Skocz do zawartości

Dv2014 - Wylosowany / Nie Wylosowany

shmehr

Czy zostałeś wylosowany w DV2014?  

186 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zosta?e? wylosowany w DV2014?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obecnie w temacie wiz H1B limit jest odgorny dla calego swiata na poziomie 65 000 i wiekszosc tych wiz idzie do Indii a Polska nie ma zadnych przywilejow. Sa w USA plany zwiekszenia tej liczby do 110 000 a w tej dyskusji wyrwania czegos dla nas ;) Zeby sprawa byla bardziej jasna chyba slowo "limit" mozna zastapic slowem "pula".

O, no i trafnie ;)

• Odpowiedzi 616
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

1. Inicjatywa ruchu społecznego jak najbardziej właściwa, ale samo nasze forum nie starczy. Czy ma ktoś może dosyć czasu (i wiedzy) dzisiaj aby na FB stworzyć profil, który będziemy mogli rozpropagować także na gruncie amerykańskim? Siłę mediów społecznych w tym właśnie FB pokazała ostatnia akcja z umowami abonenckimi jednej z platform satelitarnych po połączeniu z inną.

@telesfor - dokładnie dobór słów jest bardzo ważny -> będziemy walczyć o minimalną pulę, tak aby nie zamykać ew. dodatkowym rodakom.

2. Kwestię opłat (np. USD 10 - USD 30) za zgłoszenie można w ramach koncepcji zgłaszać bezpośrednio, także za pomocą FB, do DoS. Myślę, że podrzucenie im argumentów, o których wszyscy piszą tj. zapewnienie udziału osób zdecydowanych, wykluczenie złośliwego dublowania wpisów (tak - nie można wykluczyć, że pojawiają się takie osoby, które złośliwie wysyłają zgłoszenie na znajomych których nie lubią - bo przecież nic ich to nie kosztuje - a Polak Polakowi wilkiem) etc etc.

Maciopa, czas by pewnie był na założenie takiej grupy, jednak wydaje mi się, że lepiej byłoby najpierw opracować nasz "apel" tutaj ;) tak, żeby na FB wystartować już z konkretnymi postulatami, żeby nie walnąć jakiejś gafy ;)

A co do opłat, można też coś działać, tyle, że jeżeli amnestia przejdzie w tym roku (a jest tego bardzo blisko), to loterii już nie będzie.

Napisano

1. Inicjatywa ruchu społecznego jak najbardziej właściwa, ale samo nasze forum nie starczy. Czy ma ktoś może dosyć czasu (i wiedzy) dzisiaj aby na FB stworzyć profil, który będziemy mogli rozpropagować także na gruncie amerykańskim? Siłę mediów społecznych w tym właśnie FB pokazała ostatnia akcja z umowami abonenckimi jednej z platform satelitarnych po połączeniu z inną.

@telesfor - dokładnie dobór słów jest bardzo ważny -> będziemy walczyć o minimalną pulę, tak aby nie zamykać ew. dodatkowym rodakom.

Czyli rozumiem, ze zakladamy :

Emigracja (forum ogolne) - "Petycja o wprowadzenie puli wiz pracowniczych dla Polski"

Ten temat to raczej i tak nieoficjalny watek na burze mozgow przed zalozeniem profilu FB, a z tym ostatnim mozna jeszcze pare dni poczekac bo rzeczywiscie dobrze by bylo by byl jak najbardziej dopracowany i mial charakter oficjalny i mozna go bylo pokazac np. Ambasadzie USA (sa aktywni na FB) i w moze przyszlosci kongresmenom.

Napisano

Czyli rozumiem, ze zakladamy :

Emigracja (forum ogolne) - "Petycja o wprowadzenie puli wiz pracowniczych dla Polski"

Ten temat to raczej i tak nieoficjalny watek na burze mozgow przed zalozeniem profilu FB, a z tym ostatnim mozna jeszcze pare dni poczekac bo rzeczywiscie dobrze by bylo by byl jak najbardziej dopracowany i mial charakter oficjalny i mozna go bylo pokazac np. Ambasadzie USA (sa aktywni na FB) i w moze przyszlosci kongresmenom.

Otóż to. Publikować informacje i postulaty nie sprawdzone, niezgodne z prawem i w nie dopracowanej formie ortograficzno-językowej może nas tylko wygłupić i od razu przedstawić w mało poważnym świetle ;)

I oczywiście tak ten temat może wyglądać :)

Napisano

Witam. Jestem "nowy" na tym forum, natomiast chciałbym poinformować Was, iż mi rownież nie udało sie wygrać w tegorocznej loteri. Obecnie mój wynik wynosi 0:3 wliczając zeszłoroczne dolosowanie. ;( :(

Może ktoś mnie uświadomić, jakie jest prawdopodobieństwo, iż dv2015 się nie odbędzie?

Odnośnie petycji za wprowadzenie 10-100$ za wniosek, JEST TO GENIALNY POMYSŁ !!!

Jestem PEWNY, iż znacznie ułatwiło by to uzyskanie GC tym którzy NAPRAWDĘ tego potrzebuje i podpisuje sie pod tym rękoma i nogami! Jeśli będę mógł w czymkolwiek pomóc to możecie na mnie liczyć. Aż sie podnieciłem myślą o tym, iż mogło to by przejść. :P

Napisano

Witam. Jestem "nowy" na tym forum, natomiast chciałbym poinformować Was, iż mi rownież nie udało sie wygrać w tegorocznej loteri. Obecnie mój wynik wynosi 0:3 wliczając zeszłoroczne dolosowanie. ;( :(

Może ktoś mnie uświadomić, jakie jest prawdopodobieństwo, iż dv2015 się nie odbędzie?

Odnośnie petycji za wprowadzenie 10-100$ za wniosek, JEST TO GENIALNY POMYSŁ !!!

Jestem PEWNY, iż znacznie ułatwiło by to uzyskanie GC tym którzy NAPRAWDĘ tego potrzebuje i podpisuje sie pod tym rękoma i nogami! Jeśli będę mógł w czymkolwiek pomóc to możecie na mnie liczyć. Aż sie podnieciłem myślą o tym, iż mogło to by przejść. :P

Adrian, prawdopodobieństwo jest bardzo duże, że kolejnej loterii niestety nie będzie. Jest to związane z faktem, że ustawa o legalizację nielegalnych imigrantów zawiera punkt o tym, że loteria zostanie wycofana z dniem wejścia ustawy w życie. Wspomniana ustawa najprawdopodobniej zostanie przeforsowana, a tym samym czas loterii jest już raczej policzony. Wydaje się to logiczne, bo jężeli US zyska kilka milionów legalnych rezydentów, to po co mają dolosowywać więcej.

Dlatego poryszyła siętutaj na forum dyskusja o wywalczenie innych wiz dla Polski, tak, aby nie stracić całkiem szans na wyjazd i legalne życie dla Polaków mieszkających w Polsce :)

Napisano

Otóż to. Publikować informacje i postulaty nie sprawdzone, niezgodne z prawem i w nie dopracowanej formie ortograficzno-językowej może nas tylko wygłupić i od razu przedstawić w mało poważnym świetle ;)

I oczywiście tak ten temat może wyglądać :)

Ok, temat juz jest widoczny. Wszystkich zaintreresowanych dyskusja zapraszam do przeprowadzki :)

Napisano

Adrian, prawdopodobieństwo jest bardzo duże, że kolejnej loterii niestety nie będzie. Jest to związane z faktem, że ustawa o legalizację nielegalnych imigrantów zawiera punkt o tym, że loteria zostanie wycofana z dniem wejścia ustawy w życie. Wspomniana ustawa najprawdopodobniej zostanie przeforsowana, a tym samym czas loterii jest już raczej policzony. Wydaje się to logiczne, bo jężeli US zyska kilka milionów legalnych rezydentów, to po co mają dolosowywać więcej.

Dlatego poryszyła siętutaj na forum dyskusja o wywalczenie innych wiz dla Polski, tak, aby nie stracić całkiem szans na wyjazd i legalne życie dla Polaków mieszkających w Polsce :)/>

Wiadomo kiedy ewentualnientaka ustawa może przejść. Chciałbym uważnie śledzić działania kongresu w tej sprawie. Miejmy nadzieje ze coś sie stanie i dv2015 sie odbędzie, czego sobie i Wam życzę ;)

Napisano

Wiadomo kiedy ewentualnientaka ustawa może przejść. Chciałbym uważnie śledzić działania kongresu w tej sprawie. Miejmy nadzieje ze coś sie stanie i dv2015 sie odbędzie, czego sobie i Wam życzę ;)

Głosy z US były takie, że Kongres ma ją forsować w wakacje, ale to nic pewnego jeszcze, bo nie wszyscy są zgodni co do treści, zobaczymy ;)

W dziale EMIGRACJA jest temat "Wielka reforma Obamy", tam będziesz mógł śledzić ten wątek i dowiedzieć się więcej o amnestii.

Napisano

Odnosnie lobbowania za zmianami w ustawie dot imigracji, to trzeba załozyć właśnie jakąs stronę lub profil na FB, zainteresować tym polonijna prase oraz przedewszytski senatorów kongresmanów z polskimi korzeniami jak ta Barbara Mikulski itd...wiadomo że to cięzka robota ale nie robienie nic nie jest rozwiązaniem...

Jakis limit wiz pracowniczych dla Polski byłby korzystny dla USA - wysłali by sygnał do innych krajów: angazujecie sie z nami w misje wojskowe, popieracie nas na polu walki - macie nagrode w postaci jakis tam wiz...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...