jak sie dowie ze potrzebujesz wizy do pracy.

Poza tym to na jakis status chcesz tam na miejscu konkretnie zmieniac ?

Napisano

No, ale powiedzmy, ze powiem ze jade w celach turystycznych a jakby mi sie udało zdobyc prace i parcodawca mi wize da to nie moge mnie do więzienia wpakowac... bez jaj hehe no cóż... będę próbowac. Jak nic mi sie nie uda wykombinowac to porpostu pojade na turystycznej i wróce... trzeba bedzie to przeboleć, tylko żeby jeszcze turystyczną dostac, zeby sie czasem nie doczepili czegos :P

Generalnie bardzo dziekuję za wszelkie informacje! JAk bede jeszcze miała jakies watpliwości to zapytam tutaj.

A co masz na myśli mówiąc status?

Napisano

To raczej co Ty masz na mysli pisza ze pracodawca da Ci wize - zaden pracodawca zadnej wizy Ci nie da. Moglbys Ci dac podstawe do zmiany statusu, poprzez wyslanie odpowiedniej petycji, ale szanse sa na to w zasadzie zerowe. Wizy wydaje ambasada.

Napisano

Hehe ja wiem o tym. Moze zle sie wypowiedzialam ale wiem ze pracodawca musi wystawic ta petycje. Ale dzieki wielkie :-)

• 9 miesięcy później...
Napisano

i jak wyjechałas do USA? tez sie wybieram, ale nie wiem od czego mam zacząć :/

Witam!
Mam pytanie odnośnie pracy. Skończę liceum w tym roku. Chciałabym wyjechać do Kalifonii do pracy. Mój chłopak mieszka tam. Chce zapytac czy jest to w ogóle mozliwe, abym dostała sie do USA do samej pracy powiedzmy na 1 rok. Mam zamiar zacząc studia i nawet, jesli by to było mozliwe po pracy, w USA. Znam mniej-więcej kategoprie wizowe, ale czy dostane jakąkolwiek z nich jesli chce jechac do samej pracy nie mając zaczetych studiów w Polsce ani nigdzie?

I jak wyjechalas do USA?również chcę wyjechać na wizie turystycznej do LA, ale nie wiem jakie sa realia..

Napisano

HEj! Tak wyjechałam, ale nie do pracy i nie na wizie turystycznej. Wyjechałam na wizie narzeczeńskiej i jestem już po slubie. Będę sie strać o dalsze pozolenia teraz.

Jesli chcesz wyjechac na wizie turystycznej do pracy to nie rób tego. Jesli studiujesz to work & travel, turystycznie możesz tylko zwiedzac a wize pracownicza jest podobno bardzo trudno dostać. Ew. mzesz zapisac sie na studia, ale potrzeba na to grubych pieniędzy.

Ja mieszkam w Orange County na południe od LA (mam godzinę jazdy) to moge ci jedynie powiedzieć, że tutaj domy, mieszkania sa bardzo drogie. Nie wiem ogólnie jaki masz plan i co chcesz robić.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Misuzu, niesamowite, ze jeszcze niecaly rok temu bylas zielona jesli chodzi o wyjazd do usa, a teraz jeste X juz po slubie w CA. Bardzo sie ciesze I zycze, zeby wszystko wam sie ladnie ukladalo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...