dzoana Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 Heja, Wylot za 1,5 miesiąca dlatego chciałabym was podpytać jak się przygotować do wyjazdu bez obaw, że o czymś się zapomniało. Co ze sobą zabrać, a co będzie zbędne? Może znacie jakieś ciekawe strony, z których można zaczerpnąć kilku podstawowych informacji, to chętnie zerknę. Interesują mnie min. takie kwestie jak: Czy w samolocie wypełnia się jeszcze jakieś druki, czy pobiera się je dopiero po wylądowaniu na lotnisku? Czy na rozmowę z urzędnikiem można podchodzić we 2? Jakie mapy będą przydatne na miejscu tak aby się nie zgubić? Gdzie można zakupić tygodniową kartę na przejazdy metrem o ile takie są? Jak najlepiej skontaktować się z rodziną w PL, nie będzie problemu z roamingiem? (orange) Ostatnia kwestia, planujemy zakupy na miejscu, jakieś ubrania, może jeśli się trafią jakieś gadżety typu telefon, laptop do własnego użytku. Będą się bardzo czepiać o te rzeczy? trzeba będzie dodatkowo opłacać cło czy jeżeli nie będą rzucać się bardzo w oczy uda się przewieźć to bez problemu? Z góry dzięki za info.
mathew75 Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 W samolocie wypełnia się druk celny. Są też do pobrania na lotnisku, po lądowaniu. Na rozmowe można podejść razem, jeśli się razem podróżuje. Mapy - ogólne z ciekawymi miejscami do zwiedzania i oczywiście mapę metra. Tygodniową karte na metro, można kupić na każdej stacji. Nie ma problemu z roamingiem z orange. Jeśli chodzi o cło to poszukaj sobie informacji ogólnej o aktualnych stawkach. Drobiazgi do 45 euro, zawsze były zwolnione z cła. Pewnie nawet cię nie sprawdzą.
grodek Posted February 23, 2014 Report Posted February 23, 2014 Z roamingiem problemu nie będzie. Zwróć tylko uwagę na jego koszty. Pomijając kwestię kosztów za minutę rozmowy jest jeszcze roaming danych. W październiku potrzebowałem sie zalogować dwukrotnie na konto. Przy okazji ściągnąłem maile (ale same nagłówki bez załączników). Rachunek po powrocie - ponad 150zł. Do kontaktu z rodzina polecam automaty na ulicy i karty w rodzaju naszego Telegrosika, etc. Karta kupisz już za 5$ i dzwonisz pawie bez ograniczeń. Możesz tez kupić jeszcze w PL kartę prepaid np. AirBaltic. Wszystkie odebrane połączenia masz wtedy za darmo. A jak kupisz dwie takie karty to rozmawiasz w ogóle za darmo bo połączenia pomiędzy dwoma abonentami AirBaltic na świecie są za free. Tygodniowa karta unlimited ride na metro i autobusy to koszt 30$ + 1$ za wydanie karty i jest to zdecydowanie dobra opcja. Jak już Ci napisano w automatach kupisz ja na każdej stacji, a na wybranych stacjach w punkcie obsługi rownież. Mapę sieci metra możesz sobie wydrukować za free jeszcze w Polsce ze strony MTA, sugerowalbym jedynie drukowanie w kolorze i w formacie A3 bo mniejszy jest nieczytelny.
dareknow0 Posted February 23, 2014 Report Posted February 23, 2014 O zakupy się nie martw .Z USA możesz wywieźć bez problemu nawet kilka laptopów i innych rzeczy nakłaść do walizki i nikt Ci nie będzie zaglądał .Ameryka będzie zadowolona jeśli tu zostawisz dolary i zrobisz duże zakupy,nikt nie będzie tego sprawdzał.Walizki przechodzą jedynie kontrolę bezpieczeństwa ( broń itp.) .Jedynie w Polsce możesz ( ? ) mieć ewentualną kontrolę na lotnisku .Ja latałem wiele razy do Polski i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło aby tam ktoś zaglądał do moich walizek.Nawet celnika nigdy nie widziałem
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.