Skocz do zawartości

Paszport

Sara

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Napisano

Może się komuś przyda takie małe podsumowanie, jakie sprawy trzeba/powinno się uregulować przed wyjazdem na stałe z Polski:

1) Urząd Skarbowy - złożyłam druk ZAP-3 (zatrzymałam kopię, na wszelki wypadek)

2) ZUS - mój przypadek: umowa o pracę i nieotrzymywanie żadnych świadczeń: nic nie trzeba zgłaszać/wypełniać

3) OFE - nie ma obowiązku zgłaszania, że się wyjeżdża, istnieje jednak obowiązek utrzymywania OFE (okres bezskładkowy)

4) Urząd gminy - można, ale nie trzeba zgłosić wyjazd na stałe za granicę. Natomiast już powinno się wymeldować z uwagi na zamianę miejsca pobytu (dowód traci ważność po dwóch miesiącach).

5) Paszport - po ślubie należy umiejscowić akt zawarcia związku małżeńskiego w Polce, a następnie w konsulacie wymienić paszport na nowy, z nowymi danymi. Jednakże skoro nie zgłosimy w PL faktu zawarcia związku małżeńskiego, jesteśmy traktowani jako osoby niezamężne, więc paszport jest traktowany jako ważny.

Z takich oficjalnych spraw to już chyba wszystko. Ja osobiście wymówiłam jeszcze umowę z operatorem komórkowym, zamknęłam konto w banku (oczywiście wymówiłam pracę i wypowiedziałam umowę najmu mieszkania).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...