sly6 Napisano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2013 lub upowaznionej osoby..jak np przyjaciel,znajomy sa tez inne sprawy jak sprawy sadowe,np moze byc potrzebny polski akt slubu
spicyvanilla Napisano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2013 skoro mowa o upoważnieniach: czy zanim wyjechaliście upoważnialiście kogoś do załatwiania Waszych spraw w Polsce? jeśli tak, to w jaki sposób - notarialnie?
adka0401 Napisano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2013 Ja mam bilety kupione na stare nazwisko. Po przylocie do polski, zarejstruje malzenstwo ( swoja droga, bede potrzebowac cos wiecej niz przetlumaczony akt slubu ? ) i wyrobie nowy paszport. mam nadzieje, ze mnie wpuszcza z powrotem do usa jak bede miala GC i paszport na nowe i stary paszport i bilet na panienskie
freja Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2013 Ja mam bilety kupione na stare nazwisko. Po przylocie do polski, zarejstruje malzenstwo ( swoja droga, bede potrzebowac cos wiecej niz przetlumaczony akt slubu ? ) i wyrobie nowy paszport. mam nadzieje, ze mnie wpuszcza z powrotem do usa jak bede miala GC i paszport na nowe i stary paszport i bilet na panienskie Fajny blog Adka, i gratulacje!!
Cerise nomade Napisano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2013 Adka potrzebujesz przetlumaczony akt slubu i papier wypelniony i podpisany przez Ciebie i meza, ktory jest dostepny w USC. Jeszcze tego nie zrobilam, ale procedure mam juz obczajona:) Co do upowaznien: Umiejscowienie: wypisujesz osobe upowazniona na papierze ktory wypelniasz, zaraz nas podpisami, i to wystarczy (bylam w USC i sie osobiscie o to dowiadywalam) Bankj: przed wyjazdem osobiscie dopisalam mame i kuzyna do konta Listy polecone: przychodza na adres rodzicow gdzie ja tez jestem zameldowana wiec rodzice nie maja problemu z odbiorem Reszta: myslalam o notariuszu, ale po prostu juz nie bylo czasu sie tym zajmowac i myslec o kolejnych kosztach. Poza tym, duzo instytucji nie wymaga notariusza, (uniwersytet, przychodnia, USC, operator komorkowy) tylko wypisania upowaznienia na kartce papieru lub ich wlasnym formularzu, takze zawsze moze Ci sooba w Polsce przeslac formularz, ty podpisujesz i wysylasz z powrotem pozdrawiam!
sly6 Napisano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2013 adka a teraz sie dowiedz czy Cie tak wpuszcza do samolotu bo do USA to pokazujesz GC na granicy
adka0401 Napisano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 adka a teraz sie dowiedz czy Cie tak wpuszcza do samolotu bo do USA to pokazujesz GC na granicy Zanim kupiliśmy bilet dzwonilismy do british airways i sie pytaliśmy na jakie nazwisko kupić i powiedzieli ze na panieńskie więc tak zrobiłam.
sly6 Napisano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 ale Ty chcesz miec paszport nowy juz na nowe nazwisko ,przepraszam ze nie dopisalem i tego sie dopytaj bo teraz lecisz na tym nazwisku a wracasz na innym
adka0401 Napisano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 ale Ty chcesz miec paszport nowy juz na nowe nazwisko ,przepraszam ze nie dopisalem i tego sie dopytaj bo teraz lecisz na tym nazwisku a wracasz na innym czyli lepiej nie rejstrowac malzenstwa narazie, i zostac przy starym paszporcie? Jak to wtedy wyglada? Na granicy w europie pokazuje polski paszport a na granicy w usa jak juz przylece zielona karte? A jak sie mnie zapytaja na lotnisku w europie gdzie moja visa? Wtedy pokaze GC i oni to uznaja mimo ze paszport bedzie na panienskie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.