Skocz do zawartości
Misuzu

Praca W Kalifornii

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie odnośnie pracy. Skończę liceum w tym roku. Chciałabym wyjechać do Kalifonii do pracy. Mój chłopak mieszka tam. Chce zapytac czy jest to w ogóle mozliwe, abym dostała sie do USA do samej pracy powiedzmy na 1 rok. Mam zamiar zacząc studia i nawet, jesli by to było mozliwe po pracy, w USA. Znam mniej-więcej kategoprie wizowe, ale czy dostane jakąkolwiek z nich jesli chce jechac do samej pracy nie mając zaczetych studiów w Polsce ani nigdzie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Krótka odpowiedź - nie. Co do studiów - rozeznałaś się ile dokładnie studia w US kosztują ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak... Wiem jakie są koszty... A moze masz do zaproponowania inne rozwiązanie w zwiazku z moim problemem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie ma żadnego.

Jesli myślisz o emigracji na stałe, to (jeśli chłopak jest obywatelem bądź posiadaczem zielonej karty), to może Cię do siebie ściągnąć.

Na wizie narzeczeńskiej lub małżeńskiej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No tak... Najprostsze rozwiazanie. A czy np. Moglabym wyjechac na wizie turystycznej a przebywajac tam zmienic na wize pracownicza jesli znalazlabym prace? Albo na studencka?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No tak... Najprostsze rozwiazanie. A czy np. Moglabym wyjechac na wizie turystycznej a przebywajac tam zmienic na wize pracownicza jesli znalazlabym prace? Albo na studencka?

Najpierw znajdujesz pracodawcę który występuje o wizę pracowniczą dla Ciebie udowadniając ,że jesteś osobą o bardzo wysokich kwalifikacjach w danym kierunku i nie można znaleźć nikogo w USA na Twoje miejsce ( praktycznie nie realne).

Jeśli chcesz się ubiegać o wizę studencką musisz określić którą uczelnię w USA wybrałaś i opłacić koszty nauki.

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/studenci-i-pracownicy-naukowi.html#F1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No tak... Najprostsze rozwiazanie. A czy np. Moglabym wyjechac na wizie turystycznej a przebywajac tam zmienic na wize pracownicza jesli znalazlabym prace? Albo na studencka?

Prawie na pewno nie kwalifikujesz się na wizę pracowniczą.... Zresztą H-1B w tym roku skończyły się po 5 dniach, następne za rok... Poza tym zobacz wyżej co Darek pisze...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Rozumiem... Prawie za dnych szans... Ale tutaj na syronie w wizach J1 o wizy pracodawczej pisza tak ze moze bylyby jednak jakiesszanse? Kzielu piszesz ze wizy H1 sie skonczyly ale moze inne wizy pracownicze?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

sa inne ale bez pracodawcy i dobrego prawnika nic nie wyjdzie z tego..

przy J-1 sa inne zasady ale czy Ty sie kwalifikujesz na to?

moze poczytaj o zasadach :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wiza H2B wydaje sie byc odpowiednia. Wymagania wszystkie spelniam.. Tylko jak dlugo znowusz trwa ten proces..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×