Skocz do zawartości

Praktyka/staż (Darmowy) Bez Ead?

spicyvanilla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem w USA od prawie 3 m-cy, przyleciałam na wizie K1, wzięłam ślub, niecały miesiąc temu wysłałam papiery o AOS+EAD+AP. JAK DOBRZE PÓJDZIE to dostanę EAD za 2 miesiące. Nie ukrywam, iż "siedzenie w domu" bez pracy zaczyna mnie frustrować. Czy w oczekiwaniu na EAD można coś robić LEGALNIE, np. pójść na bezpłatne praktyki, staż itp? (jestem architektem)

Dzięki za pomoc.

Napisano

To ja może spróbuje. Praca za darmo to w z punktu widzenia immigration też praca i wymaga pozwolenia na pracę. Np. na OPT nie można podjąć zatrudnienia zanim fizycznie karta nie znajdzie się w ręku odbiorcy, nawet jeśli data rozpoczęcia na karcie jest wsteczna.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Nie wiem czy to dobry pomysl i czy sie spodoba, ale mozesz sprobowac zaczac rozgladac sie za praca i rozsylac swoje CV. Procesy rekrutacyjne zazwyczaj troche trwaja (no chyba, ze potrzebuja kogos natychmiast), wiec zanim sie do Ciebie odezwa, zanim pojdziesz na rozmowe to juz jakis czas minie, a na rozmowie zawsze mozesz powiedziec, ze bedziesz dostepny od konca stycznia czy cos. Jest jednak taki szkopul, ze ogloszenia o prace maja te klauzule odnosnie kandydata "Musi miec pozwolenie na prace w USA", takze jesli nie masz EAD a napiszesz, ze masz to sklamiesz, a jak nie zaznaczysz, ze masz, to w ogole nie wezma Cie pod uwage, ha ha ha ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...