Skocz do zawartości

Czy Wrocilibyscie Do Polski / Europy?

spaniard

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
  • 4 tygodnie później...
Napisano

nawiazujac tylko do watku o broni, przypomnialy mi sie pewne slowa ktore wypowiedzial George Washington

" Ci, ktorzy zrzekaja sie nieodlacznej czlowiekowi wolnosci w celu uzyskania krotkotrwalej odrobiny bezpieczenstwa,

ani na jedno, ani na drugie nie zasluguja"

W Szwajcarii czy Finlandii przypada 3 razy wiecej broni w przeliczeniu na liczbe mieszkancow niz w USA i te kraje sa prawie ze oazami spokoju na tle innych panstw w europie.

Niestety ale lewactwo jest az tak bardzo zaczadzone poprawnoscia polityczna,ze nie potrafi dostrzec prawdziwych przyczyn

wysokiej przestepczosci w US.

PEACE

Napisano

nawiazujac tylko do watku o broni, przypomnialy mi sie pewne slowa ktore wypowiedzial George Washington

" Ci, ktorzy zrzekaja sie nieodlacznej czlowiekowi wolnosci w celu uzyskania krotkotrwalej odrobiny bezpieczenstwa,

ani na jedno, ani na drugie nie zasluguja"

W Szwajcarii czy Finlandii przypada 3 razy wiecej broni w przeliczeniu na liczbe mieszkancow niz w USA i te kraje sa prawie ze oazami spokoju na tle innych panstw w europie.

Niestety ale lewactwo jest az tak bardzo zaczadzone poprawnoscia polityczna,ze nie potrafi dostrzec prawdziwych przyczyn

wysokiej przestepczosci w US.

PEACE

Trzy razy więcej broni na mieszkańca w Finlandii niż w USA ? skąd masz takie dane ??? podaj źródło bo na oko to jest ściema.

http://www.wykop.pl/ramka/1442171/bron-palna-na-swiecie-duzo-liczb-polske-znajdziecie-na-11-miejscu-od-konca/

Poza tym nie wiem czy wiesz ale duża liczba broni w Finlandii wynika z lesistości tego kraju, tam po prostu dużo osób poluje. Podobni jest w Szwecji czy Norwegii. Żeby dostać pozwolenie na broń trzeba tam udowodnić że jest się myśliwym.

Ja osobiście jestem przeciwnikiem wolnego dostępu do broni w Polsce, zawsze jakiś procent ludzi jest świrnietych, niepanujących na sobą w emocjach. Przynajmniej jest spokój a nie jak w US co chwila się słyszy jak jakiś świr strzela do dzieci w szkole czy kinie...

Napisano

Ja osobiście jestem przeciwnikiem wolnego dostępu do broni w Polsce, zawsze jakiś procent ludzi jest świrnietych, niepanujących na sobą w emocjach. Przynajmniej jest spokój a nie jak w US co chwila się słyszy jak jakiś świr strzela do dzieci w szkole czy kinie...

Jest taki spokój, że durnie u władzy robia z obywatelami zacnej PL co chcą i moga robić to dalej.

W USA co chwile slyszysz o strzelaninach, bo w USA mieszka ponad 300 mln ludzi, a w PL 36 mln. Jasne ze liczba morderstw bedzie wieksza w kraju, gdzie jest wiecej ludzi.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate (patrzac na ta mape, Stany nie przerazaja mnie w ogole, ale mroderstwa tutaj sa najbardziej naglasniane, bo przeciez USA to pępek świata) ;)

Jakos nie trzęse sie na mysl, ze sasiad ma broń (a wiem, ze ma) i ze gdzies tam byla strzelanina. Kilkanascie dni temu bylo 6 czy 8 strzelanin w Myrtle Beach SC, a ja kilka dni po tych strzelaninach pojechalam do Myrtle Beach spedzic dzien na plazy. Jakos przezylam. ;)

Napisano

Jest taki spokój, że durnie u władzy robia z obywatelami zacnej PL co chcą i moga robić to dalej.

W USA co chwile slyszysz o strzelaninach, bo w USA mieszka ponad 300 mln ludzi, a w PL 36 mln. Jasne ze liczba morderstw bedzie wieksza w kraju, gdzie jest wiecej ludzi.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate (patrzac na ta mape, Stany nie przerazaja mnie w ogole, ale mroderstwa tutaj sa najbardziej naglasniane, bo przeciez USA to pępek świata) ;)

Jakos nie trzęse sie na mysl, ze sasiad ma broń (a wiem, ze ma) i ze gdzies tam byla strzelanina. Kilkanascie dni temu bylo 6 czy 8 strzelanin w Myrtle Beach SC, a ja kilka dni po tych strzelaninach pojechalam do Myrtle Beach spedzic dzien na plazy. Jakos przezylam. ;)

Nie pisałem o politykach tylko o dostępie do broni. Z tobą politycy w US robią też co chcą i będą robić dalej...

Jeżeli piszesz że ilość strzelanin w PL i US jest proporcjonalnie taka sama i to że w US jest więcej strzelanin wynika z większej ilości ludzi to nawet nie chce mi sie tego komentować...

W PL prawie w ogóle nie ma strzelanin gdzie giną niewinni przypadkowi ludzie a w US średnio raz w miesącu jakaś masakra jest. Ostatnia 2 tyg. temu:

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1133743,USA-strzelanina-w-miasteczku-studenckim-Sa-zabici

Przypomnij mi kiedy ostatnio w PL coś takiego się wydarzyło...

Poza tym w US prawie 1% społeczeństwa przebywa w więzieniach, druga jest Rosja... i to jest procentowo jakieś sześć razy więcej niż w Europie... więc jaką prewencyjną funkcję spełnia posiadanie broni ? czy gdyby w US był zakaz posiadania broni to jeszcze więcej by było przestępstw i więźniów ?

Napisano

I tutaj dochodzimy do sedna. Nie chodzi o kask czy dostep do broni, chodzi o pryncypia.

Ja szanuje twoja wolnosc ubierania kasku czy unikania broni, ty wiesz lepiej co jest dla innych dobre a czego im zabronic.

ps, odbiegamy od tematu bo watek jest o powrotach do Polski, Europy.

nie, ja wiem dobrze, co jest dobre dla mnie i co mi sie podoba.

przeczytaj prosze jeszcze raz, co napisalam wczesniej.

i jeszcze jedno - jesli twierdzisz, ze szanujesz moja wolnosc, mysle, ze warto popracowac nad tonem twoich wypowiedzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...