jz2004 Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Ja tez padlem ofiara Polonez i Colex ktory wymusza clo. Prosze o pomoc. Nie odbierac paczki czy jechac do Warszawy?
Joanna30 Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Wymusza cło? Przesyłki podlegają ocleniu przez Urząd Celny, a nie przez prywatne firmy.
jz2004 Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Ale UC w rozmowie wyraznie powiedzial ze towar nie powinien byc clony. A Colex ze nie moze ustalic wartosci i kreci zeby zlecic im odprawe. Ja jestem nadawca i odbiorca w Polonez.
Asia77 Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Tez mialam "przyjemnosc" spotkac na swej drodze firme colex, paczka zatrzymana-propozycja z ich strony ze zajma sie clem, zalatwieniem formalnosci i dostawa....bylam akurat wtedy w warszawie i postanowilam z cargo sama paczke odebrac, i co sie okazalo???? Wartosc paczki ( buty z rachunkiem w srodku) 100$, czyli nie podlegaja ocleniu ( towar do 150 euro nie podlega ocleniu)...a colex krecil ze nie moga ustalic wartosci itd. Sumujac stracony czas i pieniadze, colex to zwykli oszusci, tylko co my zwykli ludzie mozemy z tym zrobic. nIc!
jz2004 Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Jak sie odbiera osobiscie mozesz napisac? Nie dam im satysfakcji.
Asia77 Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Oj to troche sie nabiegasz po cargo, ale dasz rade. Paczke odbierasz na cargo kolo lotniska. Najpierw idzieszdo firmy corex( na samym koncu cargo) zwiedzilam najpierw trzy pokoje bo nikt nie wiedzial gdzie jest osoba zajmujaca sie moja przesylka, pozniej pan dobre 15 minut przekonywal mnie ze przeciez mogli mi to zalatwic, dlaczego marnuje swoj czas itd kazal wypelnic kilka papierow i wpisac wartosc przesylki, z tymi papierami wysylaja cie do urzedu celnego gdzie na pieczatke i decyzje o zwolnieniu z cla czekalam godzine, nadtepnie dokonujesz oplate za odprawienie paczki (smiechu warte) wracasz do corex i dokonujesz oplaty za magazynowanie paczki (kpina totalna) na koncu masz zdecydowac czy odbierzesz paczke osobiscie z magazynu czy maja ci ja wyslac do domu (bo przeciez masz juz to oplacone przez nadawce. Final: paczka zwolniona z cla ale byla oplata za odprawe celna i magazynowanie....zaoszczedzilam i nie placilam firmie corex za posrednictwo.
jz2004 Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Oplata magazynowa 100zl i nie powinno byc nic wiecej.
jz2004 Napisano 15 Maja 2015 Zgłoś Napisano 15 Maja 2015 Czy to ze paczke zatrzymuje prywatna firma a nie celnik jest zgodne z prawem? Moze w koncu cos z tym zrobimy?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.