Skocz do zawartości
Anna Polak

Ile czeka sie na Zielona Karte (sponsorowanie przez rodzine)

Recommended Posts

Czy ktos orientuje sie ile czasu zajmuje obecnie rozpatrzenie petycji? Ja mam petycje zlozona na poczatku 2002 roku (rozpatruje ja USCIS w Nebrasce). Sledze informacje na stronie rzadowej, ale tam od przeszlo pol roku nie zmienia sie data aktualnie rozpatrywanych spraw (jest to niby 13 kwietnia 2001). Przez telefon nie udzielaja informacji na ten temat. Z kolei w biuletynie wizowym widnieje informacja,ze aktualnie nadawane sa numery wiz imigracyjnych dla osob z data 22 maja 2001. Nic juz nie rozumiem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jaki stopien pokrewienstwa oraz twoja stuacja ( wiek, stan cywilny?) i czy petycje skladal rezydent czy tez obywatel usa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Petycje zlozyl moj MAZ - REZYDENT.

O ile dobrze zrozumialam informacje na oficjalnej stronie USCIS (aczkolwiek moj angielski nie jest perfekcyjny), to najpierw sprawa powinna byc zatwierdzona w Nebrasce, a potem przekazana do Centrum Wizowego w celu nadania numeru wizy imigracyjnej. Potem mozna juz sie starac o Adjustment of Status. Zastanawiam sie wiec jakim cudem rozpatrywana jest data 13 kwietnia '01, a numery wiz sa przydzielane juz dla 22 maja, skoro tych petycji nawet jeszce nie ma w Centrum Wizowym. Albo oni tam maja burdel, albo ja zle interpretuje te procedury.

Jesli ktos jest kompetentny w tej dziedzinie, to blagam niech mnie oswieci!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a tera to ja zglupialem ja rowniez jestem sponsorowany prr rodzicow petycja wplynela w 2001 roku w lipcu a te daty co podalas to mnie wszokowalas bo ja nie wiem gdzie sprawdzac jaka dokladnie data jest rozpatrywana (moj status sponsorowanie przez rodzine(matka-rezydent) 26 lat kawaler) jesli ktoras byle ktora data byla prawdziwa to i tak mi zostaloby blisko czy to mam tak rozumiec dajcie znac bo jak by sie to potwierdzilo to sie uchleje) hehe zartuje

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam Cie Grzesiu!

Aktualne daty nadawania numerow wizom przez National Vasa Center mozesz sprawdzic:

- po polsku: http://www.prawoimigracyjneusa.com/ (kliknij na "rozpatrywanie petycji")

- po angielsku: http://travel.state.gov/visa/frvi/bulletin...letin_1360.html

Co do dat petycji rozpatrywanch w Nebrasce, to dostepne sa na stronie:

https://egov.immigration.gov/cris/jsps/Proc...Center=Nebraska

Dla mnie sa to inne daty niz dla Ciebie, bo mnie sponsorowac bedzie maz, a Ciebie rodzice.

Pozdrowionka :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

hmmm oki stronki znam ale na stronie egov.com jest napisane ze

"petition for alien relative-pernament resident(czyli ci co posiadaja green card-o ile sie nie myle) filling for an unmarried son and doughter over 21 years old-april 13 2001 czyli ja sie z tej kategorii bym sie zaliczal skoro moi rodzice nie sa obywatelami usa a tyleko maja green card ona zlozyli na mnie petycje w roku 2001 a dokaldniej 2 lipiec i przyslali mi nawet pismo z National Visa Center ze moja data priotytetowa jest 2 lipiec 2001 rok. czyli wsio bylo by fajnie ale..... na stronie www.prawoimigracyjne.pl w dziale rozpatrywanie petycji jest napisane"Family Second Preference, 2 B: F2B - 01 STYCZNIA 1996 : niezonaci synowie oraz niezamezne corki ( w wieku powyzej 21 lat ), ktorych przynajmniej jedno z rodzicow ma ‘zielona karte‘. do jasnej cianej ( bo przeklinac nie wolno:) hehe i nie lubie na co mam patrzec. na stronach z innymi forami pisza ze oczekiawnie na Green card w moim przypadku moze potrwac od 4 do 5 lat(oby tak bylo) ale z tego co jest napiasne na stronie prawoimigracyjne.pl to wcale mi sie nie usmiecha no i czekac jeszcze okolo 5 lat no chyba ze w rok rozpatruja wiecje petycji to przy dobrych wiatrach bylo by to za jakies 10 lat czy to wogole jest mozliwe aby tyle czekac przeciz to jest troszke dziwne:)) najwyrazniej

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

http://travel.state.gov/visa/frvi/bulletin...letin_2539.html

W Visa Bulletin sa dokladnie te same dane co www.prawoimigracyjneusa.com ..... A Visa Bulletin jest wytyczna.

   All Chargeability Areas Except Those Listed   CHINA-mainland born   INDIA   MEXICO   PHILIP-PINES

Family                

1st  08APR01  08APR01  08APR01  01JAN83  08FEB91

2A*  22MAY01  22MAY01  22MAY01  22MAY98  22MAY01

2B  01JAN96  01JAN96  01JAN96  01JAN91  01JAN96

3rd  01FEB98  01FEB98  01FEB98  01JAN92  01SEP90

4th  08SEP93  08SEP93  15JAN93  01JAN87  01JAN83

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

dokladnie tak - nie ma tu znaczenia szybkosc rozpartywania petycji ( o czym piszesz w swoim poscie ) - ma natomiast znaczenie ilosc wydawanych rocznie wiz dla kazdej kategorii. Dla twojej kategorii nie ma zbyt wielu wiz - jest to liczba ograniczona - wiec dlatego bedziesz czekal jeszcze co najmniej kilka lat (chyba, ze ktorys z rodzicow sie naturalizuje - wtedy bedzie szybciej ). Na pewno bedziesz czekal jeszcze kilka dobrych (chyba, ze zmieni sie prawo...)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Do Grzeska:

Piszesz, ze dziwne, zebys mial czekac jeszcze ok. 10 lat na GC. Niestety jest to bardzo prawdopodobne. Prawo imigracyjne jest bezduszne. Bo jak skomentowac fakt rozdzielania rodziny z dwojka malych dzieci na kilka lat? (Wg. prawa, podczas gdy ja czekam na GC moj maz musi mieszkac w USA, a ja w Polsce; oczywiscie przyjezdzam do niego co pol roku na wizie turystycznej, ale co to za zycie. Ile rodzin rozpadlo sie juz przez te glupie przepisy? )

Z innej beczki: pisales, ze dostales list z National Visa Center, ze Twoje papiery wplynely w lipcu 2001. Czyli dostales dwa potwierdzenia jedno z USCIS, a drugie z NVC? Probuje to ustalic, bo ja dostalam tylko Notice of Action z USCIS. Czyzby tamto drugie zagubila poczta?

Do Kariny:

Widze, ze orientujesz sie dobrze w sprawach imigracyjnych. Mam kilka pytan, na ktore nie moge znalezc odpowiedzi lub informacje sa sprzeczne na roznych forach.

1. Czy w mojej kategorii (wspolmalzonkowie rezydentow) przydziela sie duzo wiz rocznie? (w tej chwili czekam 3 lata, jak dlugo jeszcze?)

2. Jak wyglada cala ta imigracyjna procedura, bo nadal nikt mi nie odpowiedzial. Czy papiery od razu w momencie zlozenia w USCIS sa przesylane tez do NVC i leza sobie w tych dwoch miejscach czekajac na swoja kolej? Czy tez najpierw musza byc zatwierdzone przez USCIS, a dopiero potem wyslane do NVC?

Napisz jakbys miala chwilke. Z gory dziekuje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

do Ani- hmmm jesli chodzi o pytanko do mnie to sprawa przestawia sie tak w momencie kiedy rodzice zaczeli mnie sponsorowac wysylajac wypelniony przez jakiegos prawnika petycje po czasie dostalem odpowiedz z immigration and naturalization service ze moja petycja wplynela(chyba tak to mam ropzumiec). otrzymala go moja mama ktora mnie sponsoruje na jej adres w usa. Na tym dokumencie jest jeszcze ze podlegam sekcji unmarried child older than 21 of pernament resident na samym dole adnotacja adresu imigration & naturalization service w vermont i ich pelny ades. na tym samym podaniu bylo napisane ze zwykle zajmuje od 180 do 940 dni od daty wplyniecia podania na rozpoczecie procesu w mojej sprawie. to jest pierwszy dokumnet(sadze ze taki powinien miec twoj maz.) a drugi dokument z NVC z portsmouth ze niestety ze wzgledu na spora liczbe podan o green card nie mozna mi nadac mi jej numeru ze wzgledu na ograniczenia wydania tych ze wiz przez prawo. tylko ja nie rozumiem tego dlaczego pozwalaja na tak dluga rozlake w rodzinie ja jestem sam moja cala rodzinka siedzi w usa dobrze ze chociaz prace mam

do Kariny- na stronie internetowej organizacji studentow w usa a dokalniej w NY jest napisane:Po kwietniu 2002 roku teoretycznie nie jest juz mozliwa zamiana statusu turystycznego (wizy typu :( na studencki [Przeczytaj publikacje USCIS-u dotyczaca zmian z kwietnia 2002 (dokument PDF w jezyku angielskim)]. Od tej reguly oficjalnie jest tylko jeden wyjatek: USCIS (bylego INS) moze uwzglednic podanie o zmiane statusu, o ile dana osoba posiada wize B-2 z adnotacja "potencjalny student" ("prospective student") lub przy wjezdzie do Stanów otrzymala od urzednika imigracyjnego status B-2 "prospective student". Tego typu adnotacja do wizy turystycznej wydawana jest osobom, ktore zastanawiaja sie nad rozpoczeciem studiów w Stanach i pobyt w USA planuja przeznaczyc na zapoznanie sie z mozliwosciami studiow, odwiedzenie kampusow uniwersyteckich, spotkania z profesorami, urzednikami biur rekrutacji itp. W przypadku wizy B-2 "prospective student" adnotacja ta widnieje tuz przy klasie wizy na wklejce w paszporcie. W przypadku adnotacji na lotnisku, urzednik imigracyjny zaznacza na formularzu I-94 okienko "prospective student". Teoretycznie (wg wyzej wspomnianej instrukcji USCIS-u z kwietnia 2002 r.) tylko w takich przypadkach USCIS moze pózniej rozwazyc zgode na zmiane statusu wizowego z B-2 na studencki (choc i to nie gwarantuje wcale, ze byly turysta zgode te otrzyma).

W praktyce znamy wiele przypadkow, kiedy po kwietniu 2002 r. osoby na wizie B-2 nieposiadajace adnotacji "prospective student" zlozyly normalne podanie o zmiane statusu na studencki i otrzymaly zgode USCIS na podjecie studiow. Zgoda ta nie jest automatyczna i w przypadku osob na zwyklych wizach turystycznych jest ja trudniej uzyskac, ale na pewno zdarzaja sie liczne przypadki jej uzyskania, zarowno w celach nauki jezyka, jak i rozpoczecia studiow (na roznych poziomach). Obecnie Departament Stanu sam przyznaje, ze instrukcja z kwietnia 2002 nigdy nie zostala uprawomocniona i obecnie nie obowiazuje -- patrz instrukcja z czerwca 2004. Zajrzyj tez do dzialu historie]." wczesniej dostalem odpowiedz ze takie cos nie jest wymagane wiadomo i teraz rodzi sie pytanko mowic czy nie mowic -oto jest pytanie :)))(mam na mysli gosciowi na lotnisku

musze cos wykombinowac i pozostac w usa do momentu otrzymania GC bo zycie brzydnie jak sie nie widzi rodzinki od paru latek(wiem jestem dorosly ale rodzina ma sie na cale zycie)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Grzesiek to co piszesz to jest teoria, nieprzestrzegana w praktyce. Gdybys poczytal tutaj posty to bys wiedzial, ze nie ma problemow z otrzymaniem statusu studenta bez 'prospective student'. Wg statystyki powiedzialabym, ze jakies 80% aplikacji jest rozpatrywane pozytywnie. Co roku setki tysiecy osob dostaje status studenta nawet jesli wczesniej nie informowaly o tym nikogo.

Natomiast jest duze ryzyko kiedy ktos powie na granicy, ze chce wpis do paszportu bo tak naprawde to ten wpis powinien byl byc wydany przez konsula - zaczna sie pytania dlaczego tego wczesniej nie zglosiles juz w konsulacie itp. Znam 2 osoby, ktore wcale nie zostaly wpuszczone do USA, bo oficer imigracyjny stwierdzil, ze skoro staralay sie o wize turystyczna to wtedy mogly byly prosic o taki wpis - a teraz jesli chca wpis to znaczy, ze nie leca w celach turystycznych... Wg mnie powinienes wleciec do USA i zmieniac status juz bezposrednio przez szkole (jesli takie bedziesz mial zyczenie).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Second: Spouses and Children, and Unmarried Sons and Daughters of Permanent

Residents: 114,200, plus the number (if any) by which the worldwide family preference level exceeds 226,000, and any unused first preference numbers:  

A. Spouses and Children: 77% of the overall second preference limitation, of which 75% are exempt from the per-country limit;

B. Unmarried Sons and Daughters (21 years of age or older): 23% of the overall second preference limitation.

Proces wyglada tak: USCIS ==> NVC ==> konsulat/badz immigration office jesli ktos sie stara o adjustment of status w USA

W twoim przypadku Aniu czeka sie okolo 4 - 4,5 roku na Green Card.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Uff! Dzieki Karina, pocieszylas mnie. Na jakims forum po angielsku przeczytalam, ze w mojej kategorii czeka sie lat 5,5+. Probuje ustalic jakies pewniki, bo wlasnie jestem w Stanach i staram sie o wize studencka. Moze uda mi sie przesiedziec na niej do czasu otrzymania GC.

Moj maz mnie pociesza, ze te wszystkie historie czekania na GC latami, opisywane na roznych forach to wyjatki. Ze ludzie pisza, gdy cos idzie nie tak, a gdy idzie w porzadku, to w ogole nie zabieraja glosu.

Moze niech odezwa sie osoby, ktore dostaly juz upragniona Zielona Karte. Opiszcie jak dlugo czekaliscie i jakie mieliscie przejscia.

Grzegorz, uwazam ze powinienes sprobowac wjechac do USA na wizie turystycznej i zmienic ja na studencka juz na miejscu. Ja tak wlasnie robie. Odczekalam 5 m-cy od wlotu i zlozylam papiery do szkoly jezykowej. Pare dni temu dostalam potwierdzenie wplyniecia dokumentow do USCIS i adnotacje, ze rozpatrzenie tej sprawy zajmie im od 100-150 dni. Slyszalam (nie wiem czy slusznie), ze jak przyjma dokumenty, to juz polowa sukcesu, bo jak cos im nie pasuje to odrzucaja od razu. Jesli za 3-5 m-cy bedziemy jeszcze na forum, to napisze jak sie to skonczylo. Poki co za $700 (tyle kosztowaly oplaty imigracyjne i postepowanie w szkole) mam przedluzony pobyt o czas rozpatrywania petycji + jakis tam czas na opuszczenie Stanow w przypadku odmowy. W mojej sytuacji i tak jest to warte swieczki, bo chcemy byc cala rodzina jak najdluzej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

no ja tez chce zrobic tak ze bede sie staral o wize studencka moja kobitka tez jedzie na wizie studenckiej wiec t chcemy byc razem a jak juz dostane wize studencka to zloze podanie o wize pracownicza mam wyzsze z polski(bechelor w usa) uprawnia mnie to do takiej drogi uzyskania pozwolenia na prace hmm mam jeszcze jedno pytanko moj maila to [email protected] opisz mi jak wyglada cala aprocedura starania sie o wize studencka albo napisz na forum to ozem ktois jeszcze skorzysta a moze jestes z NY bo ja bede w nowym yorku :))) 3maj sie i powodzonka masz od 100 do 150 dni czyli na przyklad jak masz wize tyrist na 6 miesiecy a zdecydowalem sie z 5 miesiacu jej trwania na szkole to jak wygasnie a dokumnety doszly to jestem chroniony i jestem legal do momentu rozpatrzenia podania nawet jak wiza turystyczna wygasnie ??? podpowiedz mi troszke thx w gory a teraz czas do roboty :())

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

mam jeszcze jedno pytanko co oznacz adjustment of status kiedy mozna sie o nie starac czy bedac sponsorowany moge sie o takie cos starac tzn moi rodzice bo oni mnie sponsoruja jak to wyglada oni maja green card dajcie znac

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No coz, ja posiadam nastepujace informacje (jakos nikt inny nie chce sie tu swoja wiedza podzielic, mimo iz topic jest licznie odwiedzany :cry: ):

Adjustment of status to kolejny krok po zatwierdzeniu petycji I-130 i nadaniu numeru twojej wizie imigracyjnej. Sklada sie w tym celu petycje I-485 i ten ruch nalezy juz do ciebie, nie do twoich rodzicow. Jesli jestes w tym czasie legalnie na terytorium USA (np. na wizie studenckiej), to zlozone I-485 uprawnia cie juz do starania sie o pozwolenie na prace i nadania numeru social security. Jedyna roznica miedzy taka osoba a posiadaczem GC jest taka, ze nie mozna opuszczac Stanow do czasu rozpatrzenia I-485 (z reguly jest to kilka m-cy, ale bywa roznie).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×