Justi_87 Napisano 10 Września 2013 Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Poza tym pracy mozesz szukac i bez SSN. Po prostu go doniesiesz jak dostaniesz. Na interview nikt od Ciebie SSN nie bedzie wymagal.
Virka Napisano 25 Października 2013 Zgłoś Napisano 25 Października 2013 Wjechałam do USA 7.10.2013r. Niestety do dnia dzisiejszego nie otrzymałam SSN. W zeszłym tygodniu byłam w SOCIAL SECURITY ADMINISTRATION i powiedzieli, że dopóki rząd się nie dogada wszystkie sprawy wizowe są wstrzymane. No ale się dogadali już tydzień temu, a my nadal nic nie mamy. Czy nadal czekać, czy jednak ponownie odwiedzić ten urząd i wypełnić SS5? Proszę doradźcie.
Joyanna Napisano 25 Października 2013 Zgłoś Napisano 25 Października 2013 Poczekaj jeszcze troche, po tym shutdown wszystko sie poopuznialo i dluzej trwa.
Ivortm Napisano 25 Października 2013 Zgłoś Napisano 25 Października 2013 Hej Virka, Ale złożyłaś już wniosek o SSN i tylko czekasz na niego? Też wleciałem jak Ty, kiedy government shutdown się już zaczął. Powiedziano mi w biurze Social Security Administratiom, że do czasu przywrócenia normalnego funkcjonowania rządu muszę czekać w ogóle z aplikowaniem o SSN. Czyli dopiero tydzień temu mogłem (podobnie jak inni, kolejka była nieziemska zaraz po otworzeniu) oddać wypełniony formularz i przedstawić wszystkie dokumenty. I oczywiście jak już się w końcu udało złożyć wniosek o SSN, to dostałem potwierdzenie i mam czekać na przyjście numeru pocztą w ciągu dwóch tygodni. Pozdrawiam!
jkb Napisano 25 Października 2013 Zgłoś Napisano 25 Października 2013 Ponad 3 miesiace to juz troche za dlugo na ten SSN czekasz. Idz do biura SSN i dopytaj czy przyznali Ci juz numer.
Virka Napisano 25 Października 2013 Zgłoś Napisano 25 Października 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Poczekaj jeszcze troche, po tym shutdown wszystko sie poopuznialo i dluzej trwa. Tak myslę, że może dam im czas do wtorku / srody przyszłego tygodnia. Hej Virka, Ale złożyłaś już wniosek o SSN i tylko czekasz na niego? Też wleciałem jak Ty, kiedy government shutdown się już zaczął. Powiedziano mi w biurze Social Security Administratiom, że do czasu przywrócenia normalnego funkcjonowania rządu muszę czekać w ogóle z aplikowaniem o SSN. Czyli dopiero tydzień temu mogłem (podobnie jak inni, kolejka była nieziemska zaraz po otworzeniu) oddać wypełniony formularz i przedstawić wszystkie dokumenty. I oczywiście jak już się w końcu udało złożyć wniosek o SSN, to dostałem potwierdzenie i mam czekać na przyjście numeru pocztą w ciągu dwóch tygodni. Pozdrawiam! Gdy wypełniała dokumenty o Zieloną Kartę tam zaznaczyłam, że chcemy SSN. Nic więcej nie wypełniałam, bo powiedziano, że nie trzeba. Ponad 3 miesiace to juz troche za dlugo na ten SSN czekasz. Idz do biura SSN i dopytaj czy przyznali Ci juz numer. Ja wleciałam do USA w tym miesiącu czyli 7 października, a nie 10 lipca. Zapis daty jest po polsku. Pozdrawiam Virka
jkb Napisano 26 Października 2013 Zgłoś Napisano 26 Października 2013 Ja wleciałam do USA w tym miesiącu czyli 7 października, a nie 10 lipca. Zapis daty jest po polsku. Ok. Nie zmienia to faktu, ze do biura SSN mozna sie przejsc tak czy siak i spytac, czy numer jest juz nadany. Jezeli jest, to dostaniesz wydruk na miejscu. Pozdrawiam
Ivortm Napisano 26 Października 2013 Zgłoś Napisano 26 Października 2013 Gdy wypełniała dokumenty o Zieloną Kartę tam zaznaczyłam, że chcemy SSN. Nic więcej nie wypełniałam, bo powiedziano, że nie trzeba. Przegapiłem, że tu chodziło o zieloną kartę, przepraszam za mieszanie. Ja jestem na wizie nieimigracyjniej, musiałem to łatwić na miejscu Tak czy inaczej wczoraj już mój SSN przyszedł pocztą, dokładnie tydzień po złożeniu wniosku (mimo opóźnień), więc zdecydowanie spytaj się w biurze czy już jest.
Virka Napisano 27 Października 2013 Zgłoś Napisano 27 Października 2013 Przegapiłem, że tu chodziło o zieloną kartę, przepraszam za mieszanie. Ja jestem na wizie nieimigracyjniej, musiałem to łatwić na miejscu Tak czy inaczej wczoraj już mój SSN przyszedł pocztą, dokładnie tydzień po złożeniu wniosku (mimo opóźnień), więc zdecydowanie spytaj się w biurze czy już jest. Dzięki za odpowiedź. Nie narobiłes zamieszania. My bylismy w SSA w tamtym tygodniu we wtorek. Kazali nam czekać na zakończenie "zamieszania" w rządzie. Nosz zamieszanie się skończyło, a w naszej sprawie NIC. Może jak Ty dostałes po tygodniu od aplikowania, to i nam jutro przyjdzie. Jeżeli nie, to we wtorek uderzamy do urzędu i załatwiamy sprawę. Jeżeli trzeba będzie, to na nowo wystapimy o SS. Pozdrawiam virka
witoldyna Napisano 28 Października 2013 Zgłoś Napisano 28 Października 2013 Polecam wybrać się osobiście po SSN. Ja we wniosku przy staraniu się o zieloną kartę zaznaczyłam, że chcę by mi go nadali automatycznie, ale po miesiącu od przylotu wybrałam się do biura i okazało się, że nie ma ani słowa o moim SSN. Po tygodniu od wizyty w biurze i wypełnieniu tam papierów miałam ssn w skrzynce.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.