Skocz do zawartości

Wiza, Małżeństwo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie. Urodziłam się w USA aczkolwiek moi rodzice są Polakami i obecnie mieszkamy w Polsce. Według prawa ziemi jakie obowiązuje w Ameryce mam obywatelstwo amerykańskie. Wraz z chłopakiem planujemy wyjechać tam za granice. Ja nie potrzebuje wizy ze względu na to, że posiadam paszport amerykański, ale mój chłopak chcę się o nią starać. Zdaję sobie sprawę z tego jak teraz trudno jest dostać owy dokument. Przechodząc do sedna: czy jeżeli wezmiemy ślub cywilny to automatycznie będą jakieś większe szanse na dostanie wizy patrząc przez pryzmat tego iż posiadam obywatelstwo?

Napisano

Ale jaką wizę? Turystyczną? Nie, ślub nie tylko nie zwiększa szansy, ale może ją obniżyć. Automatycznie nic się nie dzieje.

Napisano

Jednak z tego co wiem o tego radzaju wizę można się starać jeżeli obywatel Stanów mieszka tam i tam składa wniosek. A jak to wygląda w Polsce? Jeżeli tutaj weźmiemy ślub nie ma szans na otrzymanie zielonej karty lub coś w tym stylu? ( z góry przepraszam, ale już długo szukam coś na ten temat i w prawdzie jest wiele informacji jednakże nie mogę trafić na jakiś konkret a opinie są podzielone)

Napisano

Jeśli Ty i Twój mąż mieszkacie w Polsce to po co mu zielona karta? Pobieżnie czytając te tematy nie widzę jakiegoś podzielenia opinii. Poszukaj postów użytkownika Rolnik i odpowiedzi kziela.

Napisano

Ja rozumiem dokładnie o co chodzi albo źle wyrażone zostało pytanie. Chcecie razem do Ameryki, ale automatycznie po ślubie nic się nie dzieje. On z kolei może nie dostać turystycznej bo jest ryzyko, ze bedzie chciał zostac. Nie do tego służy wiza turystyczna. Ty w Ameryce nie mieszkasz, więc droga łączenia rodzin raczej nie działa. Jeśli chcecie turystycznie, to on może się ubiegac wizę, ale musi udowodnić, że wróci do Polski. I tyle.

Napisano

Ale Pan chyba nie rozumie o co mi chodzi. No cóż. Dziękuję za udzielenie odpowiedzi. Pozdrawiam.

Jezeli chcecie razem wyjechac to musisz albo sponsorowac chlopaka na K-1 albo meza na CR-1/IR-1. W obydwu przypadkach musisz udowodnic domicile w stanach i wykazac sie odpowiednio duzymi zarobkami lub znalezc wspolsponsora. To tak w skrocie.

Po wzieciu slubu jedyna rzecza sa automatycznie malejace zwiazki z Polska Twojego meza ktore to sa niezbedne do otrzymania wizy turystycznej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...