Cobra Napisano 27 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 27 Lipca 2014 Ja nic nie mam do W&T Mam w planach tam pojechać za 2 lata. Nawet pracuje teraz na wakacjach żeby nazbierać troszkę pieniędzy, choć robię za minimalną przez wakacje. W przyszłym roku po maturze mam zamiar wyjechać na 3 miesiące za granice (większa kasa) i tak grosz do grosza nazbieram z 7-8 tysięcy na W&T. Przekonam się jak wygląda życie. A tak w ogóle to jakie zawody najczęściej sponsorują w Stanach?
Aiglon Napisano 27 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2014 Najweksze szanse masz bedac wybitnym naukowcem - npo budujac rakmiety dla NASA Szczerze Albo moze pracowac nad lekiem na raka.. Mam kolezanke, kotra rozmawia teraz z powaznymi firmami, pracowala przez ostatnie 7 lat w Szkocji nad jakims czyms (nie wiem, nie rozumiem jak mi tlumaczy), co ma wlasnie wplyw na diagnozowanie raka. No to bardzo chetnie, zapraszaja wrecz
KaeR Napisano 27 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2014 Najweksze szanse masz bedac wybitnym naukowcem - npo budujac rakmiety dla NASA Nope. Potrzebuje obywatelstwa. ;-)
mesio007 Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Nope. Potrzebuje obywatelstwa. ;-) Nieprawda. Co prawda nie przy konstrukcji rakiet, ale pracowalam w NASA jeszcze jako rezydent. Widuje tez na bazie ludzi z czerwona legitymacja, a to oznacza ze nie maja w USA stalego pobytu, np. sa zatrudnieni na jakis kontrakt, studenci na wymianie, staz czy takie rzeczy.
KaeR Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Czyli prawda, bo chodziło o konstrukcje rakiet. NASA ostatnio chciała naszych stażystów zaprosić i jedynie obywatele mogli wziąć udział w wycieczce. Oczywiście ograniczenia obchodzi się generalnie poprzez kontraktorow jak napisałeś. Nawet gdzie ja pracuje, kandydat do pracy musi w ciagu 24 miesiecy uzyskac security clearance. Wlasnie z tego powodu, ze NASA i inne firmy, ktore finansuja nasze badania, robia projekty dla rzadu. Troche to slabe, bo sie tnie wszyskich niezaleznie czy ktos pracuje przy czesciach do silnikow czy do kombajnu (taki przyklad). Ja jestem zatrudniony przez swoja uczelnie i problem znika. Oprocz tego, ze NASA ma programy dosc restrykcyjne, sa rozne programy, ktore w zaden sposob nie sa tajne, jak np. promocja STEM czy zaawansowane sposoby nauczania.
kzielu Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 To w sumie interesujace - bo jezeli chodzi o export control (technologie objete kontola eksportu przez DoS i DoC) to w sumie nie powinno byc roznicy pomiedzy rezydentem a obywatelem - przy najmniej tak jest to intepretowane u mnie w firmie a mam z tym do czynienia codziennie.
KaeR Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 To w sumie interesujace - bo jezeli chodzi o export control (technologie objete kontola eksportu przez DoS i DoC) to w sumie nie powinno byc roznicy pomiedzy rezydentem a obywatelem - przy najmniej tak jest to intepretowane u mnie w firmie a mam z tym do czynienia codziennie. Wydaje mi sie, ze to zalezy od polityki firmy i od kierownictwa. Ostatnio duza firma produkujaca silniki do samolotow nie zatrudnila stazysty (nie wnikajac w szczegoly ktora), ktory najpierw robil staz w ich centrum badawczym a potem w samej fabryce tylko dlatego, ze byl LPR z Kanady. Natomiast NASA nie ma problemu nie tylko zatrudniac LPR, ale rowniez H1b i OPT. Oczywiscie wielu pracuje dla firm, ktore pracuja dla NASA. Moj znajomy Polak wlasnie przeszedl oficjalnie do NASA po otrzymaniu paszportu i robi dokladnie to co robil i gdzie robil. Tak wiec reguly nie ma.
mesio007 Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Chodzilo o wybitnych naukowcow, budowa rakiet to byl przyklad. Szczerze mowiac nie wiem, byc moze na to konkretne stanowisko rzeczywiscie wymagaja obywatestwa. Generalnie chodzilo o to, ze mnostwo ludzi pracuje w NASA na roznych stanowiskach bez obywatelstwa, ale co do tego widze ze juz sie zgadzamy. Wielu ludzi mysli ze zeby w ogole pracowac w takich miejscach trzeba miec obywatelstwo i ten mit chcialam obalic.No i oczywiscie, zanim dostaniesz zatrudnienie ladnie ci tylek przetrzepia, chca wiecej rzeczy niz USCIS do GC czy obywatelstwa i zapewniam Cie ze nie trwalo to 24 godziny a dobrych kilka tygodni. Na wycieczki tez byle kogo nie wpuszczaja. Ogolnie zeby wejsc na baze potrzebujesz zaproszenie od kogos z wewnatrz i pare formalnosci przy bramie, ale do pewnych obiektow jako zwiedzajacy i tak nie bedziesz mial dostepu, tylko pracownicy. Kazdy ustala sobie swoje reguly. Niedawno bylam na przyklad w centrum kontroli lotow (nie kosmicznych, takich normalnych dla lotnisk) i tez tylko obywateli wpuszczali, nie wiem czy wymagaja obywatelstwa zeby starac sie o zatrudnienie.A wracajac do oryginalnego pytania to jak najbardziej, wszelkiego rodzaju zawody techniczne i specjalistyczne sa jak najbardziej poszukiwane, wiec jak choc troche Cie taka tematyka interesuje to politechnika to moze byc calkiem dobry wybor.
KaeR Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 chcialam Sorry za pomylenie plci w moich postach.
mesio007 Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Sorry za pomylenie plci w moich postach. Nie ma problemu, zdarza sie od czasu do czasu. Pewno sama jestem sobie winna, bo moj nick jest taki troche "meski"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.