Jump to content

Okres Ważności Czeku

c4r0

Recommended Posts

Posted

Mam czek z urzędu skarbowego CA, wystawiony w maju 2013. Kilka tygodni temu wysłałem go do realizacji przez polską firmę, ale właśnie dowiedziałem się, że rzekomo jest już przeterminowany i nic nie można zrobić. Czek zostanie do mnie odesłany. Na czeku nie ma podanej żadnej daty ważności, tylko data wystawienia. Ile czasu taki czek jest ważny? Jeśli na prawdę jest przeterminowany to czy można uzyskać nowy czek z urzędu? Ten co mam to już jest duplikat, bo pierwszy jakoś nigdy nie dotarł. Dostałem go dopiero w grudniu i stąd te problemy. Duplikat ma zdaje się tą samą datę wystawienia, co oryginał którego nie otrzymałem.

Posted

Jesli nie ma daty waznosci na czeku to do 6 m-cy nie powinienes miec problemu. Powyzej moga byc problemy. Nie ma jakiejs sztywnej daty. W tym przypadku pojawia sie definicja "stale dated check" http://www.ask.com/question/when-is-a-check-stale-dated

Ja ostatnio znalazlem niezrealizowany check okolo 6 m-cy i przeszedl.

Jesli bylbym na Twoim miejscu to sprobowalbym aby czek zostal ponownie wystawiony. Nie wiem czy to mozliwe, ale moze to byc jedyna opcja.

Posted

Czeki ze zwrotem podatku stanowego są ważne przez 6 miesięcy. W opisanym przypadku przeterminowany czek należy odesłać do urzędu z informacją, że czek nie został zrealizowany na czas i prosimy o jego ponowne wystawienie. Ponieważ urząd dostanie oryginał czeku to powinien wystawić go ponownie "od ręki". Niestety mamy teraz sezon podatkowy, więc całą procedura może zająć 4-8 tygodni. Tak czy inaczej pieniądze te na pewno nie przepadną.

Posted

Czeki federalne IRS wysle Ci ponownie jak ich nie zrealizujesz do roku czasu bo chyba tyle sa wazne. Zdarzylo mi sie raz, ze nie zrealizowalem czeku i przyslali nowy.

Posted

Zbiegiem okoliczności właśnie dostałem nowy czek, tak jak Rademedes napisał :) Dzięki za odpowiedzi!

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Mam takie pytanie odnosnie czekow, czy bank przyjmie czek na ktorym jest błąd w imieniu? Bo zamiast Paulina napisali Pauline, a co do reszty danych to sie wszystko zgadza. Pytam, bo nie wiem czy mam jutro robic wycieczkedo banku na daremnie czy od razu oddac ten czek zeby poprawili.

Posted

Mam takie pytanie odnosnie czekow, czy bank przyjmie czek na ktorym jest błąd w imieniu? Bo zamiast Paulina napisali Pauline, a co do reszty danych to sie wszystko zgadza. Pytam, bo nie wiem czy mam jutro robic wycieczkedo banku na daremnie czy od razu oddac ten czek zeby poprawili.

Na mój gust to bez problemu. Kiedyś wpisalem cel na $710 ale słownie wpisalem seven hundred (bez 10) I odbiorca zrealizował go bez problemów...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...