anoli Napisano 17 Maja 2013 Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 Witam wszystkich w lipcu wyjeżdżam do NYC na 7 tygodni i mam w związku z tym pytanie: ile mniej więcej powinnam zabrać ze sobą pieniędzy (nie będę płaciła ani za nocleg ani za jedzenie - jadę do rodziny), żeby na kontroli na lotnisku się w razie czego nie przyczepili? czy przejdzie taka gadka, że przy sobie mam np. 1000$ a resztę mam na koncie? mogą chcieć ode mnie wyciąg z konta na potwierdzenie? to jest moja pierwsza podróż do Ameryki, w ogóle pierwsza podróż samolotem, więc trochę się denerwuję Lecę LOTem i jeszcze nurtuje mnie fakt jaki bagaż podręczny mogę ze sobą zabrać na pokład? Nie mam orientacji jak będzie wyglądało 8 kg, czy zmieści się w tym przedziale mała walizeczka czy musi to być torba... pomóżcie Pozdrawiam
KarolNOW Napisano 17 Maja 2013 Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 oprócz wagi ważne są wymiary bagażu. Informacje o wymiarach znajdziesz na stronie LOTu.
ilya_ Napisano 17 Maja 2013 Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 wg mnie 1000 usd to bardzo duzo [jak nie placisz za spanie i jedzenie]...no chyba ze lubisz dostojne zycie i mimo iz bedziesz jadla i spala u rodziny to np bedziesz korzystala z drogich nowojorskich restauracji na co mozna wydac 1000usd oprocz jedzenia i spania w nowym jorku? powinnas zadac sobie to pytanie... koszty metra, no i atrakcji nowojorskich [zorientuj sie jakie sa atrakcje,np empire state,rockeffeler center i inne], ciuchy, kluby,
ilya_ Napisano 18 Maja 2013 Zgłoś Napisano 18 Maja 2013 ps. z tego co pamietam mozna za ok. 200 usd przeleciec sie helikopterem i zobaczyc manhattan z góry.
Anubis Napisano 19 Maja 2013 Zgłoś Napisano 19 Maja 2013 Witam wszystkich w lipcu wyjeżdżam do NYC na 7 tygodni i mam w związku z tym pytanie: ile mniej więcej powinnam zabrać ze sobą pieniędzy (nie będę płaciła ani za nocleg ani za jedzenie - jadę do rodziny), żeby na kontroli na lotnisku się w razie czego nie przyczepili? czy przejdzie taka gadka, że przy sobie mam np. 1000$ a resztę mam na koncie? mogą chcieć ode mnie wyciąg z konta na potwierdzenie? to jest moja pierwsza podróż do Ameryki, w ogóle pierwsza podróż samolotem, więc trochę się denerwuję Lecę LOTem i jeszcze nurtuje mnie fakt jaki bagaż podręczny mogę ze sobą zabrać na pokład? Nie mam orientacji jak będzie wyglądało 8 kg, czy zmieści się w tym przedziale mała walizeczka czy musi to być torba... pomóżcie Pozdrawiam
Anubis Napisano 19 Maja 2013 Zgłoś Napisano 19 Maja 2013 Rodzina rodziną, ale dobrze mieć przy sobie własną forsę. Możesz wwiezć do 10 tys. $ bez pytań.. 10 i więcej należy deklarować. Zagraniczne karty kredytowe też są przyjmowane. Nawet dobrze mieć taką przy sobie - b. imponuje przy kontroli na lotnisku - świadczy że ma się środki na wakacje. Na co wydać tysiąc? Na ciuchy, na ciuchy. Z całego świata zjeżdżają się tu ludzie na zakupy bo tanio, a na odzież w cenie do $110 nie ma nawet VAT. W sklepie Century 21 naprzeciw World Trade Center niujorczyka nie uświadczysz. Sami turyści! Życzę przyjemnej podróży i miłych wakacji.
ilya_ Napisano 19 Maja 2013 Zgłoś Napisano 19 Maja 2013 tak....w tym century21 to tez trzeba trafic na okazje z perfumami czy ciuchami np....wcale tanio tez nie jest...
Anubis Napisano 20 Maja 2013 Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 tak....w tym century21 to tez trzeba trafic na okazje z perfumami czy ciuchami np....wcale tanio tez nie jest... A gdzie taniej?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.