Skocz do zawartości

Jakie Miejsce W Twoim Zyciu Zajmuje Bog ?

kanadol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wlasnie takie myslenie sprawilo, ze Kosciol stal sie kosciolem. Setki lat wmawiania ludziom, ze Kosciol to kaplani, papierze. Duzo zla w kosciele wynika wlasnie z tego, ze "ludzie sie podpisuja". Ci z obozow koncentracyjnych tez sie tlumaczyli, ze oni tylko wypelniali rozkazy.

Papież pisze się przez 'ż', to tak na marginesie :P

Jacy kapłani, papieże? To są ludzie którzy mają pomagać Katolikom dobrze żyć i są na równi z każdym. Sam nie zgadzam się z tym co mówią setki księży, ale nie mam obowiązku ich słuchać i ślepo wierzyć w to co mówią, bo po to Bóg dał mi rozum.

Ja wiem, ze chcesz dobrze i w ogole, ale...

Uzywasz pojecia Kosciol nieprawidlowo. Kosciol to wspolnota, a nie grupka ludzi, ktorzy z jakiegos, blizej nieznanego mi powodu uwaza, ze ma prawo decydowac i ustalac zasady. Ilu papierzy bylo kanaliami, przestepcami? Ilu przez dwa tysiace lat bylo hierachow koscielnych, ktorzy mam nadzieje dzis sie smaza w piekle? Przeciez stosy nie byly nielegalne. Rozumiem, ze pod nimi katolik sie rowniez podpisuje? Na ten temat mozna dlugo. Pytanie: dlaczego z 9. i 10. przykazanie brzmi w sposob nienaturalny? Jak znajdziesz odpowiedz, to zgrubsza zrozumiesz o co mi chodzi.

Ten "Kosciol" wskazany przez Ciebie, ktory jest organizacja polityczna, nie ma nic wspolnego z prawdziwym Kosciolem, do ktorego ja sie odnosze. Zasady tego kosciola sa dosc proste i z ich wypelnienia rozliczy nas ktos inny niz ksiadz lub wnuczek.

Skad wiesz, ze nie rozmawiaja z Bogiem? Przeciez Bog nie siedzi w kosciele w tej skrzynce z lampka. Wierzacy moze rozmawiac z nim na wiele sposobow a nie kleczac opartym o lozko przed snem. Ja doswiadczam Boga w zupelnie innych miejscach niz pelnych przepychu palacach, ktore sa zreszta zaprzeczeniem ideii chrzescijanskiej.

A czy Kościół to wspólnota ludzi idealnych? Też mam nadzieję, że tacy ludzie zostali sprawiedliwie osądzeni. Ale mam się wyprzeć tego, że tak było i mówić, że nie jestem z Kościoła w którym Papieże palili niewinnych ludzi na stosie? Czy Niemcy mają przestać być Niemcami za to co zrobili podczas 2 Wojny Światowej? Ja się pod tym podpisuję.

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Masz racje. Autokorekta mi papieze zmienia na papierze, ale to zadne usprawiedliwienie.

Napisano

5 Moj. 12:3-4
3. Zburzycie ich ołtarze, potłuczecie ich pomniki, popalicie ich święte drzewa, porąbiecie ich podobizny rzeźbione i zetrzecie ich imię z tego miejsca.
4. Dla Pana, waszego Boga, nic takiego nie uczynicie.

Napisano

Jacy kapłani, papieże? To są ludzie którzy mają pomagać Katolikom dobrze żyć i są na równi z każdym. Sam nie zgadzam się z tym co mówią setki księży, ale nie mam obowiązku ich słuchać i ślepo wierzyć w to co mówią, bo po to Bóg dał mi rozum.

No to zaraz, mowia, ze katolik ma obowiazkowo chodzic do kosciola, a nie ma to zadnego poparcia w zalozeniach religii katolickiej. To jak Ty sobie wybierasz co ma sens a co nie?

Jesli wszyscy jestesmy rowni, to ja nakladam na Ciebie ekskomunike, a co. :) Oczywiscie my nie mamy zadnego wplywu co sobie ci kolesie ustalaja. Moze jutro ustala, ze wszyscy z imieniem na litere K (czyli ja rowniez) ida do piekla. Czytal ktos 1984? :)

Napisano

Radze wszystkim katolikom przeczytac Biblie

Od A do Z

Ze wszystkimi zalacznikami, piesniami i listami

A takze wszelkie ksiegi ktore z Biblii zostaly usuniete

Wtedy mozna rozmawiac. Konkretnie.

Bo na razie to machamy sobie katechizmem KK a nie Biblią.

Napisano

Radze wszystkim katolikom przeczytac Biblie

Od A do Z

Ze wszystkimi zalacznikami, piesniami i listami

A takze wszelkie ksiegi ktore z Biblii zostaly usuniete

Wtedy mozna rozmawiac. Konkretnie.

Bo na razie to machamy sobie katechizmem KK a nie Biblią.

Na Biblie tez bym uwazal. :) Tez sie troche zmieniala.

Napisano

No to zaraz, mowia, ze katolik ma obowiazkowo chodzic do kosciola, a nie ma to zadnego poparcia w zalozeniach religii katolickiej. To jak Ty sobie wybierasz co ma sens a co nie?

Jesli wszyscy jestesmy rowni, to ja nakladam na Ciebie ekskomunike, a co. :)

Ej no, tylko Ci zwróciłem uwagę na ortografa, a Ty mnie już ekskomunikujesz :) muszę uważać :lol:

Jak nie wiem co ma sens a co nie, to się zastanawiam co by Jezus zrobił i staram się użyć głowy którą mi dał. Katolik ma chodzić w niedzielę do kościoła na mszę (ale nie z przymusu), bo jaki jest sens iść na mszę, przestać i wrócić do domu, żeby inni nie mówili. Lepiej książkę poczytać w tym czasie. Jest tyle religii, odłamów, że można sobie wybierać do wyboru do koloru. Może są tacy co muszą w środę chodzić, albo codziennie, albo w ogóle.

Na Biblie tez bym uwazal. :) Tez sie troche zmieniala.

Zgadzam się. Księga pisana pod natchnieniem! Wiele tekstów może być różnie interpretowane. To co jest dostępne po polsku to przekłady, a z czytaniem oryginału to ciężko. I wypadałoby się trochę z historii podszkolić, żeby się za to zabrać, bo jak pewnie wiecie biblijne ucho igielne, to nie ucho od igły (ostatnio się o tym dowiedziałem)

Napisano

a do tego nalezy sie stosowac co sie czyta

zycie wtedy stanie sie lepsze :)

tam sa odpowiedzi kto zostanie zbawionym,kto sie Panu Bogu podoba a kto chodzac sie modlic nigdy Raju nie ujrzy,nie zobaczy obojetnie ile by nie byl w kosciele.

ostatnio czytalem ze swiety i grzesznik jada na tym samym,ten jest glodny Boga-szukajac go a ten znow uciech i zgadnijcie kto ma zle ;)

osoby ktore sa letnie ;) bo ani be ani kukuryku .

Napisano

Ej no, tylko Ci zwróciłem uwagę na ortografa, a Ty mnie już ekskomunikujesz :) muszę uważać :lol:

Jak nie wiem co ma sens a co nie, to się zastanawiam co by Jezus zrobił i staram się użyć głowy którą mi dał. Katolik ma chodzić w niedzielę do kościoła na mszę (ale nie z przymusu), bo jaki jest sens iść na mszę, przestać i wrócić do domu, żeby inni nie mówili. Lepiej książkę poczytać w tym czasie. Jest tyle religii, odłamów, że można sobie wybierać do wyboru do koloru. Może są tacy co muszą w środę chodzić, albo codziennie, albo w ogóle.

Dziekuje. Jestem katolikiem i katolikiem umre. Taka karma. :) Ja tylko prosze szacownych wspolwyznawcow: nie zastepujcie mi sumienia, nie mowcie mi jak mam wychowywac dzieci, kogo mam kochac. Nie oceniajcie mnie rowniez czy jestem katolikiem czy nie. Jestem ochrzczony, komunie mam, zbieznikowany bylem, mowia, ze nie jestem takim zlym czlowiekiem. Nie mam nic na przeciwko, zeby Ci co chca sobie zyc wedlug zasad ustalonych przez pewna grupke, czesto szemranych, ludzi, utworzyli sobie jakis klub czy inny kosciol. W moim kosciele zasady sa nie z tego swiata. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...