Skocz do zawartości
Misuzu

Praca W Kalifornii

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie odnośnie pracy. Skończę liceum w tym roku. Chciałabym wyjechać do Kalifonii do pracy. Mój chłopak mieszka tam. Chce zapytac czy jest to w ogóle mozliwe, abym dostała sie do USA do samej pracy powiedzmy na 1 rok. Mam zamiar zacząc studia i nawet, jesli by to było mozliwe po pracy, w USA. Znam mniej-więcej kategoprie wizowe, ale czy dostane jakąkolwiek z nich jesli chce jechac do samej pracy nie mając zaczetych studiów w Polsce ani nigdzie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Krótka odpowiedź - nie. Co do studiów - rozeznałaś się ile dokładnie studia w US kosztują ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak... Wiem jakie są koszty... A moze masz do zaproponowania inne rozwiązanie w zwiazku z moim problemem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie ma żadnego.

Jesli myślisz o emigracji na stałe, to (jeśli chłopak jest obywatelem bądź posiadaczem zielonej karty), to może Cię do siebie ściągnąć.

Na wizie narzeczeńskiej lub małżeńskiej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No tak... Najprostsze rozwiazanie. A czy np. Moglabym wyjechac na wizie turystycznej a przebywajac tam zmienic na wize pracownicza jesli znalazlabym prace? Albo na studencka?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No tak... Najprostsze rozwiazanie. A czy np. Moglabym wyjechac na wizie turystycznej a przebywajac tam zmienic na wize pracownicza jesli znalazlabym prace? Albo na studencka?

Najpierw znajdujesz pracodawcę który występuje o wizę pracowniczą dla Ciebie udowadniając ,że jesteś osobą o bardzo wysokich kwalifikacjach w danym kierunku i nie można znaleźć nikogo w USA na Twoje miejsce ( praktycznie nie realne).

Jeśli chcesz się ubiegać o wizę studencką musisz określić którą uczelnię w USA wybrałaś i opłacić koszty nauki.

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/studenci-i-pracownicy-naukowi.html#F1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No tak... Najprostsze rozwiazanie. A czy np. Moglabym wyjechac na wizie turystycznej a przebywajac tam zmienic na wize pracownicza jesli znalazlabym prace? Albo na studencka?

Prawie na pewno nie kwalifikujesz się na wizę pracowniczą.... Zresztą H-1B w tym roku skończyły się po 5 dniach, następne za rok... Poza tym zobacz wyżej co Darek pisze...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Rozumiem... Prawie za dnych szans... Ale tutaj na syronie w wizach J1 o wizy pracodawczej pisza tak ze moze bylyby jednak jakiesszanse? Kzielu piszesz ze wizy H1 sie skonczyly ale moze inne wizy pracownicze?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

sa inne ale bez pracodawcy i dobrego prawnika nic nie wyjdzie z tego..

przy J-1 sa inne zasady ale czy Ty sie kwalifikujesz na to?

moze poczytaj o zasadach :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wiza H2B wydaje sie byc odpowiednia. Wymagania wszystkie spelniam.. Tylko jak dlugo znowusz trwa ten proces..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wiza H2B wydaje sie byc odpowiednia. Wymagania wszystkie spelniam.. Tylko jak dlugo znowusz trwa ten proces..

Zapomnij - po pierwsze musisz miec pracodawce, po drugie jest bardzo niewielu takich ktorzy sie bawia w H-2B.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A jeszcze nie dostałam odpowiedzi pytania czy z turystycznej mogę zmienic na pracowniczą, jesli tam wyjade i znajde pracę?

Nie moge znaleźc informacji na ten temat..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Teoretycznie tak, w praktyce nie masz na to zadnych szans. Po pierwsze jakikolwiek overstay wyklucza sie z tej mozliwosci a wjezdzajac do US na turystycznej musisz okreslic po co i na jak dlugo. Jezeli powiesz ze zeby szukac pracy, to wrocisz nastepny samolotem, ewentualnie po kilku dniach ktore spedzisz w wiezieniu. Po drugie bycie na miejscu nie zmienia nic w kwestii dostepnosci wiz - proces jest dlugotrwaly (wiec moze Ci skonczyc okres przebywania na turystycznej ktory Ci dadza na granicy), malo ktory pracodawca bedzie chcial z Toba rozmawiac jak sie dowie ze potrzebujesz wizy do pracy.

Poza tym to na jakis status chcesz tam na miejscu konkretnie zmieniac ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No, ale powiedzmy, ze powiem ze jade w celach turystycznych a jakby mi sie udało zdobyc prace i parcodawca mi wize da to nie moge mnie do więzienia wpakowac... bez jaj hehe no cóż... będę próbowac. Jak nic mi sie nie uda wykombinowac to porpostu pojade na turystycznej i wróce... trzeba bedzie to przeboleć, tylko żeby jeszcze turystyczną dostac, zeby sie czasem nie doczepili czegos :P

Generalnie bardzo dziekuję za wszelkie informacje! JAk bede jeszcze miała jakies watpliwości to zapytam tutaj.

A co masz na myśli mówiąc status?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To raczej co Ty masz na mysli pisza ze pracodawca da Ci wize - zaden pracodawca zadnej wizy Ci nie da. Moglbys Ci dac podstawe do zmiany statusu, poprzez wyslanie odpowiedniej petycji, ale szanse sa na to w zasadzie zerowe. Wizy wydaje ambasada.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Hehe ja wiem o tym. Moze zle sie wypowiedzialam ale wiem ze pracodawca musi wystawic ta petycje. Ale dzieki wielkie :-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

i jak wyjechałas do USA? tez sie wybieram, ale nie wiem od czego mam zacząć :/


Witam!
Mam pytanie odnośnie pracy. Skończę liceum w tym roku. Chciałabym wyjechać do Kalifonii do pracy. Mój chłopak mieszka tam. Chce zapytac czy jest to w ogóle mozliwe, abym dostała sie do USA do samej pracy powiedzmy na 1 rok. Mam zamiar zacząc studia i nawet, jesli by to było mozliwe po pracy, w USA. Znam mniej-więcej kategoprie wizowe, ale czy dostane jakąkolwiek z nich jesli chce jechac do samej pracy nie mając zaczetych studiów w Polsce ani nigdzie?

I jak wyjechalas do USA?również chcę wyjechać na wizie turystycznej do LA, ale nie wiem jakie sa realia..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

HEj! Tak wyjechałam, ale nie do pracy i nie na wizie turystycznej. Wyjechałam na wizie narzeczeńskiej i jestem już po slubie. Będę sie strać o dalsze pozolenia teraz.

Jesli chcesz wyjechac na wizie turystycznej do pracy to nie rób tego. Jesli studiujesz to work & travel, turystycznie możesz tylko zwiedzac a wize pracownicza jest podobno bardzo trudno dostać. Ew. mzesz zapisac sie na studia, ale potrzeba na to grubych pieniędzy.

Ja mieszkam w Orange County na południe od LA (mam godzinę jazdy) to moge ci jedynie powiedzieć, że tutaj domy, mieszkania sa bardzo drogie. Nie wiem ogólnie jaki masz plan i co chcesz robić.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Misuzu, niesamowite, ze jeszcze niecaly rok temu bylas zielona jesli chodzi o wyjazd do usa, a teraz jeste X juz po slubie w CA. Bardzo sie ciesze I zycze, zeby wszystko wam sie ladnie ukladalo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziękuje freja za miłe słowa :)

Czasami trafiam na te moje pierwsze posty to aż śmiać mi sie chce :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×