KaeR Napisano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Ja to robiłem w 2006-2007 i nie wszystko pamiętam, ale gdyby jakieś wielkie opłaty były to byśmy nie ściągali samochodu. Właśnie to chodziło, że dostaliśmy samochód gratis. Wiem, że jeszcze jeden był robiony jak już byłem w stanach. Bym się spytał jak z cłami to wygląda itd, ale wracam do stanów. Jutro z grubsza mogę spytać z jakimi kosztami to się wiązało. Pamiętaj, że ściągnięcie z USA samochodu to może być droga impreza.
Lechun Napisano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2014 Witam wszystkich. Mam pytanie w podobnym temacie wiec pozwalam sobie zadac je tutaj. Prosze mi powiedziec czy istnieje obecnie mozliwosc zakupu NOWEGO auta przez obywatela Polski. Czytalem gdzies, ze obcokrajowiec nie moze w USA kupic nowego samochodu. Minimum 6 miesieczny. Nie chodzi mi o zadne przekrety i egzotyczne kombinacje. Interesuja mnie po prostu drozsze modele, wylacznie nowe, które potrafia byc prawie o polowe tansze niz w Polsce. Dla przykladu Mercedes E w Polsce jest ok 30 tys $ drozszy. Dzieki z gory za odpowiedzi. Pozdrawiam Lechu PS. Gdy kupuje sie w USA auto na export to w cenie netto, czy brutto? Jest cos w rodzaju TAX Free, itp.? W UE placi sie netto. Wiem..., to nie Unia
KaeR Napisano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2014 Jak to nie może? Idziesz, kupujesz. Myślisz, że ktoś tu wizy sprawdza jak kupujesz samochód?
Lechun Napisano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2014 Wielkie dzieki za odpowiedz. Przepraszam, ale chyba niewlasciwie postawilem pytanie. Wybaczcie tez moja ignorancje. Te 6 miesiecy dotyczy prawdopodobnie sytuacji, gdy sprowadzajacy z USA auto chce uniknac placenia jakichs podatkow i innych oplat w Polsce. Ale pozwole sobie zamiescic dwa przykaldowe cytaty, jedne z wielu: ...Ponadto nie jest łatwo kupić nowy samochód z USA ze względu na przepisy prawne, które oficjalnie zakazują importu nowych samochodów z USA do UE - dodaje ekspert PIM Consulting... ...Uwaga! Wielu europejskich producentów samochodów na rynek amerykański, jak i lokalnych producentów (Mercedes, BMW, Audi, GMC, Dodge, Ford, Jeep), nie zezwala na bezpośredni eksport samochodów z USA. Jedynym legalnym sposobem jest rejestracja samochodu w USA na lokalną osobę fizyczną lub prawną. Auto zarejestrowane, nawet bez przebiegu, zmienia swój status według lokalnych przepisów na używane i może w legalny sposób opuścić kraj. Łączy się to, niestety, z koniecznością opłacenia podatku od kupna - czyli tzw. sales tax, wynoszącego z reguły 6% wartości samochodu. Opłata ta pobierana jest przez sprzedającego franczyzowego dealera i jest bezzwrotna. Przedstawie moze jasniej hipotetyczna sytuacje. Mieszkam w Polsce, chce kupic nowy (nieuzywany, nierejestrowany) samochod w Stanach i wyslac go do Polski. Da sie tak? Niech to bedzie przywolany Mercedes E. - wchodze do salonu, a najlepiej wchodze tylko na strone dealera w USA (nie mam wizy, nie wiem czy bym dostal, zreszta po co tracic czas), - robie specyfikacje, - zamawiam - przelewam zaliczke, - informuja mnie jak samochod gotowy do odbioru, - place reszte, - wysylam kuriera ktory w moim imieniu przywozi mi auto do Polski. Tak w skrocie, nie wiem czy we wlasciwej kolejnosci, ale o cos takiego mi chodzi. Kupowalem już tak samochod w UK. Nigdzie sie nie musialem ruszac, chociaz nie potrzebowałem wizy. Samochod przyjechal pod dom. Wiem... to Unia. PozdrawiamLechu
andyopole Napisano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2014 Sam wkleiles informacje ze musi byc najpierw zrejestrowany na rezydenta USA. To sie wiaze z dodatkowymi oplatami, rejestracja, tablice, ubezpieczenie. Przy tej cenie auta to drobne grosze. Sa rowniez stany gdzie nie ma podatku od sprzedazy, np. Oregon. Wystarczy sie z kims dogadac, zaplacic "cus za fatygie" i wsio. Maly problem, wysylka np. z Oregonu bedzie drozsza niz ze wschodnich stanow bo dalej od Europy.
Lechun Napisano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2014 Dzieki. Wiem, co wkleilem, nie mam problemu wtornego analfabetyzmu, rozumiem co czytam. Chcialem po prostu zweryfikowac te informacje tutaj, czy rzeczywiscie tak jest. Wychodzi wiec z tego, ze nie da sie tak jak chce: kupic nowy, nierejestrowany samochod (na siebie) i wyslac do Polski. Trzeba go na kogos zarejestrowac. Wybacz, ale mam chyba za mala wyobraznie, albo czegos nie ogarniam lub nie wiem, by wyobrazić sobie, ze kupuje nowe auto w Stanach i rejestruje go na obcego człowieka. Nie chodzi o jakies tam oplaty, ktore wymieniles. Ale... to moze dealer na siebie rejestrowac i wtedy odsprzedac? Jesli tak jest faktycznie, to raczej slaby interes kupowac w Stanach auto NOWE - mowie oczywiscie o europejskich samochodach. Niewiele drozej mozna kupic w Unii, ale zdecydowanie latwiej, bez problemów gwarancyjnych, itp.
andyopole Napisano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2014 To wlasnie dealerzy maja zakaz takich kombinacji. W Anglii np. tez sa auta tansze niz w Niemczech. Byl kiedys u mnie kolega z Niemiec I poszlismy do dealera zeby mu zamowil bodaj Subaru ale z kierownica po lewej stronie. Odmowil bo tez maja podobny zakaz w umowie dealerskiej z producentem aut. Ciekawostka, od wrzesnia 2013 sa sprzedawane samochody wyprodukowane w 2014 roku.... Wiec na sile jest sposob na odczekanie az auto uzyska status uzywanego. Nota bene, w Europie zawsze jest problem z ocleniem a nastepnie zarejestrowaniem gdy pod koniec roku sprowadza sie z USA samochod wyprodukowany w roku przyszlym.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.