boguss10 Napisano 26 Marca 2014 Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Witam, jutro o godzinie 10 mam wizyte u konsula w Warszawie. Idę razem z dziewczyną, obojemy będziemy starać się pierwszy raz o wizę. Ja posiadam zieloną kartę (nie ważną od kilku lat), i wiem, że muszę się jej zrzec, wiem też, że mogę to zrobić bezpośrednio podczas wizyty w ambasadzie - starając się o wizę. I teraz mam takie pytanie. Czy lepiej poinformować o tym, że chcę się zrzec GC w okienku informacji czy może powiadomić o tym dopiero konsula? Chodzi o to, że może konsul zobaczy, że zrzekam się GC więc raczej nie chę tam wyjeżdzać na stałe. Jesteśmy w klasie maturalnej, za miesiąc konczymy szkołę, a pod koniec maja chcemy wyjechać do stanów na 2 miesiące (do mojej cioci). I jeszcze jedno, wizyta jest na godzinę 10, o 10 być w amsadzie czy wcześniej? Dzięki za wskazówki.
kusy Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 A czemu chcesz olac green card ? Pogadaj lepiej z prawnikiem imigracyjnym lepiej miec zawsze dwa paszporty niz jeden na zielona karte moglbys latac kiedy chcesz i bez stresu a jako turysta to straznik na lotnisku moze miec zly dzien bo np zupa byla za slona i jestes w dup... A szczegolnie teraz jak byc moze prezydentem Polski zostanie Putin. Zawsze mozna odnowic green card a dostanie nowej i czas oczekiwania...nigdy nie pal za soba mostow i jesli mozesz to wyprostuj swoja gc
kusy Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 Zawsze lepiej byc troszke wczesniej niz byc troche po czasie. Mniej stresu plus jak widza ze ktos jest zestresowany to dla nich taki znak stop. A powod dla odmowy sie zawsze znajdzie. Mala rada odpowiadajcie na pytania i mowcie wtedy jak was pytaja nie wyrywajcie sie jak Filip z konopii podejdzcie na luzie mysle ze dostaniesz wize bez najmniejszego problemu. Jak zapytaja gdzie jedziecie to zawsze mozesz dodac jakas fajna miejscowke typu Puerto Rico bo teoretycznie ile mozna siedziec u Cioci
Joanna30 Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 Jeśli karta jest nieważna, a zielonokartkowiec nie utrzymał statusu rezydenta w USA, to karta jest tylko fajnym gadżetem i niczym więcej. Na zieloną kartę nie można latać kiedy się chce - wygoogluj sobie "maintaining permanent resident status".
sly6 Napisano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2014 a prawnik ten dobry powie do czego sluzy GC i co moze byc jak sie lata jak turysta
Grants Napisano 2 Maja 2014 Zgłoś Napisano 2 Maja 2014 nie chcę zakładać nowego tematu. Spotkanie z konsulem w sprawie wizy odbywa się na ulicy Ujazdowskie 29/31 czy Pięknej 12?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.