Skocz do zawartości

Pierwsza Podroz Do Polski Po Aosie.

freja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja mam bilety kupione na stare nazwisko. Po przylocie do polski, zarejstruje malzenstwo ( swoja droga, bede potrzebowac cos wiecej niz przetlumaczony akt slubu ? ) i wyrobie nowy paszport. mam nadzieje, ze mnie wpuszcza z powrotem do usa jak bede miala GC i paszport na nowe i stary paszport i bilet na panienskie :P

Napisano

Ja mam bilety kupione na stare nazwisko. Po przylocie do polski, zarejstruje malzenstwo ( swoja droga, bede potrzebowac cos wiecej niz przetlumaczony akt slubu ? ) i wyrobie nowy paszport. mam nadzieje, ze mnie wpuszcza z powrotem do usa jak bede miala GC i paszport na nowe i stary paszport i bilet na panienskie :P

Fajny blog Adka, i gratulacje!!

Napisano

Adka potrzebujesz przetlumaczony akt slubu i papier wypelniony i podpisany przez Ciebie i meza, ktory jest dostepny w USC.

Jeszcze tego nie zrobilam, ale procedure mam juz obczajona:)

Co do upowaznien:

Umiejscowienie: wypisujesz osobe upowazniona na papierze ktory wypelniasz, zaraz nas podpisami, i to wystarczy (bylam w USC i sie osobiscie o to dowiadywalam)

Bankj: przed wyjazdem osobiscie dopisalam mame i kuzyna do konta

Listy polecone: przychodza na adres rodzicow gdzie ja tez jestem zameldowana wiec rodzice nie maja problemu z odbiorem

Reszta: myslalam o notariuszu, ale po prostu juz nie bylo czasu sie tym zajmowac i myslec o kolejnych kosztach. Poza tym, duzo instytucji nie wymaga notariusza, (uniwersytet, przychodnia, USC, operator komorkowy) tylko wypisania upowaznienia na kartce papieru lub ich wlasnym formularzu, takze zawsze moze Ci sooba w Polsce przeslac formularz, ty podpisujesz i wysylasz z powrotem

pozdrawiam!

Napisano

adka a teraz sie dowiedz czy Cie tak wpuszcza do samolotu ;) bo do USA to pokazujesz GC na granicy :)

Zanim kupiliśmy bilet dzwonilismy do british airways i sie pytaliśmy na jakie nazwisko kupić i powiedzieli ze na panieńskie więc tak zrobiłam.

Napisano

ale Ty chcesz miec paszport nowy juz na nowe nazwisko ,przepraszam ze nie dopisalem i tego sie dopytaj

bo teraz lecisz na tym nazwisku a wracasz na innym ;)

Napisano

ale Ty chcesz miec paszport nowy juz na nowe nazwisko ,przepraszam ze nie dopisalem i tego sie dopytaj

bo teraz lecisz na tym nazwisku a wracasz na innym ;)

czyli lepiej nie rejstrowac malzenstwa narazie, i zostac przy starym paszporcie? Jak to wtedy wyglada? Na granicy w europie pokazuje polski paszport a na granicy w usa jak juz przylece zielona karte? A jak sie mnie zapytaja na lotnisku w europie gdzie moja visa? Wtedy pokaze GC i oni to uznaja mimo ze paszport bedzie na panienskie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...