Skocz do zawartości

Dv 2014 - Co Po 1 Maja 2013? Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapowiedzi są pozytywne :) są szanse !

Wszyscy mamy szanse nie wiem czemu ktoś usunął mój poprzedni post :(

Szukałam szukałam i wyczytałam instrukcje przydzielania wiz według numerów CN.

Wszyscy nawet Ci z dużymi numerami maja szansę na spotkanie w konsulacie.

Tu jest link do instrukcji http://www.travel.st...peration of.pdf

W skrócie wyglada to tak że są dwa sposoby kwalifikacji kandydatów: sposób cut-off i current.

Cut-off jest wtedy gdy jest wiecej chętnych niż wiz przydzielonych w danym miesiacu (np 3000 chetnych ale wiz 1000) wtedy oni "tną" kandydatów według numerów CN. Dzielą okres "rozliczeniowy" na miesiące. W trakcie miesiaca jest wiele zmiennych które kształtują plan na kolejny miesiac.

CURRENT - jest wtedy gdy wiz jest dużo a kandydatów mało (np 2000 wiz a 1000 chetnych) wtedy nie dzielą juz aplikantów według numerów.

I tak current w tabelkach mozna czytac jako wszystkie pozostałe numery.

Ufff i huraaaa !!!!

Zerkajac na zestawienie spotkan z zeszłych lat widac że ostatnie meisiace sa current wiec wizy są. Tutaj tabelka http://www.dv-info.site40.net/

Jeśli nie mam racji niech mnie ktos naprostuje. Przeczytajcie te instrukcje i dajcie mi znać. Starałam sie ja streścic i pzredstawić jak najprosciej.

Tajemnica CN odkryta :)

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Zerkajac na zestawienie spotkan z zeszłych lat widac że ostatnie meisiace sa current wiec wizy są. Tutaj tabelka http://www.dv-info.site40.net/

Jeśli nie mam racji niech mnie ktos naprostuje. Przeczytajcie te instrukcje i dajcie mi znać. Starałam sie ja streścic i pzredstawić jak najprosciej.

Tajemnica CN odkryta :)

Tylko że w poprzednich latach liczba wylosowanych była w zakresie 100k - 110k. Teraz jest sporo więcej. Było też mniej dziur między numerami. W poprzednich latach nie rozdawali wszystkich wiz więc może dlatego teraz wylosowali więcej. Ciekaw jestem oficjalnych danych za loterie DV2013 dotyczących wydanych wiz. Słyszałem też opinie że sporo osób posiadających nielegalny status wysłało zgłoszenia na DV2014 z myślą, że wejdzie ustawa imigracyjna, która po wygraniu i otrzymaniu wizy zalegalizuję pobyt. Jak wiadomo ustawa nie weszła a jakaś część z tych osób co wysłała zgłoszenia na pewno wygrała (teraz będą odrzuceni).

Napisano

IroniaLosu - dzieki wielkie za rozjasnienie umysłu, bo nie wiedzialam co to te cut'y idp, no i brawo za wytrwalosc... :D

Dzięki :)

Samej mi to dużo rozjaśniło. Najlepsze jest to ze sytuacja z wizami zmienia sie z miesiaca na miesiac.

Ja mam wysoki numer 2014XX5XXXX i z niecierpliwością czekam na CURRENT bo zalezy mi na tym wyjeździe. Jeśli CURRENT dojdzie do skutku to najwczesniej pewnie w sierpniu lub wrzesniu 2014.

Do tego czasu jeszcze sobie tutaj troszkę poklikamy :)

Tylko że w poprzednich latach liczba wylosowanych była w zakresie 100k - 110k. Teraz jest sporo więcej. Było też mniej dziur między numerami. W poprzednich latach nie rozdawali wszystkich wiz więc może dlatego teraz wylosowali więcej. Ciekaw jestem oficjalnych danych za loterie DV2013 dotyczących wydanych wiz. Słyszałem też opinie że sporo osób posiadających nielegalny status wysłało zgłoszenia na DV2014 z myślą, że wejdzie ustawa imigracyjna, która po wygraniu i otrzymaniu wizy zalegalizuję pobyt. Jak wiadomo ustawa nie weszła a jakaś część z tych osób co wysłała zgłoszenia na pewno wygrała (teraz będą odrzuceni).

Oj tam paradox daj się pocieszyć nadzieją :).

Wiem wiem że trzeba być realistą i dlatego też sama szukam i czytam. Jak będziesz miał dane z 2013 to wrzuć tu na forum przeanalizujemy razem. Wartościowe i pomocne jest to co piszesz. A Ty wygrałeś loterie 2013? czy 2014?

Napisano

Czy wypełniając wniosek o zaśwadczenie o niekaralności zaznaczyć tylko tą rubrykę - kartoteka karna?

I jeszcze jedno pytanko.....

jakie zdjęcia muszę wziąć na rozmowę w ambasadzie?? znalazłam takie info "Każda osoba ubiegająca się o wizę powinna przedstawić dwa zdjęcia spełniające wszystkie wymagania dotyczące fotografii do wiz i paszportów amerykańskich."

To znaczy że zdjęcie do paszportu jest takie samo jak do wiz??? :) :) już mi się wszystko pomerdało :)

Napisano

Jak będziesz miał dane z 2013 to wrzuć tu na forum przeanalizujemy razem.

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmbWzexdyvIldEs1d3VWWnJoV1BZSTF0R0JGeVRSTFE&usp=drive_web#gid=7

Bazując na tym arkuszu kalkulacyjnym i zakładając że dane na prawdę pochodzą z CEAC:

W DV2013 - Przyznali 45380 wiz. Było 105000 wylosowanych. Przekładając to na DV2014, żeby zapełnić 50000 wiz wystarczyło by 115000 wylosowanych. Case number 47XXX powinien być około 114k wylosowanym. (bardzo upraszczając i nie wiedząc jak są rozmieszczone luki w numerach).

DV2013 liczba przyznanych wiz:

Europa - 14577

Afryka - 20905

Azja - 8495

btw. Co ciekawe w DV2013 ktoś z Polski miał CN05.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...