Skocz do zawartości

Nowe Zasady International Experience Canada 2014

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czytalam na innym forum, ze jezeli powie sie ze ma sie rodzine czy przyjaciol w innej prowincji to nie otrzyma sie zaproszenia na spotkanie. Oni nie chca kogos kto zna kogos poza Manitoba. Ponadto, moja rodzina w Quebec to nie jest tak najblizsza. Powiem im o IEC bo przeciez czemu mialabym nie powiedziec?!

O.K w takim razie, jezeli po 6 miesiacach mialabym ubiegac sie o PR w Manitobie, i tak jak powiedziala Karina chcialabym dopisac mojego chlopaka do aplikacji WIEC w moich IMM ktore bede zamieszczac w MyCIC powinnam juz teraz zamiescic informacje o moim chlopaku. Ale jezeli tak zrobie to bede musiala wypelnic kolejna forme w ktorej mam wpisac uzasadnienie common-law partnership. A w tamtej formie jest wymagane, np wspolny kredyt mieszkaniowy, ktory ja mam ale nie z moim chlopakiem. Rachunki takze mamy oddzielne. Umowy o mieszkanie nie mamy poniewaz mieszkanie w ktorym mieszkamy nalezy do jego rodzicow, ktorzy je nam udostepnili bo sami mieszkaja poza UK. Jedyne co moglabym zrobic to dodac jego imie lub moje do jego konta bankowego i karty kredytowej. Tak czy inaczej nie zamierzam umieszczac go w moich IMM forms.

• Odpowiedzi 448
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

@Alex - co Ty im wysłałaś do tej Manitoby? Tylko CV? czy CV i jeszcze coś, certyfikat TESOL?

Pytam, bo skoro jutro upływa termin wysyłania zgłoszeń, to może wyślę im CV nawet bez IELTS. A może się uda...

Napisano

Misia wyslalam im Resume i moj stary IELTS o ktorym juz dawno zapomnialam! Jest przeterminowany 2006, ale odpisali. Pisz do nich! Jest deadline do jutra.

Napisano

Misia wyslalam im Resume i moj stary IELTS o ktorym juz dawno zapomnialam! Jest przeterminowany 2006, ale odpisali. Pisz do nich! Jest deadline do jutra.

Tylko nie wiem, czy bez IELTS jest w ogóle szansa na cokolwiek. Mam bardzo stary First Certificate, robiony jeszcze w liceum, ale to nie o to chodzi.

Napisano

Wysłałam bez żadnego certyfikatu, napisałam, że doślę w późniejszym terminie. Podejrzewam, że jest już za późno i nawet się nie odezwą, ale spróbować warto.

Czy ten program jest uruchamiany co roku?

Mam pytanie odnośnie formularzy. Jak wpisaliście zatrudnienie w IMM1295? Tylko trzech ostatnich pracodawców, czy dodawaliście strony z pełnym zatrudnieniem jako Letter of Explanation?

Ja wpisałam w formularzu dwóch aktualnych pracodawców i jedno zatrudnienie najdłuższe do tej pory, chociaż nie następują po sobie chronologicznie. Myślicie, że to przejdzie? Mają przecież CV.

Napisano

alex to bedziesz musiala pisac do konca ze nie masz nikogo,nigdzie,..napiszesz ze masz to dojda do papierow i masz nie wesolo.

Twoje zycie i decyzja .

Napisano

bo jak sie nie wpisze przyjaciol,rodziny to pomysla ze taka osoba zostanie w Manitobie

zapytajcie sie ludzi w Kanadzie o Manitobe i zobaczycie jakie uslyszycie historie ;)

ile to osob tak polecialo-mialo byc w Manitobie a potem siup do np Ontario,

Masz na rozmowie pokazac ze pozostaniesz w tej Prowincji :)

Napisano

Sly6, ja nigdzie nie pislam nic o Quebec. Pamietam raz w tej survey przy pytaniu czy ktos z rodziny jest Canadian zaznaczylam ze tak siostra, ale potem na forum ktos zaznaczyl ze rodzine w tym przypadku oznacza maz albo dzieci i zmienilam odpowiedz ma moim MyCIC account. Teraz mam najwiekszy dylemat co do mojego chlopaka. Czy wpisac go do moich IMM forms? Tak jak mowila Karina jezeli ja pojade pierwsza i po 6miesiacach full-time employment bede mogla ubiegac sie o PR i na PR form zalaczyc mojego chlopaka, z pewnoscia beda chcieli dokumenty potwierdzajace nasz zwiazak, ALE takze jezeli w tych aplikacjach IMM nie zadeklaruje naszego zwiazku i nagle powiem, bedac juz w Canadzie, ze bylismy jednak w zwiazku to zapewne zapytaja sie dlaczego na formach IMM na program IEC zadeklarowalam sie jako single skoro w zwiazku jestesmy od 2008/2009? Czy ma to sens co mowie? Czy cos takiego moze sie zdarzyc?

Druga sprawa: Jezeli mialabym dopisac mojego chlopaka do PR application i deklarowac nasz zwiazek od momentu jego pobytu ze mna w Canadzie, ale wtedy nasowa mi sie pytanie jak on ma wjechac do Canady? Na turist visa? Nie bedzie wtedy mial work permit.

Prosze niech mi ktos doradzi...moj sam chlopak mowi zeby go nie dopisywa bo moze beda jakies problemy. Ale takze podczas rejestracji Kompass zaznaczylam sie jako single bo na jakims forum tak przeczytalam, ze lepiej jest sie zadeklarowac single jezeli nie jest sie malzenstwem.

Prosze o jakas rade..dzieki! ;)

Napisano

@Alex. Czy twój chłopak to jest oficjalny common-law partner? Czy macie common-law relationship zarejestrowane w urzędzie? Czy w jakiś sposób możesz udowodnić stałe związki z nim? Bo common-law relationship to takie quasi-małżeństwo, związek partnerski, który rejestruje się w urzędzie jak małżeństwo cywilne. Jeśli nie macie takiej rejestracji, to jest on po prostu twoim chłopakiem, a więc nadal jesteś "single". Na twoim miejscu nie wpisywałabym go do formularzy. Jak już będziesz stałym rezydentem, to będziecie kombinować, jak go ściągnąć. Czytałam, że rezydenci nie mogą sponsorować nikogo w Kanadzie, ale nie wiem jak to jest z common-law partners i małżonkami stałych rezydentów. Myślę, że gdybyście wzięli ślub, albo zarejestrowali związek w Kanadzie, jak już dostaniesz stały pobyt, to twój chłopak będzie mógł zostać w Kanadzie razem z Tobą jako Twój mąż lub partner.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...