Kasia82 Napisano 25 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2013 Witam, nie wiem jeszcze jak sie poruszac po tej stronie, wiec jesli zle trafilam, to przepraszam. Mam pytania odnosnie wypelnienia wniosku o wize turystyczna. Zapraszam moja ciocie do Stanow na ok 3 miesiace. Ja jestem obywatelka i do mnie Ona przyleci. Problem jest taki, ze jest tutaj od ok. 10 lat jej corka, ktora przyleciala na wize turystyczna i tutaj zostala. Nie ma zalegalizowanego pobytu. Wiec teraz nie wiem czy wogole zaznaczyc, ze ciocia ma tutaj corke, skoro ona jest nielegalnie. Co robic? Znajomi roznie mowia, jedni by sie nie przyznawac, inni by pisac i mowic prawde, jak konsul zapyta. Czy moze lepiej nie zaznaczyc, a gdyby oni takie informacje mieli w bazie, to po prostu, zeby ciocia powiedziala, ze od lat corka nie utrzymuje kontaktow? Czy oni posiadaja takie informacje? Czy problem moze sie pojawic w Warszawie czy tutaj w Chicago? Kolejne pytanie dotyczy zatrudnienia. Ciocia wraz z wujkiem opiekuje sie gospodarstwem syna. Wujek przez to dostaje wysoka emeryture, ale za ciocie jej syn oplaca skladki, poniewaz nie ma jeszcze lat by przejsc na emeryture. Nie dostaje za to wyplaty. Utrzymuja sie z wujka emerytury. Co tutaj wpisac, ze jest zatrudniona i podac jakas kwote? Czy, ze zajmuje sie domem? Bede wdzieczna za odpowiedz, pozdrawiam
sly6 Napisano 25 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2013 A Ty jakbys postapila?chciala byc aby Ciocia miala stres o wize,czy na lotnisku?dobrze znasz Ciocie,jej zachowanie ? Bo sa tacy ze nie powinni klamac bo odrazu widac ze kreca.,to jest tak,jesli krecisz o czymsz to mozesz krecic o czyms innym i wtedy nie ma wizy w takim przypadku ,pamietaj o tym. I kazdy za siebie odpowiada i potem nie bedzie ze mogla cos innego powiedziec. A teraz tak,ta Corka przyleciala do Ciebie,Twoje dane wpisala w ds czy tez kogos innego,kolejna sprawa bedzie leciala Ciocia do tego samego miasta,okolicy co jej Corka poleciala? Wrazie pytan ,powinna mowic prawde aby pokazac ze nic nie ma do ukrycia i lepiej nie dostac wizy za brak zwiazkow z Polska niz za klamstwo,wtedy moze dlugo USA nie zobaczyc .TY chyba wiesz jak Amerykanie podchodza do klamstwa ?i to urzednicy Moze napisac,powiedziec ze pracuje w domu ,zajmuje sie nim i to tak samo jest praca,wiele kobiet tak mowi,pisze i jest ok ps do ok 10 lat tzn ze jest duze pradopobienstwo ze sa dane tej Corki w systemie,wiele razy na tym forum i innych osoby o tym sie dowiedzialy i byly zaskoczone ze cos takiego jest .
Kasia82 Napisano 25 Lipca 2013 Autor Zgłoś Napisano 25 Lipca 2013 Hmmm, wlasnie problem w tym, ze Ciocia nie umie klamac, masz racje wiem jak Amerykanie nie lubia klamstwa, tylko ze tych znajomych rodzice zawsze klamali, i nic nie wyszlo. Juz byly przypadki, ze konsul powiedzial, jak wroci syn czy corka, to wtedy pan/pani dostanie wize... I tu prawda nie poplacala.Po prostu loteria...Ciocia leci do tego samego miasta, co jej corka, wiem, ze Ona juz oddawala odciski na lotnisku. Nie leciala do mnie. Wiec tam zadnych moich danych nie ma. Napisales, czy chce aby Ciocia miala stres na lotnisku czy o wize-a jaka to roznica? Na lotnisku maja inne informacje niz w Konsulacie?
sly6 Napisano 25 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2013 jak i byly przypadki ze Pan-Pani wizy nie otrzyma za klamstwo i wtedy nawet jak Corka,Syn wroci,zalegalizuje pobyt bedzie ciezko z wiza dla takiej osoby Takie cos tak samo bierzesz pod uwage czy tez komus cos tam sie udalo,bo mamy tez na forum podobne posty ale tez mamy tak ze za prawde ktos dostal wize lub tez nie dostal za brak zwiazkow z Polska ale nastepnym razem dostala dana osoba wize. wez tez pod uwage jak te osoby i kiedy wlecialy ze moglo ich nie byc w systemie-nie ma ich..jak sama napisala Ona zostawila odciski palcow i to juz jest duzo . czasami maja inne informacje ale przy 2 rozmowie w pokoju bo moze tam byc zaproszona Twoja Ciocia. chyba wiesz o takich przypadkach ze kogos zawrocili z granicy bo mial zakaz a wize taka osoba dostala . zrobicie jak uwazacie ale sami nie zamykajcie sobie drzwi .nawet jesli ma sie dostac odmowe to lepiej nie za klamstwo
Kasia82 Napisano 25 Lipca 2013 Autor Zgłoś Napisano 25 Lipca 2013 Ok, dziekuje! Zobaczymy czy dostanie. A jeszcze jedno pytanie- jak napiszemy prawde, dostanie wize, poleci, czy wtedy jest mozliwosc, ze tutaj na miejscu ja zawroca, bo ma corke? Za ten fakt, pomimo, ze konsul wiedzial o corce i dal wize?
sly6 Napisano 25 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2013 jak do tej pory nie bylo takiego przypadku tutaj jak i na innym forum opisywanego ktos sie przyznal,dostal wize i wlecial bez problemu wazne ze dana osoba chce wyleciec o czasie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.