Skocz do zawartości

Jak Się Dostać Z Jfk Na Manhattan?

Lyoto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio własnie korzystałem z tego połączenia, i:

- na lotnisku wsiadasz w airtrain, który jest oznaczony na tablicy peronowej jako Jamajca,

- dojeżdżasz do końca i wysiadasz, po przejściu korytarzem dochodzisz do bramek-kołowrotków. Przy nich masz automaty oraz kiosk. Możesz kartę kupić w kiosku prościej, bo nie trzeba zmagać się z automatem.

- kupujesz "MetroCard" za 5 USD. Ja byłem z żoną i kupiłem trzy karty. Po jednej żeby wyjść ze stacji Airtrain i jedną na metro (jedna za 5 usd na dwie osoby, bo cena metra to 2,50USD/os.). Poprostu przeciągasz ją dwa razy przez czytnik.

- przechodzisz przez bramkę i kierujesz się znakami do metra - linia niebieska z literką E. Zauważ na mapie NYC, że jest kilka niebieskich linii, jeżdżą one w różnych kierunkach.

- stacja metra jest na końcu całego kompleksu komunikacyjnego na Jamajca. Nie ma możliwości, żeby się zgubić.

- co do czasu - przejazd trwał ok. 40 minut, ale nie liczyłem dokładnie. Napewno nie była to godzina jak podają przzewodniki.

Moim zdaniem to super opcja niskobudżetowej podróży z JFK na Manhattan.

dokladnie tak !

Ja dodam od siebie http://4.bp.blogspot.com/-pAjo4VE0h0M/UYNH23wMwCI/AAAAAAAAAM4/zos8mBgoPdg/s1600/MTA-New-York-City-Subway.jpg

mapka subway

Ponadto zapoznaj sie gdzie twoj punkt docelowy mniej wiecej sie znajduje i porownaj z mapka powyzej,

Taka mapke dostaniesz w wersji papierowej w kazdym bodajze kiosku.

DODATKOWO jesli interesuje Cie tylko nisko budzetowe podrozowanie po NYC to zapoznaj sie wogole z TA mapka i kup sobie metro card na dluzszy okres.

moim zdaniem najlepiej bedzie jak wsiadzejsz na jamaica w linie C i bedziesz jechał z godzine az na amsterdam ave....no chyba ze bedziesz na jfk poznym wieczorem to moja rada [jesli niezby jestes obyty] wez taxi...podwozi pod same drzwi hotelowe...stracisz wiecej ale szybko i bezpiecznie i bez targania 30 kg bagazy.

• Odpowiedzi 30
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Na linie C trzeba jechac do końcowego przystanku airtrainem i przejść na nogach czy wysiąść wcześniej? Bo z Jamaici widzę tylko E,J, Z.

Ląduje w samo południe na JFK .

Mam pytanie jak zarezerwować tego vana skoro nie wiem ile mi zejdzie na odprawie na lotnisku ?A słyszałem ,że może to nawet 2 godziny zająć

dokladnie tak !

Ja dodam od siebie http://4.bp.blogspot.com/-pAjo4VE0h0M/UYNH23wMwCI/AAAAAAAAAM4/zos8mBgoPdg/s1600/MTA-New-York-City-Subway.jpg

mapka subway

Ponadto zapoznaj sie gdzie twoj punkt docelowy mniej wiecej sie znajduje i porownaj z mapka powyzej,

Taka mapke dostaniesz w wersji papierowej w kazdym bodajze kiosku.

DODATKOWO jesli interesuje Cie tylko nisko budzetowe podrozowanie po NYC to zapoznaj sie wogole z TA mapka i kup sobie metro card na dluzszy okres.

moim zdaniem najlepiej bedzie jak wsiadzejsz na jamaica w linie C i bedziesz jechał z godzine az na amsterdam ave....no chyba ze bedziesz na jfk poznym wieczorem to moja rada [jesli niezby jestes obyty] wez taxi...podwozi pod same drzwi hotelowe...stracisz wiecej ale szybko i bezpiecznie i bez targania 30 kg bagazy.

Napisano

to zacznij podroz z howard beach i wejdz w A albo jedz do jamajca i wsiadz w E i jedz do 50 st i potem w C.

moja rada wyjdz z lotniska machnij reka na taxi i daj adres hotelu i z glowy. :)

Napisano

Dzień dobry.

Jestem tu po raz pierwszy, więc z góry przepraszam, jeśli napiszę coś nie tak.

Znalazłem ten temat na forum i myślę, że mogę podłączyć się pod ten wątek.

W następnym tygodniu lecę do NY, tak na marginesie po raz pierwszy tak daleka podróż, i pierwszy raz samolotem. Mam dotrzeć w rejony 2nd Ave i E14th St (nazwy ulic podaję z gogle maps).

W wątku był poruszony temat dojazdu z JFK na Manhattan za pomocą taxi. Właśnie ten środek transportu mnie interesuję ze względu na to, że najprawdopodobniej będę miał duży bagaż i nie chcę się z nim przeciskać w metrze i chyba spokojniejszy będę jak na pierwszy raz w nowym miejscu. Mam prośbę o udzielenie pomocy/wskazówek jak znaleźć taxi jak już będę na lotnisku i jak powinienem się poruszać, czego szukać aby się nie zgubić. Niedawno mój znajomy był w NY i mówił mi, że nie udało mu się znaleźć „yellow cabs” na JFK (trochę to dziwne dla mnie, dlatego Was pytam). Skorzystał z pomocy „miłych panów” oferujących podwiezienie, a na koniec okazało się, że ten przejazd wyszedł go drożej niż zwykłą taxi.

Dziękuję za pomoc

Napisano

oo East Village..mieszkalem tam, BARDZO LUBIE ta czesc manhattanu, puby, pijalnie, klubiki roznego rodzaju....

To gdybys metrem jechal to tak z gory moge powiedziec, ze z JAMAICA wsiadasz w J lub Z i jedziesz do Delancey str - Essex str i potem idziesz w góre przecienajac ulice az dojdziesz do 14....troszke sie przejdziesz ok. 20 min :) NO, ALE TO OPCJA BEZ PRZESIADEK Z JAMAICA NA EAST VILLAGE

Jesli wolisz juz z przesiadkami, ale za to bez chodzenia to jedziesz z JAMAICA na BROADWAY JUNCTION i wsiadasz w linie L z peronu na MANHATTAN i jedziesz do stacji 1AV lub 3AV.

[manhattan podzielony jest poziomo ulicami i pionowo alejami]

Napisano

Dziękuję, za informacje, moze się przyda, jeszcze do końca nie wiem, który środek transportu wybiorę.

A przesiadki pomiędzy liniami w metrze, to podobno na rużnych poziomach się odbywają? Trzeba wtedy mieć dodatkowy bilet na kolejną linię metra?

A jak jest z pogodą/klimatem w NY na przełomie czerwca i lipca? Słyszałem, że podobno jest bardzo duża wilgotność, a temperatury też potrafią być zawrotne?

I jeszcze takie pytanie: jak to jest ze zwiedzaniem? Są takie miejsca, że można wybrać się w godzinach wieczornych (7-8 pm) i spokojnie zobaczyć? Chodzi mi np o muzea, czy

Empire State Building, czy raczej trzeba wybierać się rano i odstać swoje w kolejkach? Które miejsca z Waszego doświadczenia są takie, że aby się dostać to trzeba jednak sporo czasu spędzić oczekując w kolejce na wejście?
Napisano

Co do przesiadek w metrze i dodatkowych biletów... To zależy jaki bilet kupisz. Jak kupisz np. kilkudniowy, to skasujesz go w pierwszym środku lokomocji i będzie ważny na tyle dni, na ile go kupiłeś. Nie będziesz potrzebował dodatkowych biletów.

Do Empire jest kolejka cały czas, bez względu na porę dnia - tak mi się wydaje. My wybrałyśmy się wieczorem i musiałyśmy swoje odstać.

Do rejsu na Statuę też sa kolejki. Ale nie wiem, do której odbywają się takie rejsy. Sprawdź to na ichniej stronie internetowej. Generalnie najlepiej wszelkie godziny zwiedzania sprawdzisz na stronie danej atrakcji. Nie sądzę, żeby wszystkie muzea były czynne wieczorami. Np. Muzeum Historii Naturalnej jest czynne tylko do 17:45.

Napisano

Dziękuję, za informacje, moze się przyda, jeszcze do końca nie wiem, który środek transportu wybiorę.

A przesiadki pomiędzy liniami w metrze, to podobno na rużnych poziomach się odbywają? Trzeba wtedy mieć dodatkowy bilet na kolejną linię metra?

A jak jest z pogodą/klimatem w NY na przełomie czerwca i lipca? Słyszałem, że podobno jest bardzo duża wilgotność, a temperatury też potrafią być zawrotne?

I jeszcze takie pytanie: jak to jest ze zwiedzaniem? Są takie miejsca, że można wybrać się w godzinach wieczornych (7-8 pm) i spokojnie zobaczyć? Chodzi mi np o muzea, czy

Empire State Building, czy raczej trzeba wybierać się rano i odstać swoje w kolejkach? Które miejsca z Waszego doświadczenia są takie, że aby się dostać to trzeba jednak sporo czasu spędzić oczekując w kolejce na wejście?

Tak na marginesie: Due to damage sustained from Hurricane Sandy, Ellis Island and Liberty Island are currently closed. Liberty Island will re-open July 4, 2013. The Immigration Museum on Ellis Island will remain closed.

Jeśli nie będziesz wchodził na statuę po otwarciu, to lepiej sobie popłynąć wokół manhatanu z przepłynięciem obok statuy. Nie ma właściwie kolejek to tych statków. Nie ma sensu bez wchodzenia na statuę wysiadać z promu.

ESB jest oczywiście kolejka, ale sa jakby dwie, dla tych bez biletów i tych z biletami. Koło ESB stoją kolesie (mają terminale do sprzedaży) i jak u nich kupisz bilet, to omijasz kolejkę do kasy, ale chyba płacisz ciutke więcej...

Napisano

W taki razie chcąc jechać z jfk do jamaici z jamaici linia E do 50 st i z 50 st Linią C lub A kupuje karte metro card za 1 $ i jeden bilet za 2,5 $ na przejazd czy 3 bilety czy jak?:>:)

Napisano

zamierzasz być jakos dluzej w nowym jorku ?

jesli tydzien lub np dwa to na jamiaca station kup sobie metro card na tydzien caly i z glowy....przyda Ci sie juz od 1 dnia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...