Skocz do zawartości

Odbior Paszportu

aga_k1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam pytanie.. w formularzu zaznaczylam odbior osobisty na ulicy annopol, pozniewaz pani z infolinii powiedziala mi, ze tam moge odebrac paszport juz nastepnego dnia. czy ktos odbieral tak szybko? bardzo zalezy mi na czasie - bilety (troche ryzykownie) juz kupione i bede miec doslownie kilka dni na ogarniecie wszystkiego...

Napisano

Tak. ja dostałam sms od TNT 2 dni po wywiadzie już o 8:00 rano.

Laurko powiedz mi czy odbieralas na ulicy annopol? problem polega na tym ze mieszkam daaaaaleko od warszawy i zarezerwowalam pobyt w hotelu do nastepnego dnia po wizycie u konsula. razem z narzeczonym planujemy leciec 23 (rozmowa 18) i boje sie ze nie zdazymy ze wszystkim :(

Napisano

mam pytanie do osob ktore znienialy nazwisko,musze czekac az dostane GC czy juz teraz moglabym zmienic paszport na nowy/jestem tu na wize narzeczenskiej.zyczliwej osobie ktora mi powie jak to z tym jest bardzo dziekuje

Napisano

GC nie jest Ci do niczego potrzebne zeby zmienic paszport na nowy. (choc najlepiej zrobisz jesli przeczytasz o tym dokladnie na strone ambasady, a nuz sa jakies dziwne regulacje, choc jestem rpawie pewna ze to nei ma znaczenia, tez szykuje sie do wymiany paszportu)

Natomiast jest Ci potrzebne swiadectwo slubu, ktore musisz umiejscowic w urzedzie stanu cywilnego w Polsce, a potem wyrobic nowy paszport w ambasadzie lub w Polsce.

Tak jeszcze tylko dodam, ze dopoki nie umiejscowisz aktu slubu w Polsce, nie ma obowiazku wymiany polskich dokumentow., moze Ci to byc ew. dopiero potzrebne jak bedziesz chciala przekroczyc granice i wrocic do USA na GC, ale sa tacy co lataja na starych paszportach, GC i z aktem slubu,

Dokumenty na umiejscowienie sa dostepne w USC (w necie nie znalazlam, ale moze sa) i musza byc podpisane przez Ciebie i meza, mozesz upowaznic kogos w Polsce zeby Ci to zalatwil.

Jest kilka watkow na forum na temat zmiany nazwiska, moze Ci to rozjasni sprawe:)

Napisano

mozna tez umiejscowic akt slubu w Polsce ale bez zmian nazwiska-danych i wtedy pozostaje sie przy starych dokumentach :)nie trzeba nic wymieniac :)

Napisano

Laurko powiedz mi czy odbieralas na ulicy annopol? problem polega na tym ze mieszkam daaaaaleko od warszawy i zarezerwowalam pobyt w hotelu do nastepnego dnia po wizycie u konsula. razem z narzeczonym planujemy leciec 23 (rozmowa 18) i boje sie ze nie zdazymy ze wszystkim :(

Tak, odbieralam na Annopolu. Mysle, ze zdazycie. Planujecie leciec czy juz macie bilety kupione i stad ta spinka?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...