dorota81 Napisano 14 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2013 Witam. Kilka lat temu wylecialam do Usa na J-1 i bylam na niej prawie 5 lat po czym wrocilam do Polski. Byly to lata 2004- 2008. Rozliczylam sie za 2004 rok (dostalam zwrot) pozniej przez 2 lata tj. 2005 i 2006 pracowalam na czarno , 2007 rok pracowalam znowu na SSN i rozliczylam sie z podatku jednak go do tej pory nie zaplacilam, a 2008 rok wogole nie rozliczylam. Teraz jestem sponsorowana przez meza-rezydenta na GC. I moje pytanie jest takie czy starajac sie o GC musze uregulowac wszystkie zalegle podatki (nie wiem jak to zrobicgdyz czytalam ze rozliczyc mozna tylko 3 lata wstecz), czy moge miec z tego powodu problem jak pojde na rozmowe z konsulem? Czy ktos mial podobna sytuacje i moze mi poradzic jak z tego najlepiej wybrnac? Czy konsulat sprawdza dokladnie historie mojego SSN? (tu szczegolna prosba do Pani Kariny o pomoc w mojej sprawie). Dziekuje.
mi0706 Napisano 14 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2013 Nie wiem, czy ambasada to sprawdza czy nie, ale raczej na pewno będziesz miała problem na miejscu z otrzymaniem prawa jazdy. Ja byłem kiedyś w US i nie wiedziałem, ze istnieje coś takiego jak podatek akcyzowy od samochodu (Massachusetts). Teraz kiedy wybieram się na stałe chciałem odnowić moje prawo jazdy, i okazało się, że muszę najpierw zapłacić zaległe podatki i dopiero wtedy odnowią mi prawo jazdy. Dodam, że minęło od tamtego czasu 15 lat!
dorota81 Napisano 14 Listopada 2013 Autor Zgłoś Napisano 14 Listopada 2013 Ale czy nierolzliczenie sie ze wszystkich lat z podatkow stanowi podstawe do odmowienia mi zielonej karty? Bo chcialabym sie zajac ta kwestia bedac juz tam na miejscu tylko nie wiem czy to dobry pomysl. Czy ktos byl w podobnej sytuacji i mial problemy z otrzymaniem GC czy trzeba sie tlumaczyc z tego w ambasadzie?
mi0706 Napisano 14 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2013 W ustawie imigracyjnej nie ma nic o niezapłaconych podatkach, poza obywatelami, którzy zrzekli się obywatelstwa, żeby uniknąć opodatkowania. http://www.uscis.gov/laws/act
andyopole Napisano 14 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2013 Ale czy nierolzliczenie sie ze wszystkich lat z podatkow stanowi podstawe do odmowienia mi zielonej karty? Bo chcialabym sie zajac ta kwestia bedac juz tam na miejscu tylko nie wiem czy to dobry pomysl. Czy ktos byl w podobnej sytuacji i mial problemy z otrzymaniem GC czy trzeba sie tlumaczyc z tego w ambasadzie? Zawsze mozna sciemnic ze nie bylo srodkow ani warunkow na zalatwienie spraw podatkowych z Polski. Oczywiscie trzeba uderzyc sie mocno w piers I przysiac ze wszystko sie wyrowna tylko niech te GC dadza w koncu...
dorota81 Napisano 15 Listopada 2013 Autor Zgłoś Napisano 15 Listopada 2013 Dziekuje za porady. Chcialabym jeszcze raz prosic Pania Karine o pomoc w mojej sprawie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.