marcinGD Napisano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 Witam! Mam pytanie odnośnie formalności... Mam 16 lat, 17 rocznikowo, postanowiłem rok szkolny spędzić w NYC, znalazłem w internecie oferty rodzin goszczących, i co dalej. Jak prawnie zalegalizaować mój roczny pobyt u nich? Co muszę zrobić krok po kroku, i czy oni muszą mi załatwić i20 które zabieram do Ambasady? Nie wchodzi w grę pośrednictwo żadnej organizacji bo się spóźniłem a chcę wyjechać na 14/15 .
katlia Napisano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 Rodziny goszczace nic nie robia poza oferowaniem mieszkania/wyzywienia, ewentualnie pomoca ze zwiedzaniem, itp. Ty zalatwiasz wszystkie formalnosci, (wlacznie z ubezpieczeniem medycznym.) I-20 wystawia szkola.
marcinGD Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 No i właśnie, nie mam zielonego pojęcia jak się za to wszystko zabrać, jak te formalności załatwić gdzie je załatwić i od czego zacząć, nic na ten temat nie wiem rozumiem że w Ambasadzie lepiej o pomoc nie prosić, znajomy mówił, żeby być bardzo skrupulatnym i nie wymagać zbyt wiele bo mogą wizy nie przyznać. Może jest już gdzieś info na ten temat tylko mi umknęło. Czas najwyższy już to wszystko zacząć ogarniać, żeby wyrobić się z wizą do końca roku szkolnego, a ja nie mam pojęcia jak się za to zabrać
KaeR Napisano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 I-20 dostajesz na końcu po przyjęciu do szkoły. Jak masz wątpliwości co robić, zadzwoń do szkoły i tyle.
marcinGD Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 A to nie jest tak, że i20 to dokument na podstawie którego wystawiają mi wizę? No a co z resztą, ubezpieczenie? Jestem niepełnoletni więc jak legalnie ma mną się opiekować rodzina goszcząca? No i jeśli przylecę do JFK to mogę sam opuścić lotnisko?
KaeR Napisano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 Po wizę idziesz jak juz jest wszystko załatwione. Ja po wizę poszedłem na 3 tygodnie przed wylotem. Co to znaczy na co Ci ubezpieczenie? Nie wiem jak licea, ale na uniwersytecie to obowiązkowa przeważnie sprawa na F1. Teraz to jakieś 2000-3000 rocznie. Szkoła powinna Ci dokładnie powiedzieć czego od Ciebie oczekuje.
marcinGD Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 No fajnie załatwione a jak to ma być załatwione, jak mam to wszystko zrobić i ta opieka prawna?
KaeR Napisano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 No fajnie załatwione a jak to ma być załatwione, jak mam to wszystko zrobić? Ubezpieczenie i ta opieka prawna? Jak ty się tej kasy dorobiles przy takim ogarnieciu? Odpowiedź juz dostałeś. Spytaj szkoły do której się wybierasz jaką mają procedurę w przypadku ludzi z zagranicy.
marcinGD Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 Hahahahah dziękuję za miłe słowa kumam że muszę spytać szkołę, ale z tego co czytałem i20 potrzebne do Ambasady? No i ten pobyt! Mogę yak po prostu jak gdyby nigdy nic opuścić lotnisko i sam sobie znaleźć nocleg? Przecież chyba spytają mnie w Warszawie gdzie zamierzam mieszkać nie ma to jak siedzieć o 02.00 ma forum tylko dlatego że u was jest wieczór, doceńcie to że oczy mi się zamykają chętnie bym poszedł spać, ale resztkami sił piszę z telefonu w przyszłym tygodniu skontaktuje się w takim razie ze szkołą
KaeR Napisano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 Ja nie wiem jak z tym mieszkaniem, ale wiza się nie martw, bo to ostatnia rzecz. To samo I-20. To będzie potwierdzenie, że spelniles wszystkie kryteria szkoły. Z lotniska możesz wyjść jak każdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.