Sasklacz Napisano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam, Mam nastepujace pytanie czy nadal funkcjonuje cos takiego jak zaproszenie od rodziny do Stanow? Moja Tesciowa mieszka w Polsce. Moj maz, jej syn jest Obywatelem USA, mieszkamy na stale w USA. Tesciowa jezdzila do syna na wizie turystycznej, ostatani raz byla 7 lat temu, nigdy nie dluzej niz dwa trzy miesiace. Pozniej opiekowala sie chora matka. Babcia meza zmarla niedawno i tesciowa chcialaby nas odwiedzic. Bedziemy wystepowac o wize turystyczna dla niej. Tesciowa koniecznie chce aby maz przywiozl jej zaproszenie i z nim isc na spotkanie z konsulem. Czy to dalej sie praktytuje? I druga kwestia czy maz jako obywatel moze isc z nia na rozmowe do ambasady ? Czy to ma jakies znaczenie? Czy raczej nie? Co uwazacie? Mamy taka mozliwosc poniewaz bedziemy na wakacjach w Polsce w tym czasie. I pytanie zasadnicze? Czy tesciowa z Waszego doswiadczenia moze miec problem z dostaniem wizy? W Polsce po smierci matki w zasadzie nic jej nie trzyma, syn, synowa, wnuczka w Stanach, byly maz tez w Stanach (legalnie). W Polsce ma dom. Zaznaczam ze ona nie chce jechac na dlugo do nas. Miesiac, dwa gora. Chce po prostu odwiedzic glownie wnuczke. Dziekuje z gory za odpowiedz :-)
Joanna30 Napisano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2013 Po pierwsze: to nie Wy występujecie o wizę dla teściowej. To ona o nią występuje. To ona podczas rozmowy z konsulem musi udowodnić, że nie zostanie w Stanach, a jej wyjazd będzie typowo turystyczny. Po drugie: możecie dać jej zaproszenie, jeśli to ma dodać jej pewności siebie w staraniu się o wizę. Zaproszenie jako takie nie funkcjonuje. Po trzecie: jej syn może pójść do ambasady, jest tam sekcja dla obywateli. Razem z nią samą raczej do ambasady nie wejdzie. Czegoś takiego się chyba nie praktykuje.
Sasklacz Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2013 Dziekuje o szybka odpowiedz Wiadomo ze ona wystepuje o wize... Chodzi mi o to czy na rozmowe z konsulem, czy podejsc do okienka moze z synem czy tak sie nie robi? I musi isc sama.
sly6 Napisano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2013 Musi isc sama to o czym piszesz to dawne dzieje jak zaproszenie i podejscie do okienka ale wiem ze czasami takiej osobie takie zaproszenie dodaje otuchy wiec mozna dac ale bez pytania niczego sie nie pokazuje
Sasklacz Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2013 Dziekuje bardzo za informacje. Wszystko juz jasne dzieki Wam :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.