karusek Napisano 17 Października 2013 Zgłoś Napisano 17 Października 2013 karusek. Moj numer to *****34271 czyli co email wyslac a nie odrazu poczta ?? Skoro dostalas wiadomość ze sa bledy w formularzu, to znaczy ze dokumenty sa w trakcie przetwarzania. Jeśli wyślesz poczta, to tak czy inaczej po dwóch tygodniach będziesz musiala dzwonic z pytaniem czy dokumenty dotarly, wcześniej na zapytania będą automatycznie wysylanie wiadomości e-mail przez KCC. Twój nr wskazuje na to ze rozmowe będziesz mieć (tak mi się wydaje) około Swiat Wielakanocnych np.:w Wielki Czwartek ;-P. wiec masz jeszcze czas na to żeby wyslac korekty poczta, Wyslanie koperty z dokumentami poczta, 3 dni wcześniej czy później nie ma znaczenia w perspektywie czasu jaki pozostal Ci do ewentualnej rozmowy. Ale probujac wyslac e-mail z pdf może, spowodować ze dokumenty będą skompletowane 2 tygodnie wcześniej . Tutaj chce podkreslic ze to jest pomysl w jaki sposób szybko dostarczyć korektę, a nie moje doświadczenie. Jelsi ktokolwiek z forumowiczow ma inny pomysł albo jakies doświadczenia z podobnym przypadkiem, to może tutaj cos na ten temat napisze. Napisz proszę w jaki sposób zalatwilas sprawę, może to pomoc innym forumowiczom. @Marcin1982 gratuluje. Napisz proszę gdzie lądujesz na początek.
Marcin1982 Napisano 17 Października 2013 Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Jak należy rozumieć ten wymóg: 3. Jak długo muszę przebywać w USA po otrzymaniu statusu Stałego Rezydenta? Osoby posiadające status Stałego Rezydenta nie mogą przebywać poza terytorium Stanów Zjednoczonych dłużej niż rok. Osoby, które przebywały dłużej niż rok poza USA, tracą status Stałego Rezydenta. Tzn rok w ciągu tych 10 lat ważności zielonej karty? co daje średnią 33 dni na rok czy jednak nie dłużej niż rok i tak parę razy w ciągu 10 lat? Drugie pytanie mam 180 dni na wyjazd do USA by odebrać zieloną kartę. Rozumiem że wiza jest ważna imigracyjna w paszporcie 180 dni. Czyli jezeli wlecę do USA np za 170 dni a zieloną kartę wydadzą mi po miesiącu od wjazdu to będzie ok?
KaeR Napisano 17 Października 2013 Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Tzn rok w ciągu tych 10 lat ważności zielonej karty? co daje średnią 33 dni na rok czy jednak nie dłużej niż rok i tak parę razy w ciągu 10 lat? Opcja nr 2. A nie możesz po 5 latach wystąpic o obywatelstwo? Drugie pytanie mam 180 dni na wyjazd do USA by odebrać zieloną kartę. Rozumiem że wiza jest ważna imigracyjna w paszporcie 180 dni. Czyli jezeli wlecę do USA np za 170 dni a zieloną kartę wydadzą mi po miesiącu od wjazdu to będzie ok? tego co tu ludzie piszą, pieczątka wjazdowa działa jak zielona karta przez jakiś czas, więc masz 180 dni na wjazd.
anka89 Napisano 18 Października 2013 Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Mysle ze wysle poczta i na email bedzie bezpieczniej:) to co myszlicie bedzie cos z tego czy jeszcze nie mam sie co cieszyc ?
karusek Napisano 18 Października 2013 Zgłoś Napisano 18 Października 2013 mysle ze będzie. Powodzenia
Justi_87 Napisano 18 Października 2013 Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Jak należy rozumieć ten wymóg: 3. Jak długo muszę przebywać w USA po otrzymaniu statusu Stałego Rezydenta? Osoby posiadające status Stałego Rezydenta nie mogą przebywać poza terytorium Stanów Zjednoczonych dłużej niż rok. Osoby, które przebywały dłużej niż rok poza USA, tracą status Stałego Rezydenta. Tzn rok w ciągu tych 10 lat ważności zielonej karty? co daje średnią 33 dni na rok czy jednak nie dłużej niż rok i tak parę razy w ciągu 10 lat? Drugie pytanie mam 180 dni na wyjazd do USA by odebrać zieloną kartę. Rozumiem że wiza jest ważna imigracyjna w paszporcie 180 dni. Czyli jezeli wlecę do USA np za 170 dni a zieloną kartę wydadzą mi po miesiącu od wjazdu to będzie ok? Masz 180 dni na wjazd. W momencie przekroczemna granicy twoja zielona karta jest "aktywowana" i poczatkowo jest nia opieczatka w paszporcie. To kiedy przyjdzie plastik jest niewazne. na pieczatce mozesz wjezdzac i wyjezdzac przez rok czasu.
karolamo Napisano 18 Października 2013 Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Dzisiaj dostalismy zaproszenie do ambasady na grudzien. Bedziemy w poniedzialek dzwonic, zeby przesunac chociaz o miesiac.
Kris2014 Napisano 19 Października 2013 Zgłoś Napisano 19 Października 2013 Czy można od tak przesunąć spotkanie z konsulem? też bym wolał pózniej. czy ma to jakiś wpływ na decyzję o przyznaniu GC? Rozmowę będziesz miał po polsku? daj znać...
Joanna30 Napisano 19 Października 2013 Autor Zgłoś Napisano 19 Października 2013 Przypuszczam, że można przesunąć rozmowę z konsulem. Dopóki wizy będą dostępne, to takie rozmowy będą się odbywać. Bo przyznawanie wiz imigracyjnych z loterii odbywa się na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy".
karolamo Napisano 19 Października 2013 Zgłoś Napisano 19 Października 2013 Czy można od tak przesunąć spotkanie z konsulem? też bym wolał pózniej. czy ma to jakiś wpływ na decyzję o przyznaniu GC? Rozmowę będziesz miał po polsku? daj znać... Można. Mój mąż ostatnio dzwonił i się o to pytał. Kazali zadzwonić jak dostaniemy zaproszenie. Nasz synek kończy 3 klasę i nie chcemy wyjeżdżać przed końcem roku, dlatego wystarczy nam przesunięcie terminu chociaż o miesiąc. Jak się dowiemy więcej, dam znać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.