justyś1984 Napisano 25 Marca 2014 Zgłoś Napisano 25 Marca 2014 Witam wszystkich w tym roku postanowiliśmy wybrać się na zwiedzanie NYC 28.05-6.06, My: ja Justyna i mój Łukasz, oboje mamy po 29 lat niestety nie mamy żadnych znajomych, rodziny, przyjaciół, którzy mogliby nam pomóc w ogarnięciu tematów... bilety są, wiza jest... nie mamy noclegu, planu działania (co kiedy i w jakiej kolejności powinniśmy zobaczyć, co warto i na co nam czasu wystarczy). Wiem, że jest jakaś karta na metro i busy na tydzień, którą można kupić na każdej stacji metra ale co z wejściówkami (podejrzewam, że im wcześniej się coś kupi to taniej... ale mogę się mylić...gdzie jeść, spać, jak dojechać z lotniska.. czy są jakieś specjalne busy?gdzie kupić tanie ciuszki Może znjadzie się jakaś przyjazna duszyczka, która podzieli się z nami swoim doświadczeniem.
wheelbuilder Napisano 25 Marca 2014 Zgłoś Napisano 25 Marca 2014 Witaj. Bylem turystycznie na sylwestra i kilka dni po sylwestrze w NYC wiec moge cos siebie napisac. Bylem sam, tzn sam wylecialem Z PL ale poznalem mase ludzi z ktorymi zwiedzalwm. Napisz cos wiecj. Na jak dlugo planujecie, gdzie chcecie spac hotele/hostele, jaki jest Wasz budzet. Piszesz ze bilety macie. Na JFK czy NEWARK ? Wroce z pracy to napisze jak bylo u mnie. Pozdrawiam
Joanna30 Napisano 25 Marca 2014 Zgłoś Napisano 25 Marca 2014 Może przyda Ci się ten temat: http://forum.usa.info.pl/topic/22681-wyjazd-do-ny-na-tydzien/page-3
dareknow0 Napisano 26 Marca 2014 Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Witam wszystkich w tym roku postanowiliśmy wybrać się na zwiedzanie NYC 28.05-6.06, My: ja Justyna i mój Łukasz, oboje mamy po 29 lat niestety nie mamy żadnych znajomych, rodziny, przyjaciół, którzy mogliby nam pomóc w ogarnięciu tematów... bilety są, wiza jest... nie mamy noclegu, planu działania (co kiedy i w jakiej kolejności powinniśmy zobaczyć, co warto i na co nam czasu wystarczy). Wiem, że jest jakaś karta na metro i busy na tydzień, którą można kupić na każdej stacji metra ale co z wejściówkami (podejrzewam, że im wcześniej się coś kupi to taniej... ale mogę się mylić...gdzie jeść, spać, jak dojechać z lotniska.. czy są jakieś specjalne busy?gdzie kupić tanie ciuszki Może znjadzie się jakaś przyjazna duszyczka, która podzieli się z nami swoim doświadczeniem. Zacznę od tego ,że na zwiedzenie NYC ponad tydzień to bardzo krótko i zobaczycie tylko ułamek tego co należałoby zwiedzić w NY. Noclegi musicie zarezerwować w hotelach bo innego wyjścia nie macie.Zakładam ,że lecicie LOT-em więc wylądujecie na JFK bo tylko na to lotnisko LOT lata. Zakładam ,że znacie j.angielski bo inaczej będzie problem bez znajomości języka i znajomości miasta. Z lotniska JFK macie wewnętrzną kolejkę pomiędzy terminalami która dojeżdża np.do metra linni A którym jedziecie prosto na Manhattan. Są tygodniowe karty na metro i autobusy ale ceny nie znam bo nie korzystam ze środków komunikacji.Jeśli chodzi o zwiedzanie to nie chcę Wam pisać programu zwiedzania gdyż jak pisałem macie bardzo mało czasu na zwiedzanie i sami musicie wybrać co chcecie zobaczyć .Jedni lubią chodzić po muzeach inni po kościołach i katedrach a jeszcze inni zwyczajnie po ulicy .Proponuję poczytać trochę przewodników internetowych i wybrać co chcecie zobaczyć . Ubrania dobre ,markowe,czy perfumy i nie podróby kupicie taniej jak w Polsce w takich sieciach jak Century 21 czy Macys. Unikajcie kupowania perfum na ulicznych straganach czy w chińskiej dzielnicy Manhattanu na Canal Str.Będą o 100% tańsze niż w markowych sklepach i na 100% będą podróbkami.Również sprzedawcy będą Was zapewniać ,że to w 100% oryginały http://www.matras.pl/nowy-jork-przewodnik-dookola-swiata.html?gclid=COXG5P31rr0CFe7m7Aod1iAA-A - przewodniki Pascala fajna sprawa.
Anubis Napisano 26 Marca 2014 Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 http://forum.usa.info.pl/forum/154-new-york-nyc/ - znajdziesz tu masę informacji na temat NY
justyś1984 Napisano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Zacznę od tego ,że na zwiedzenie NYC ponad tydzień to bardzo krótko i zobaczycie tylko ułamek tego co należałoby zwiedzić w NY. Noclegi musicie zarezerwować w hotelach bo innego wyjścia nie macie.Zakładam ,że lecicie LOT-em więc wylądujecie na JFK bo tylko na to lotnisko LOT lata. Zakładam ,że znacie j.angielski bo inaczej będzie problem bez znajomości języka i znajomości miasta. Z lotniska JFK macie wewnętrzną kolejkę pomiędzy terminalami która dojeżdża np.do metra linni A którym jedziecie prosto na Manhattan. Są tygodniowe karty na metro i autobusy ale ceny nie znam bo nie korzystam ze środków komunikacji.Jeśli chodzi o zwiedzanie to nie chcę Wam pisać programu zwiedzania gdyż jak pisałem macie bardzo mało czasu na zwiedzanie i sami musicie wybrać co chcecie zobaczyć .Jedni lubią chodzić po muzeach inni po kościołach i katedrach a jeszcze inni zwyczajnie po ulicy .Proponuję poczytać trochę przewodników internetowych i wybrać co chcecie zobaczyć . Ubrania dobre ,markowe,czy perfumy i nie podróby kupicie taniej jak w Polsce w takich sieciach jak Century 21 czy Macys. Unikajcie kupowania perfum na ulicznych straganach czy w chińskiej dzielnicy Manhattanu na Canal Str.Będą o 100% tańsze niż w markowych sklepach i na 100% będą podróbkami.Również sprzedawcy będą Was zapewniać ,że to w 100% oryginały http://www.matras.pl/nowy-jork-przewodnik-dookola-swiata.html?gclid=COXG5P31rr0CFe7m7Aod1iAA-A - przewodniki Pascala fajna sprawa. tak wiem, że to mało czasu ale lepsze tyle niż nic znamy angielski, z mapą tez nie będzie najgorzej, dzięki za rady i cenne uwagi
wheelbuilder Napisano 26 Marca 2014 Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 http://talk.polonia.net/viewtopic.php?f=20&t=4778 Tu jest temat, autorka tematu mieszka w NYC i organizuje darmowe zwiedzanie NYC, oprowadza, pokazuje ciekawe miejsca. Chyba z pasji Noclegi zobacz na www.hotelbookers.com lub www.hostelbookers.com . Zaleznie co chcecie hotel/hostel. Na mnie najwieksze wrazenie zrobila Statua Wolnosci, nowy WTC i zatloczone China Town no i oczywiscie Times Square. Na pewno warto wejsc na Empire State Building ale ja nie mialem cierpliwosci stac w tej kilometrowej kolejce. Jak lubicie sztuke to odwiedzcie MOMA-muzeum sztuki wspolczesnej. Z takich ciekawszych to Brooklyn Bridge, Central Park, Wall Street.
justyś1984 Napisano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 cześć tak, bilety mamy z lotu na jfk, szukamy noclegu na airbnb bo chcemy za spanie zapłacić jak najmniej, wolimy więcej zobaczyć niż mieszkać w hotelu, wylot mamy 28 maja a powrót 6 czerwca, nie mamy jeszcze zaplanowanego zwiedzania dzień po dniu, a Ty gdzie nocowałeś, co ciekawego możesz polecić do zobaczenia?pozdrawiam, J. Witaj. Bylem turystycznie na sylwestra i kilka dni po sylwestrze w NYC wiec moge cos siebie napisac. Bylem sam, tzn sam wylecialem Z PL ale poznalem mase ludzi z ktorymi zwiedzalwm. Napisz cos wiecj. Na jak dlugo planujecie, gdzie chcecie spac hotele/hostele, jaki jest Wasz budzet. Piszesz ze bilety macie. Na JFK czy NEWARK ?Wroce z pracy to napisze jak bylo u mnie. Pozdrawiam super, dzięki za link Witaj. Bylem turystycznie na sylwestra i kilka dni po sylwestrze w NYC wiec moge cos siebie napisac. Bylem sam, tzn sam wylecialem Z PL ale poznalem mase ludzi z ktorymi zwiedzalwm. Napisz cos wiecj. Na jak dlugo planujecie, gdzie chcecie spac hotele/hostele, jaki jest Wasz budzet. Piszesz ze bilety macie. Na JFK czy NEWARK ?Wroce z pracy to napisze jak bylo u mnie. Pozdrawiam
wheelbuilder Napisano 27 Marca 2014 Zgłoś Napisano 27 Marca 2014 Ja nocowalem na Brooklynie. Tutaj http://pl.hostelbookers.com/hostele/stany-zjednoczone/nowy-jork/100645/ Co do zwiedzania to jak ktos wyzej napisal. To zalezy konkretnie od danej osoby co lubi. Ja robilem plan dnia bedac na miejscu. Taki spontan. Bardzo udany
dareknow0 Napisano 27 Marca 2014 Zgłoś Napisano 27 Marca 2014 Statua Wolności ,Wall Street, World Trade Center ( nowy najwyższy budynek w USA),miejsce pamięci z 11 września ,w okolicy znajduje się duży sklep " Century 21" z oryginalną odzieżą i perfumami . To wszystko jest usytuowane koło siebie i można zaliczyć w 1 dzień od wczesnego rana do późnego wieczora. Empire State Building, Times Square ,42 str.,słynna 5 aleja ( 5 Avenue na odcinku od 34 str. do 60 str.) dalej Central Park - to można pokusić się i zaliczyć kolejnego dnia. Na 34 str.pomiędzy 7 i 8 Avenue macie kolejny sklep z oryginalnymi ciuchami i perfumami " Macys" . Trochę dalej na rogu ulicy 34 str.i 9 Avenue macie niepowtarzalny sklep elektroniczny z największym możliwym wyborem dosłownie wszystkiego o czym zamarzycie (mają dobre ceny) B&H . Dolny Manhattan Chinatown -Canal street - tutaj można kupić niedrogo pamiątki z Nowego Yorku ( najczęściej wyprodukowane w Chinach) ,można się targować .Nie wolno kupować perfum w tym miejscu ( koło oryginału nawet nie leżały) .Na 47 street pomiędzy 5 i 6 Avenue słynna ulica tylko sklepy Jubilerów. Wymieniłem tylko miejsca które w zasadzie będąc w NY musicie a nie możecie zobaczyć .Reszta do wyboru w zależności od ilości czasu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.