Skocz do zawartości

Ssn , Problems With New Life In Usa

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Wjechałam do USA 7.10.2013r. Niestety do dnia dzisiejszego nie otrzymałam SSN.

W zeszłym tygodniu byłam w SOCIAL SECURITY ADMINISTRATION i powiedzieli, że dopóki rząd się nie dogada wszystkie sprawy wizowe są wstrzymane. No ale się dogadali już tydzień temu, a my nadal nic nie mamy.

Czy nadal czekać, czy jednak ponownie odwiedzić ten urząd i wypełnić SS5?

Proszę doradźcie.

Napisano

Hej Virka,

Ale złożyłaś już wniosek o SSN i tylko czekasz na niego?

Też wleciałem jak Ty, kiedy government shutdown się już zaczął. Powiedziano mi w biurze Social Security Administratiom, że do czasu przywrócenia normalnego funkcjonowania rządu muszę czekać w ogóle z aplikowaniem o SSN. Czyli dopiero tydzień temu mogłem (podobnie jak inni, kolejka była nieziemska zaraz po otworzeniu) oddać wypełniony formularz i przedstawić wszystkie dokumenty.

I oczywiście jak już się w końcu udało złożyć wniosek o SSN, to dostałem potwierdzenie i mam czekać na przyjście numeru pocztą w ciągu dwóch tygodni.

Pozdrawiam!

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi.

Poczekaj jeszcze troche, po tym shutdown wszystko sie poopuznialo i dluzej trwa.

Tak myslę, że może dam im czas do wtorku / srody przyszłego tygodnia.

Hej Virka,

Ale złożyłaś już wniosek o SSN i tylko czekasz na niego?

Też wleciałem jak Ty, kiedy government shutdown się już zaczął. Powiedziano mi w biurze Social Security Administratiom, że do czasu przywrócenia normalnego funkcjonowania rządu muszę czekać w ogóle z aplikowaniem o SSN. Czyli dopiero tydzień temu mogłem (podobnie jak inni, kolejka była nieziemska zaraz po otworzeniu) oddać wypełniony formularz i przedstawić wszystkie dokumenty.

I oczywiście jak już się w końcu udało złożyć wniosek o SSN, to dostałem potwierdzenie i mam czekać na przyjście numeru pocztą w ciągu dwóch tygodni.

Pozdrawiam!

Gdy wypełniała dokumenty o Zieloną Kartę tam zaznaczyłam, że chcemy SSN. Nic więcej nie wypełniałam, bo powiedziano, że nie trzeba.

Ponad 3 miesiace to juz troche za dlugo na ten SSN czekasz. Idz do biura SSN i dopytaj czy przyznali Ci juz numer.

Ja wleciałam do USA w tym miesiącu czyli 7 października, a nie 10 lipca. Zapis daty jest po polsku.

Pozdrawiam

Virka

Napisano

Ja wleciałam do USA w tym miesiącu czyli 7 października, a nie 10 lipca. Zapis daty jest po polsku.

Ok. Nie zmienia to faktu, ze do biura SSN mozna sie przejsc tak czy siak i spytac, czy numer jest juz nadany. Jezeli jest, to dostaniesz wydruk na miejscu.

Pozdrawiam

Napisano

Gdy wypełniała dokumenty o Zieloną Kartę tam zaznaczyłam, że chcemy SSN. Nic więcej nie wypełniałam, bo powiedziano, że nie trzeba.

Przegapiłem, że tu chodziło o zieloną kartę, przepraszam za mieszanie. Ja jestem na wizie nieimigracyjniej, musiałem to łatwić na miejscu ;)

Tak czy inaczej wczoraj już mój SSN przyszedł pocztą, dokładnie tydzień po złożeniu wniosku (mimo opóźnień), więc zdecydowanie spytaj się w biurze czy już jest.

Napisano

Przegapiłem, że tu chodziło o zieloną kartę, przepraszam za mieszanie. Ja jestem na wizie nieimigracyjniej, musiałem to łatwić na miejscu ;)

Tak czy inaczej wczoraj już mój SSN przyszedł pocztą, dokładnie tydzień po złożeniu wniosku (mimo opóźnień), więc zdecydowanie spytaj się w biurze czy już jest.

Dzięki za odpowiedź. Nie narobiłes zamieszania.

My bylismy w SSA w tamtym tygodniu we wtorek. Kazali nam czekać na zakończenie "zamieszania" w rządzie. Nosz zamieszanie się skończyło, a w naszej sprawie NIC. Może jak Ty dostałes po tygodniu od aplikowania, to i nam jutro przyjdzie. Jeżeli nie, to we wtorek uderzamy do urzędu i załatwiamy sprawę. Jeżeli trzeba będzie, to na nowo wystapimy o SS.

Pozdrawiam

virka

Napisano

Polecam wybrać się osobiście po SSN. Ja we wniosku przy staraniu się o zieloną kartę zaznaczyłam, że chcę by mi go nadali automatycznie, ale po miesiącu od przylotu wybrałam się do biura i okazało się, że nie ma ani słowa o moim SSN. Po tygodniu od wizyty w biurze i wypełnieniu tam papierów miałam ssn w skrzynce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...